2014 Hengstenkeuring

Ze zijn er!
stoeltjes_0003

mooie nieuwe stoeltjes! De Holstenhallen steken in een nieuw jasje!

Hengstenkeuring 2015 toch buiten!

 

publiek_0168
Er is sprake van geweest dat de eerste dag van de Hengstmarkt niet meer buiten bibberen zou zijn maar tussen de twee hallen in, onder een dak. Toch was het weer als vanouds gewoon buiten dat we de paarden voor het eerst zagen vandaag. Voordat “de hengsten op het harde “ begon hebben we al even een kijkje genomen in de vernieuwde en verbouwde hallen. De Holstenhallen zijn in een nieuw jasje gestoken. Frisse kleuren, eindelijk nieuwe stoelen, meer licht anders ingedeeld, de toiletgroepen gemoderniseerd en meer nieuw chique en modern! Dat kan ook gezegd worden van de collectie hengsten die zich dit jaar hebben geplaatst voor de tweede bezichtiging van de Trakehner Hengstmarkt. Geen heel grote collectie, we hebben er 33 op het harde gezien, maar wel veel moderniteit, veel maat en ook bloedspreiding.
Een paar hengsten hebben een oranje randje. René Fransen heeft er twee mee naar de tweede bezichtiging beide Easy Game zonen, en Ivanhoe, een Millenium uit Interesse is geboren in Nederland maar is nu in Duitse handen. Ook een Goldschmidt zoon maakt deel uit van deze collectie, weliswaar Duits geboren en getogen maar wel van onze Goldschmidt.

timberland_0044
De hengsten lijken per jaar wel groter te worden, ook nu een paar paarden met veel maat, veel zelfhouding en goede gangen. Opvallend was en All Inclusive zoon die niet alleen de naam van zijn vader eer aan doet maar ook erg op zijn vader lijkt, Timberland heeft een Schwadroneur moeder, draaft heel sterk is gepast arrogant en lijkt een heel compleet paard.

boulevard_0071
Boulevard was de eerste Easy Game zoon uit Nederland die zich mocht tonen, hij komt uit de Summertime merrie van René Fransen. Hij toonde een super showy draf en een heel makkelijke zelfhouding. De andere Easy Game is ook van René Fransen. gandhi_0118
Hij draagt de naam Gandhi, Gandhi komt uit Gundula een Michelangelo merrie. Gandhi is een groot paard met al heel volwassen partijen maar toch ook jeugd. Hij deed erg denken aan zijn legendarische Oma Evita.

prettycharmer_0137
De Goldschmidt draagt de naam Pretty Charmer en is nauw verwant met Praise Me, de veilingtopper van een aantal jaar geleden.

ivanhoe_0370

Millenium heeft 5 zonen in deze eerste jaargang. 1 van hen is Ivanhoe, een bloedmooi paard. Zijn moeder Interesse is de volle zus van Insterburg, Ivanhoe heette toen hij in Nederland op de keuring was nog Ivar en kreeg toen al mooie punten. Hij is uitgegroeid tot een goed aan de maat “ in Alles Trakehner” hengst.

Verder viel in positieve zin op de volle broer van Singolo, ook deze beweegt makkelijk en vrij op het harde. Heinen heeft met hem wellicht een kanshebber op een premie in handen. Een opvallend paard is Davidas, een Trakehner van over de oceaan. Hij heeft een zeer opvallende pedigree, helemaal op springen gericht. Pools top sportbloed gecombineerd met, het kan niet beter, Abdullah. Het maakt een vos, met opvallende vel onder zijn buik die nu al laat zien dat springen helemaal zijn ding is! Met het grootste gemak en steeds met veel plezier komt hij graag van de grond! Morgen is het vast volle bak in de hal als hij los gaat springen!
davidas_0231
Dit jaar zitten er 4 hengsten bij de collectie die al een jaar ouder zijn. Zij zullen zich ook onder zadel moeten tonen. Vandaag deden ze gewoon mee op het harde. Dat jaar verschil dat zie je, ze zijn nog steeds jonge paarden maar hebben toch al meer balans meer spieren. We zijn benieuwd hoe de hengsten zich de komende dagen laten zien, wie gaat er opvallen en groeien in zijn rol Wie wordt de favoriet? Morgen weten we weer meer.

 

Springen op Vrijdag

davidas_0079

Dat springen een steeds belangrijker onderdeel aan het worden is voor de veelzijdige Trakehners werd vandaag duidelijk. Alle paarden deden hun best boven het hout, wisten wat ze moesten doen en hadden de mogelijkheid er netjes overheen te komen. De commissie heeft al in de voorrondes goed gekeken dat de paarden goed kunnen springen.
lars-en-de-rest_0003Uiteraard zijn er uitschieters. Beide halfbloeds een Cavallieri xx zoon, Le Chevalier en een Favoritas xx Orlow zoon ( beide vossen) gaan hun toekomst beleven in de spring en / of veelzijdigheidssport. Handig en vlot gingen ze de uitdagingen en over techniek kunnen ze allebei in ruime mate beschikken. Het meest vermogen heeft de Amerikaans gefokte vos, Davidas. Abdullah als opa, het Poolse springwonder Horalas als vader, het kon eigenlijk niet anders. Hij speelde met de hoogte en breedte van de aangeboden hindernissen. Niemand zal Davidas beschuldigen hypermodern te zijn, maar dat hij een sporter is in hart en nieren is over duidelijk. Meer paarden zijn dubbel getalenteerd, de Herbstkönig kinderen deden het goed boven het hout waar dan weer Lexion, die als allerlaatste de baan betrad in positieve zin op viel. Hij zorgde dat alle bovenste lepels getest werden en liet niets terugvallen in het zand. Veel van zijn naaste bloedverwanten doen het goed in alle takken van sport, moet gek lopen wil ook deze zich daar gaan profileren als heel goed sportpaard.

lexion_0213


TSF Dressuur

alli_0016Het TSF Dressurpferde Championat loopt al een half jaar. De halve finale werd vanmiddag verreden in de Holstenhallen. Vrijwel alle deelnemers zijn 9 jaar oud maar er deden ook twee 7 jarigen mee. Eén van hen is de gekeurde All Inclusive, deze Gribaldi zoon gaat steeds maar meer zijn naam verdienen. Alhoewel de verzamelde elementen nog niet genoeg bevestigt konden worden uitgevoerd toont hij wel veel talent. Hij wordt nog altijd gereden door Hannes Lutt, Hannes heeft hem zadelmak gemaakt en rijdt hem nu met lange jas en hoed.
De beste drie mogen morgen nog een keer de baan in. Vandaag kreeg Heuberger onder het zadel van Anabel Balkenhol. heuberger_0112Deze ook gekeurde hengst liet prachtige stukken zien maar nadat de amazone een fout reed was de concentratie een beetje weg en werd de proef wat gehaast afgereden. Dat dat toch leidde tot een winnende resultaat van 71% viel niet goed in het publiek luid boe geroep bij de score bekendmaking maakte dat duidelijk. Toch mocht hij het gouden lint in ontvangst nemen.

Heuberger, High Pleasure en Petit Pompidou zullen morgen in de Kür bepalen wie zich TSF Kampioen 2014 mag noemen.
trakehners zijn gewoon heel bijzonder

 

Zadelrubriek

zadelrubriek_0214
Helemaal nieuw dit jaar is dat ook hengsten geboren in 2011, dus nu driejarig zijn, aangeboden mogen worden ter keuring. 4 paarden hebben de voorronde overleefd en zijn doorgedrongen tot de zadelrubriek. Ze worden voor de jury voorgereden door eigen ruiter en dan ook door een testruiter. De jury gaat in overleg met de test ruiter, het oordeel van de ruiter weegt mee in de uiteindelijke goed of afkeuring van de hengst.
zadelrubriek_0272

 

Op de driehoek

We hebben vandaag alle hengsten al over de hindernissen gezien. Aan het einde van de middag werden weer alle paarden getoond, nu op de driehoek. Aan de hand tonen ze stap en draf. Omdat we de paarden nu een aantal keer hebben gezien kan een ieder steeds meer een beeld vormen van zijn of haar favorieten. Er zijn wel eens paarden die groot verschil laten zien met het bewegen op het harde en bewegen inde hal, dit jaar zijn zulke grote verschillen niet op te merken.
chevalier_0275
Le Chevalier (v: Cavallieri xx) een hele beste halfbloed

timberland_0291

Timberland (All Inclusive) veel hengst

boulevard_0313

Boulevard ( Easy Game) Nederlands Gefokt Nederlands eigedom
gandhi_341
Stalgenoot van Boulevard, Gandhi (ook Easy Game)

goldschmidt_0327

De Goldschmidt zoon Pretty Charmer

davidas_0366

Davidas de Poolse Amerikaan

cayenne-0375

De Imperio zoon Cayenne

vapiano_0410

Vapiano is een Kentucky zoon, veel paard!

sansibar_0442

Sir Sansibar is van de 5 Millenium zonen misschien wel de beste?

ivanhoe_0470

Maar deze Ivanhoe doet er niet veel voor onder!

 

 

 

 

Galop Beter

ivanhoe_0226

Het is een aandachtspunt de galop van onze paarden zei Lars Gehrmann vorig jaar na de keuring. Dit jaar heeft hij in de voorronde daar ook veel aandacht aan besteed. Dat was zichtbaar vandaag in de “8 ” baan.
29_0179
Paarden die makkelijk om springen, vrij en ontspannen bewegen en goed door het lijf gaan. Wat nog meer opviel vandaag is de hoge kwaliteit van paarden en het uitzonderlijk aantal aan paarden die door mag naar de laatste ronde. 35 paarden zijn aanwezig, 19! zijn door naar de laatste selectie.

greenwich_01901)Le Chevalier
2) Orlow
4)Donauabend
5)Timberland
6)Pergentino
10)Gandhi
12)Pretty Charmer
14)Albarolo
15)Donauherbst
17)Davidas
20)Niagara
21)Vapiano
23)Sir Sansibar
26)Ivanhoe
27)Octavian
29)Sir Oliver
30)Greenwich Park
31)High Motion
37) Tudor

tudor_0241
De titel publiekslieveling wordt gedeeld op dit moment, Sir Sansibar krijgt steeds weer veel bijval maar ook Tudor, één van de driejarigen krijgt de handen op elkaar. Het gaat er om spannen. Om 13.00 uur komen alle paarden nog een keer in een stapronde langs waar het definitieve oordeel zal vallen.
overzichtbaan_0005

Ivanhoe!

hofmans_0292

Millenium zoon Ivanhoe in Nederland geboren in de stallen van de familie Hofman hoorde vandaag het eindoordeel van meneer Gehrmann, GEKÖRT!!! Een droom voor elke fokker! Gefokt uit Interesse, een merrie die na een zware periode weer helemaal in ere hersteld is, is deze Ivanhoe geboren. Tijdens de TCN stamboekdag 2012 heette hij nog Ivar. Hij kreeg toen welverdiend 57 punten toebedeeld, was daarmee het beste hengstveulen van de dag. Ivar werd Ivanhoe toen hij naar Duitsland verhuisde waar hij thuis is naast een ander kind van Interesse, Illusion (v: Latimer) woonde daar al. Nu mag Interesse zich hengstenmoeder noemen, een titel passend bij een top merrie! Familie Hofman van Harte Gefeliciteerd!!

De andere “Oranje” hengsten hebben deze ronde niet overleefd. De nog overgebleven Easy Game zoon, Gandhi, gaat geen Trakehner dekhengst worden. De in Duitsland gefokte Goldschmidt zoon, Pretty Charmer moest het gevreesde “nicht gekört” horen.

16 gekeurd, 5 met een premie

tribune_0091

saintcyr_0101De kwaliteit van de paarden is de laatste jaren niet zo hoog geweest als deze editie. Het moet een zware dobber zijn geweest om te bepalen wie er wel en wie er niet door mogen. De jury heeft gewikt en gewogen en er zijn er van de 35, 16 door. 5 van hen mogen zich na morgen een premie hengst noemen. Uit die groep van 5 premiehengsten gaat morgen de Sieger, de kampioen gekozen worden. Premie waardig zijn de 17, de Amerikaans gefokte voshengst met de springgenen, Davidas. De keuze voor de Kentucky zoon uit een Pools gefokte merrie Nigeria, met de naam Niagara deed bij het publiek veel stof opwaaien, lang niet iedereen kon die keuze waarderen. Sir Sansibar heeft weer gewonnen aan populariteit zeker nu ook hij de premie heeft gekregen. 27 is de andere Millenium zoon. Octavian mag zijn genen aan volgende generaties gaan doorgeven en mag dat doen met een premie voor zijn naam. Saint Cyr brengt zijn eerste Premiehengst met High Motion, hij heeft Hanna VII als moeder waarmee hij alle klassieke Trakehner lijnen vertegenwwordigt.
trakehners zijn gewoon heel bijzonder

De eerste veilingresultaten

veilingpaard-0009
Anders dan in andere jaren is dat dit jaar de veiling is opgesplitst in diverse deel veilingen. Vandaag zijn de rijpaarden, de veulens en de niet gekeurde hengsten al onder de hamer gegaan.
Het duurste veulen was Phillipa een Syriano dochter, zij gaat in andere handen over voor €14.000.
babyveiling_0052

Bij de rijpaarden was er een afgetekende “winnaar” voor maar liefst €100.000 ging Hopkins een schimmel van Hofrat naar een nieuwe eigenaar. Daar moet dan wel bij vermeldt worden dat Hopkins een gekeurde hengst is uit de jaargang 2013. Hij is ook nog een de Trakehner rijpaard kampioen van 2014, hij is dus zeker niet alleen een rijpaard.

hopkinsveiling_0023

Uit de collectie niet gekeurde hengsten ging de in Nederland geboren Gandhi voor de hoogste prijs over in anmonaco_0077dere handen. Gandhi gaat dressuurpaard worden in Monaco. Hij bracht een keurige €21.000 op.
29_0179

Alles kwam samen……..

kingarthur-petra98
Welk stamboek kan zeggen dat hun voorzitter de Gala-avond opent terwijl ze haar eigen paard Grand Prix oefeningen laat doen? Het Trakehner Verband kan dat! Een duidelijk geëmotioneerde Petra Wilm stelde haar eigen hengst voor, King Arthur is uitgeroepen tot Trakehner Hengst van het jaar. De imponerende zwarte werd 14 jaar geleden gekocht door Petra, bij haar thuis opgeleid en groeide uit tot het lievelingspaard van zijn baas. Tijdens huldiging werd niet alleen ruiter eigenaar beloond met bloemen, het paard kreeg een prachtige deken, de fokker werd gehuldigd en de trainer die de hengst destijds heeft voorgesteld voor de keuring werd gehuldigd. King Arthur stond erbij en keek ernaar met overmacht en rust. Een passende titel voor en geweldig paard, Trakehner Hengst van het jaar- King Arthur.
kinga_0017

Wervelende Show,

Alles zat in de Galashow van deze Hengstmarkt, emotie, humor, prachtige paarden, snelheid, vakmanschap, kwaliteit, alles was er. Nadat Petra Wilm de show opende met haar King Arthur was het tijd om te springen. In een flitsend parcours met 6 hindernissen werd een mini wedstrijd verreden die werd gewonnen door de Heops dochter Minzlady. Philip Koch, de zoon van Petra, stuurde merrie handig en foutloos over het snelle parcours en wist als enige foutloos de barrage door te komen. Hirtentanz, gereden door Philip Hartman was nog sneller maar liet een balk het zand raken. Toen de hindernissen waren weggeruimd was het tijd voor vrouwelijk schoon. Omdat de Landesstutenschau dit jaar in Neustadt an der Dosse werd gehouden is daar al bepaald wie de beste 3 jarige Trakehner merrie is van 2014. De titel ging naar Emma Peel een machtig mooie zwarte merrie van Kentucky uit een Summertime moeder. Tweede werd de in Rheinland al tot kampioen uitgeroepen Sasuela, (Oliver Twist x Shakira van Biotop) beide merries bewogen zich met schwung en gemak door de baan met een opvallend goed en onderdragend achterbeen gebruik.
Verder ging het alweer met paarden onder het zadel. Herakles, reservekampioen van zijn jaargang werd vakkundig voorgesteld door Dorethee Schneider. Donaugold en andere reservekampioen werd gereden door Thomas von Samson. Herakles maakte indruk hij is nog maar 5 jaar oud maar bewoog zeer gedragen en sterk. Donaugold al ouder en verder opgeleid draaide zijn spreekwoordelijke hand niet om voor de Lichte Tour oefeningen.
Daarna was er dressuur van een ander soort, vrjiheidsdressuur wordt het wel genoemd, Jean Francois Pignon spreekt paardentaal werd er omgeroepen. Jean heeft echter geen woorden nodig, met alleen lichaamstaal kan hij zijn kudde merries, en 1 hengst, werkelijk alles laten doen wat je maar kunt bedenken. Het was een indrukwekkende show!
pignon_0028
Vervolgens betraden 4 hengsten de baan die al eerder in Neumunster waren. Fairmont Hill, Titan, Sergeant Pepper en Hamilton, zijn allemaal gekeurd en zijn daarna naast dekhengst/ sportpaard geworden. Fijne sportpaarden stuk voor stuk.

Daarna was er weer meer vrouwelijk schoon, nu in familievorm. In de al eerder genoemde Landesstutenschau werd de familie van Loa Loa kampioen. Loa Loa een nu 17 jarige Ivernel dochter, bracht twee dochters mee. Het leverde een mooi plaatje op met vrijwel identieke vosmerries.
shakira_0050Vervolgens was er nog een familie te bewonderen. Shakira de supermerrie van de familie Heinen in het Rheinland. De kapitale bruine is nu 15 jaar oud en heeft een hele schare aan succesvolle kinderen gebracht. Society Crown (v: Polarion) is kampioen eenspan, Shapiro (Im Petto) is dressuurpaard, Singolo (Oliver Twist) is succesvol dekhengst en dressuurpaard, Sasuela (Oliver Twist) was kampioen van Rheinland dit jaar, Starwood (United Kingdom) in opleidn=ing tot veelzijdigheidspaard en Shakira had nog een telg mee. Sir Oliver maakt deel uit van deze jaargang hengsten 2014 en heeft het oordeel Gekort mogen horen. Weinig merries die zo succesvol zijn in de fokkerij!!

De naam voor het volgende onderdeel was Flying Dogs en dat klopte! Supersnelle hondjes en hun baas haalde in hoog tempo de gekste capriolen uit.

Daarna was het weer tijd voor Dressuur, helemaal uit Monaco gereisde Kasimir gereden door eigenaar Bernadette Brune liet zien waarom hij zo succes heeft in Frankrijk, met duidelijk plezier deed hij zijn Grand Prix oefeningen. Le Rouge werd als altijd gereden door Paula de Boer die de vos ook in Grand Prix uitbrengt. Easy Game was uit Holland gekomen om te tonen dat hij n iet alleen heel goed kan lopen maar dat hij ook de hogere oefeningen beheerst.

 

Pignon liet ons vervolgens weer versteld staan door Hongaarse post te rijden in volle vaart zonder enig hulpmiddel, geen teugels, geen halsters, alleen maar staand op twee paarden galoppeerde hij rond. Daarna kwamen ook zijn jongste paarden de baan in. Met de minste moeite vroeg hij alle paarden te gaan liggen. Nadat iedereen uitgebreid gerold had gingen ze allemaal languit liggen en bleven ondanks oorverdovend applaus doodstil liggen. Je kan niet anders dan zwaar onder de indruk zijn van wat deze man kan met zijn paarden!

Kassio is een Sky Dancer ruin die nu 10 jaar oud is. Hij wordt in de samengestelde wedstrijdsport uitgebracht door Charlotte Sophia Hachmeister. Zij werd met haar Trakehner Europees Kampioen bij de Young Riders dit jaar!

Dorothee Schneider reed vervolgens binnen op een ander paard in bezit van Hohenschmark, eerst al stelde ze Herakles volor, nu was het de beurt aan de 4 jarige Zikade, Zij was dit jaar de beste 4 jarige van heel Duitsland en liet nog even zien waarom. Indrukwekkend bewegen in balans en steeds raak draafde ze in de bomvolle hal de sterren van de hemel. Zikade is een Singolo uit een Tamboer dochter.

De avond werd traditioneel afgesloten met het Oost Pruisen lied op trompet, als altijd gingen we daar allemaal voor staan. Het blijft indrukwekkend om weer even herinnert te worden aan de geschiedenis van niet alleen het oudste rijpoaardras van Europa maar zeker ook het leukste!!

Vandaag gaan we het horen,

Om 9.30 uur gaat de bespreling van de gekeurde en het bekend maken van de Sieger beginnen. In drie groepen zijn de hengsten verdeeld. Groep 1 bestaat uit 6 hengsten, in deze groep zitten de halfbloed hengsten die door zijn en beide Herbstkonig zonen. In groep 2 vinden we Ivanhoe terug en ook de driejarige Tudor (v: Iskander). De laatste groep bestaat uit de 5 premie hengsten. Uit deze groep gaat de winnaar komen. In de wandelgangen gaan even veel stemmen op voor Sir Sansibar als voor Octavian. Beide zijn Millenium zonen. Millenium, de Easy Game zoon. Hij leverde een indrukwekkende eerste jaargang.

SIR SANSIBAR is het geworden!

sirs_0378 sirs_0387 sirs_0395
Sieger van 2014 is Sir Sansibar. Geboren en getogen op maar 10 minuten rijden van de Holstenhallen in Grebin bij Gestut Hohenschmark. Daarmee is het een wel heel succesvol jaar geworden voor Hohenschmark en eigenaar Norbert Timm. Hij is eigenaar van deze geweldige winnaar maar ook van Zikade de beste 4 jarige van heel Duitsland.
sirs376
Lars Gehrmann stelde al een combinatie van beide bloedlijnen voor. Ook Sir Sansibar is een zeer sportief en geweldig bewegend paard. Met een los en makkelijk bewegend lijf, overlopend van type en ook nog correct gebouwd lijkt hij een echte vererver te worden. Zijn moeder kreeg als driejarige een 9 voor type en draf, haar zoon is minstens zo mooi maar een 10 zou ook best op zijn plaats geweest zijn. Het was een zeer goede jaargang hij had zware concurrentie maar hij heeft het dik verdiend!

€300.000 voor Sir Sansibar

Geld-wel-makkelijkHij gaat naar Oostenrijk dat is zeker op dit moment is de eigenaar nog niet bekend gemaakt maar dat hij naar Oostenrijk gaat is zeker. Sir Sansibar betrad souverein de baan bij aanvang van de veiling. Na een kort maar hevig “biedoorlogje” sloeg veilingmeester Uwe Heckmann de hengst af op €300.000

trakehners zijn gewoon heel bijzonder

14 JULI TCN STAMBOEKDAG


U gaat er toch ook bij zijn? Op zondag 14 juli aanstaande organiseren we de TCN Stamboekdag. Op die dag is iedereen met interesse of passie voor het Trakehner paard uitgenodigd om te komen naar Manege Groenewoude in Woudenberg. De details over starttijden kunt u vinden op deze site zodra die bekend zijn. U bent allemaal welkom!Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!