2015 Hengstenkeuring

Het verhaal van het ontstaan van deze Kampioen
De fokcombinatie meneer König & Meijer werken al sinds jaren samen. Hun kinderen hebben de eigen gefokte paarden gereden. Soms zijn de jonge paarden in de weide bij meneer König, soms bij de familie Meijer. Toen het nieuws van de Sommerlade veiling bekend werd (Sommerlade was een grote stoeterij die in 2007 ontbonden is waarbij alle paarden geveild zijn vanwege financiële problemen) zijn de beide mannen naar die veiling gegaan. paradegoZe zagen daar een Maizauber merrie uit de fokkerij van stoeterij Gorlo die het op Sommerlade niet goed had gehad. De merrie, Parade Go, heeft te weinig beweging gehad in haar jonge jaren en deed eigenlijk al lang niks. Ze besloten de merrie te kopen. Ze werd ingereden door de dochter van de heer König toen de merrie al 12 jaar oud was. Dat is verre van ideaal maar toch werd geprobeerd om de merrie haar verrichtingsonderzoek te laten doen. Dat ging niet supergoed. Voor een merrie op leeftijd die weinig heeft meegemaakt is het een hele opgave om dan opeens een rijpaard te moeten worden. Ze heeft haar SLP gedaan en is weer mee naar huis gegaan. Voor de sport was ze niet nodig, er zijn meer paarden onder zadel bij de families. Daarom ging zij lekker in de wei. Ze ging er weer beter en beter uit zien waarop werd besloten de merrie toch maar te dekken.
schwarzgold
De heren waren al een keer van Stoeterij Hörem gereisd om daar Schwarzgold te gaan zien. Ze waren zeer gecharmeerd van de grote zwarte. De merrie Parade Go is niet groot (165) maar heeft wel grote partijen en lijnen. De verbeterpunten leken bij Schwarzgold in overvloed en dus werd zij gedekt. En zo kwam 11 maanden later een zwart hengstveulen ter wereld. Een mooi en misschien licht arrogant hengstveulen. Dat zou wellicht een goed veulen zijn voor de veulenveiling in Hannover hebben zijn fokkers toen gedacht. Meneer Gehrmann die de veulens voor de veiling altijd mede selecteert was ook erg weg van de mooie zwarte en liet hem toe in het veilinglot van Hannover in 2013.

paradisoDaar was een Zwitser neergestreken. Deze Adrian Gasser had wat mensen om zich heen verzameld om hem te ondersteunen in zijn paarden aankoop. Zij hebben hem aangeraden juist deze Perpignan Noir, die toen nog Paradiso heette, aan te schaffen. De hamer van Uwe Heckmann viel op €15.000. Toen het veulen gespeend was werd hij naar Zwitserland gebracht. Daar heeft hij een half jaar gewoond. Zijn trotse eigenaar, die naar eigen zeggen geen verstand van paarden heeft, had wel gezien dat hij een heel speciale is. In het mooie hoofd van de toen jaarling zag hij een winnaar, een trots vaderdier. Wederom liet de heer Gasser zich goed adviseren en vond zo een hengst-trainer die weliswaar nog nooit een Trakhner hengst had gehad maar wel veel ervaring heeft met hengsten klaarmaken. De hengst werd per week beter en beter. Zijn trainer gaf hem niet zo zeer een andere voorbereiding dan de andere paarden in zijn stal maar toch kreeg hij wel een speciale plek in zijn hart. Het interieur van de hengst maakte hem een geliefd paard bij iedereen op stal.

En zo kwam de trainer, de eigenaar, de fokkers en iedereen die zich verbonden voelde aan de hengst samen met de hengst naar de Holstenhallen van Neumüntser in deze oktobermaand van 2015. De trainer was blij verrast met de vriendelijkheid en de ontvangst door iedereen van de grote “Trakehner familie”. Hij werd niet als vreemde eend in de bijt gezien en ondanks dat iedereen wist dat deze hengst een geduchte concurrent ging zijn, werd hij overal geholpen en in de groep opgenomen. oostenrijkseeigenarenHij hoopt dat er meer Trakehner hengsten bij hem komen want hij heeft het allemaal als zeer positief ervaren. Vooral het enthousiasme van het publiek was geheel nieuw voor hem, geen ander ras heeft zulke toegewijde en blije fans. Zo veel applaus en aanmoediging had hij niet eerder meegemaakt!

Perpignan Noir heeft een geweldig start in leven gemaakt. Nu kijken hoe hij zich verder ontwikkeld! De nieuwe eigenaren uit Oostenrijk, Dominik Hartl en Karl Ochsner, hier op de foto met onze fokleider Lars gehrmann, lijken serieuze eigenaren te zijn die het allerbeste voor hem willen. Perpignan Noir blijft in ieder geval in Duitsland tot hij zijn verplichte Hengst Verrichtingsonderzoek heeft afgerond. Daarna gaat besloten worden waar hij zijn werk gaat doen.
siegerbuiten

€340.000 voor Perpignan Noir

sieger4960

De Sieger ging voor een prachtig bedrag van €340.000 naar Oostenrijk. De Schwarzgold zoon gaat dus van Zwitserse handen over in Oostenrijkse handen. Waar hij gaat dekken en wat hij gaat doen in de sport moet allemaal nog duidelijk worden. Hij gaat wel nog in Duitsland blijven om zijn HLP te doen. Als die verplichtingen achter de rug zijn hopen we Perpignan Noir weer terug te zien in de dressuurring! De Oostenrijkse eigenaren wonen in de omgeving van Linz en hebben zeker eerder paarden gekocht maar nog nooit eerder een Kampioenshengst.

Zwart goud wint!

perpignannoir-43I4700

Een Duitse hengst in bezit van een Zwitserse familie die een Franse naam draagt is de Kampioenshengst geworden. Perpignan Noir werd als veulen aangekocht op de veulenveiling van Hannover en ging mee naar Zwitserland. Daar werd hij voorbereid op zijn hengstenkeuring. Een hengst met grote lijnen, langbenig die steeds effectvol wist te bewegen. Hij is correct en was steeds met zijn verstand bij zijn werk. Hij deed wat hem gevraagd werd en deed dat goed en zeer overtuigend. Lenig en makkelijk bewegend werd steeds meer duidelijk dat hij het kampioenstype is. Het was een krappe overwinning maar een overwinning was het. Perpignan Noir werd gefokt door de fokcombinatie Konig en Meijer uit het Daupthetal. Zij stelden hun veulen voor op de veulenveiling van het Trakehner Bundesturnier in Hannover voor waar het zwarte veulen voor €15.000 werd aangekocht door Adrian Gasser uit Zwitserland. Perpignan Noir is een Schwarzgold zoon uit een Maizauber moeder die terug gaat op Turnus en Insterruf.

sieger-43I4837

Mooie Mannen

Alle hengsten die niet goedgekeurd zijn en wel zijn aangemeld voor de veiling zijn op de zaterdagmiddag onder de hamer gegaan. Nadat Lars Gehrmann hun positieve eigenschappen aan ons heeft uitgelegd, gaat de veiling van deze paarden beginnen.

sect-I3763

Een niet gekeurde hengst begint met €8000, geen van de hengsten bleef echter op dat bedrag steken. De goedkoopste niet gekeurde hengst kon u aankopen voor €9000 en de duurste ging voor €26.000 over in andere handen. Dat maakt een gemiddelde prijs van bijna €14.000 waar men dan nog de veilingkosten bij op moet tellen. Voor een paard boven de €10.000 komt er ongeveer 24% bij aan veilingkosten en afdrachten.

pinosotnoirl

De duurst verkochte was de Rheinklang zoon uit een Latimer x Kennedy moeder. Deze Pinot Noir is verkocht naar Schleswig Holstein.

Veulens te koop!

sansil-I3825

nieuwebaas sans-I3841De klapper van de veulenveiling is de in Nederland gefokte San Silviano zoon Antilliano. Toon van Osch fokte deze mooie zwarte uit zijn Herzendieb merrie Amiana. Antilliano heeft in Nederland al de Arie Timmer Bokaal gewonnen en gaat nu ons land verlaten. Wellicht zien we hem over twee jaar terug tijdens de hengstenkeuring? Toon van harte gefeliciteerd!

11 andere veulens werden ook verkocht tijdens deze veiling. Ze brachten een gemiddelde prijs op van zo’n €8000. Ook daar is een licht stijgende lijn te bespeuren.

sanstoon3I2075

Rijpaarden onder de hamer

uwe-2015

De prijzen zijn weer wat beter dan afgelopen jaren. De groep te verkopen rijpaarden was niet groot maar wel goed. 8 jonge rijpaarden gingen op zoek naar een nieuwe eigenaar. Afgelopen dagen hebben we ze allemaal een aantal keer langs zien komen en hebben we ons een goed beeld kunnen vormen van de verschillende dieren. Als de interesse gewekt was konden de paarden op afspraak ook uitgeprobeerd worden. De laagste prijs voor een rijpaard was een hele nette €15.500 en de duurste ging voor €65.000 over in andere handen. Deze laatste was Halle Berry een 3 jarige Aston Martin dochter. Daarmee is ze weer een Deens gefokt paard wat zich in de kijker weet te plaatsen.

halleberryI3723

De mooiste van de mooiste

heavenly-brown3590

De allerbeste 3 jarige Trakehner merries van 2015 zijn vanuit heel Duitsland naar Neumünster gekomen om te strijden om de titel Kampioensmerrie van 2015. In deze groep van 13 paarden zaten maar liefst 4 dochters van Kentucky. Herbstkönig was met twee dochters vertegenwoordigd.

De merries werden in twee groepen verdeeld. Uit de eerste groep mochten Ambiente, de reservekampioene van ons eigen Rheinland terug komen voor de eindring. En Fleur, de kampioene van Beieren mocht ook mee doen in de finale. Uit de tweede groep viel die eer te beurt aan Arosa die in Baden Württenberg al de beste merrie van de dag was. Ook Heavenly Brown die vorig jaar deel uit maakte van de veilingmerries werd uitgenodigd om mee te doen in de finale.

4 absolute top merries liepen in de baan. Arosa en Ambiente delen hun moederlijn, ze komen uit de geweldige A lijn van stoeterij Heinen in Rheinland.

ambiente-3I3209

Gedeeld op de derde plaats kwamen Ambiente (v: Oliver Twist uit een Hofrat moeder) en Fleur, zij is een Kentucky uit een Grafenstolz moeder.

fleur-43I3517

Beide merries waren hele mooie vrouwelijke paarden met veel diepte, veel ruimte in de gangen en prachtige sierlijke paarden.

arosa-3I3347

Reservekampioen werd Arosa de Kentucky uit een Gribaldi moeder. De kapitale vosmerrie beweegt als een droom en is prachtig van model. Eigenaar van Arosa is ook eigenaar van Fleur. Hij kan heel trots naar Oostenrijk gaan omdat zijn merries het heel erg goed gedaan hebben.

heavenly-brown615

Als Kampioene werd uitgeroepen Heavenly Brown. Weer is het Millenium die voor het vaderschap tekent van een kampioen. Deze geweldig mooie donkerbruine merrie is dragend van Schwarzgold en kan ongelooflijk goed bewegen. Haar achterbeen is snel en sterk, ze is prachtig van model en de vrouwelijkheid ten top. Heavenly Brown was vorig jaar één van de toppers van de veiling ook hier in Neumünster. Zij werd toen voor €40.000 aangekocht door Gestüt Gut Staffelde in Berlijn. Nu blijkt dat zij toen de juiste keuze hebben gemaakt!

12 op een rij

En dan om één uur zaterdag valt het definitieve oordeel. Welke hengsten worden dekhengst en welke gaan een ander soort leven tegemoet. De hengsten worden in een groep van 6 paarden binnen gebracht. Als Lars Gehrmann dan de baan betreed is de spanning in de hal te snijden. De kans dat je hengst er alsnog uit gaat is weliswaar niet groot maar het kan wel.

 

amarone-943I2485Deze keer was het meteen hengst nummer 1 die het oordeel “nicht gekort” moest horen. Daarmee nemen we afscheid van Amarano. Hij is een Deens gefokte halfbloed van Lacroze uit een Lagunas xx moeder. De hengst zou alleen te koop komen als hij gekeurd werd. Hij gaat mee terug naar Denemarken waar hij ongetwijfeld een mooie sport carrière gaat maken

 

fellini-3I2433

Fellini is niet alleen gekeurd. Hij wordt ook nog voorgesteld voor een premie.

pokerface-I2460

Pokerface de Elfado uit een Herzruf moeder is gekeurd.

mondrian-3I2499

De Herbstkönig zoon Mondrian mag zijn DNA door gaan geven aan een volgende generatie.
edmonton-I2555

De Amerikaanse Edmonton, een Horalas x Abdullah, gaat een premie krijgen. Zijn vermogen boven de hindernissen was dan ook uitzonderlijk.

rauberfurst-I2616

Räuberfürst heeft zijn dekbrevet gekregen. De aantrekkelijke hengst is een vriendelijk en fijn dier.

sir-3I2630

Sir Samoa de volle broer van de Sieger van vorig jaar is nu net als zijn broer Sir Sansibar, een goedgekeurde hengst. Een premie is hem echter niet toegekend.

heaven-3I2635

Heaven heeft een prachtig profiel een Trakehner ten voeten uit. Hij gaat een premie hengst worden.
helium-3I2673

Helium is niet alleen in naam licht en luchtig hij beweegt ook zo, hij liet de stemming in de hal tot grote hoogte stijgen. Gaat hij de Sieger worden? Een premie krijgt hij sowieso.
intarsio-I2848

Intarsio is nu een gekeurde hengst. Hij komt niet in de veiling. De fokker Hof Heitholm wil hem zelf gaan exploiteren.
underfire-3I2888

Under Fire een echt Häemelschenburg product is nu goedgekeurde hengst. Hem gaan we terug zien in de veiling morgen.
perpignan-I2936
De meningen zijn verdeeld over deze Perpignan Noir niet over zijn kwaliteiten daar is iedereen het over eens, hij is geweldig. Maar gaat hij de Sieger worden of wordt hij reservesieger? Morgen zullen we het weten!

Zaterdag = Spannende dag

Om precies 8.30 kwam Amarone de baan in om zijn gangen los te laten beoordelen. De hengst wordt eerst opgesteld dan losgelaten om op een 8 vormige baan zijn galop te tonen. Door hem een paar keer van hand te laten veranderen kan de commissie op deze manier goed zien of de hengst om wil springen en dat handig en in “enen” doet. Steeds als er ongeveer 6 hengsten geweest zijn volgt er een stapronde. Daar worden de hengsten met elkaar vergeleken en nog een keer kritisch bekeken. Dan gaat Lars Gehrnamm, de fokleider van het Trakehner Verband naar het midden van de baan en laat weten welke hengsten door mogen naar de laatste ronden.
Zo zijn we nu om 12.00 uur zo ver dat we weten dat er door 12 hengsten door zijn naar de laatste ronde. Niet vaak gaat er in dit laatste selectie moment er nog een hengst uit maar toch kan dat wel gebeuren. Vanmiddag nadat de commissie uitgebreid vergaderd heeft gaan we dat horen. Voor nu zijn de 12 hengsten die door mogen deze:

1) Amarone v: Lacroze
4) Fellini v: Berlusconi
8) Pokerface v: Elfado
12)Mondrian v: Herbstkonig
15)Edmonton v: Horalas
19)Rauberfürst v:Lossow
21)Sir Samoa v: Millenium
22)Heaven v: Millenium
23)Helium v: Millenium
28)Intarsio v: Ovaro
32)Under Fire v: Saint Cyr
33)Perpignan Noir v: Schwarzgold
trakehners zijn gewoon heel bijzonder

TSF Sichtungsinitiative Dressur

klaus-I2404
klaus-943I2387Voor de veelzijdigheidssport had het Trakehner Verband al een paar jaar een project opgezet om jonge paarden en ruiters in deze sport te ondersteunen. Er worden diverse trainingen gegeven op verschillende plekken in Duitsland en er zijn extra lessen voor de combinaties. Zo’n zelfde project in nu ook in het leven geroepen voor dressuur combinaties. De aanmelding voor dit initiatief was zo groot dat er een selectie is gedaan waar een 15 tal ruiters met hun Trakehners uit is gekomen. Een aantal van deze combinaties waren uitgenodigd om naar Neumünster te komen om daar onder begeleiding van Klaus Balkenhol de bedoeling van het initiatief uit te leggen. Klaus Balkenhol liet steeds twee combinaties in de baan komen en gaf een korte clinic. Steeds weer kwam hij terug op de basis van de echte dressuur, vertrouwen. Vertrouwen van de ruiter in zijn paard maar vooral het paard wat kan vertrouwen op zijn ruiter. De paarden waren allemaal jong en dan is een Holstenhallen een indrukwekkende hal om in te rijden. Als er spanning kwam in de paarden wist Klaus dat met zijn aanwijzingen heel gauw om te bouwen in positieve energie, gingen de paarden beter lopen en vonden ze de ontspanning terug. Met deze wijze lessen gaan de toekomst combinaties verder om nog beter het Trakehner paard te kunnen promoten.
metpoaard-

Zadelkeuring van de 3,5 jarige hengsten

kiriakos-943I1862
Door uitval van twee hengsten was het aantal hengsten van 3.5 jaar teruggebracht naar twee. Allebei vos maar toch heel verschillende paarden. Kiriakos is een Elfado zoon. Hij ziet er uit als een comfortabel rijpaard. Hij kan de druk van de hal vol met mensen goed aan en liet zich prettig rijden.
zadel-943I1961
Hij leek onder de testruiter nog misschien wel ietsje beter dan onder zijn eigen ruiter. De andere vos is de Lion´s Dive zoon Shillong. Deze Hoogen-telg beschikt over zeer oude bloedlijnen wat in zijn uiterlijk naar voren komt. Hij is een zeer “rittig” dier wat waarschijnlijk als hij verder groeit en ontwikkeld ook beter gaat sluiten. Ook hij was onder de gastruiter een braaf te rijden paard. Wat het oordeel gaat zijn over deze hengsten gaan we morgen pas horen, de beoordeling van de gastruiter gaat dan meetellen in het uiteindelijke oordeel of de hengsten, dekhengsten gaan worden.
hoogen-943I1885

Heuberger TSF prolongeert zijn titel

heuberger-943I1842
Het Trakehner dressuurpaarden kampioenschap wordt verreden in de klasse Prix St.Georg. 6 Paarden hebben zich door verschillende voorronden gekwalificeerd om in de finale vandaag te mogen starten. De proeven werden afgewisseld met veilingpaarden. Toekomstbeloftes dus afgezet tegen de paarden die al veel verder in training zijn, sommige van de Lichte Tour paarden zijn ook ooit veilingpaarden geweest.

De titel ging net als vorig jaar helemaal niet verrassend naar Heuberger TSF. De gekeurde hengst gereden door Annabel Balkenhol toonde een zeer degelijke proef waar weinig fout ging. Eén keertwending kon beter maar de jury kon toch een prachtige score van ruim 77% kwijt.
edsberg943I1831
Het publiek was terecht gecharmeerd van de eveneens gekeurde Edberg TSF, de vos vormt met zijn ruiter Antje Hell een zeer aansprekende combinatie die een heel prettige proef kon laten zien. Een mooi rustig en vriendelijk beeld. De vos is niet mega groot maar wel meewerkend, blij om zijn werk te doen en een genot om naar te kijken. Ze kregen een score van 73%.

Op de derde plaats vinden we Happy Highness, een Kaiserdom dochter die gereden wordt door Lydia Camp. Deze Happy Highness is een mooi groot sportpaard met goede bewegingen. Ze kon iets meer Trakehner type hebben maar is duidelijk een heel fijn sportpaard. Met 67% mocht zij het erelint voor de derde plek ontvangen.
happyH-943I1770-001

Springen vrij in de “kooi”

Eigenlijk is het hier in Duitsland niet echt een kooi zoals in Nederland vaak gebruikt wordt bij het vrij springen. De hindernissen, drie in totaal die zo gunstig mogelijk opgesteld zijn om de paarden de gelegenheid te geven hun techniek goed te laten zien, staan iets uit het midden van de grote baan van de Holstenhallen. De paarden worden door hun begeleiders eerst naar de hindernis geleid zodat ze weten wat er gaat komen. Dan worden ze in voorkeur in stap naar het begin van het “lijntje” gebracht waarna ze los over de hindernissen gaan. Al naar gelang het vermogen en de techniek van de paarden worden de hindernissen verhoogd. Zo kan iedereen inclusief de jury commissie zich een goed beeld vormen van de hengsten.
edmonton943I1302-001
Er waren een paar hengsten bij die hun afstamming niet verloochende en duidelijk veel verstand van springen hebben Zo één is de Horalas zoon uit een Abdullah moeder. Of hij uiteindelijk het oordeel gekort gaat horen is twijfelachtig maar als hij dat alleen voor springen kon krijgen dan was hij er bij. Edmonton zoals deze vos heet heeft veel van zijn voorouders meegekregen, zelfs de karakteristieke vlekken van opa Abdullah zijn zichtbaar.
gluckruf-943I1208
Een ander echt goed springend paard was de Dramatiker zoon Glucksruf III, het moge duidelijk zijn, net als zijn broers kan hij heel goed springen.
pokerface-0943I1232
Misschien iets minder voor de hand liggend maar heel goed springend was de Elfado zoon uit de St.Pr.u Pr.St Par Exquisite. Deze Pokerface is een bont gekleurde vos die gisteren niet helemaal rad leek maar vandaag dat allemaal liet vergeten. Hij beweegt goed en hij springt nog beter.
22-943I1411
De twee Millenium zonen Heaven (uit een Friedensfürst moeder) hierboven op de foto is een heel compleet paard. Hij beweegt goed, deed dat gisteren ook op het harde al heel goed. Hij wil meewerken waardoor hij ook bij het springen goed uit de verf kwam. Zijn halfbroer Helium deed er niet veel voor onder. Hij is ook geliefd door het publiek omdat ook hij een goed ontwikkeld en mooi paard is. Deze Millenium zoon met een Induc moeder doet het prima boven het hout terwijl de verwachting is dat hij later in de grote dressuurring echt faam gaat maken. Hij is geboren en getogen in Denemarken waar het tegenwoordig de gewoonte is om ook bij voorbrengen van paarden een helm te dragen. Een wat ongewoon gezicht maar als je er over nadenkt helemaal niet gek. Die jonge mannen kunnen nu eenmaal wel eens wat ongeduldig worden en dan kunnen benen overal komen.
deen943I1442

Alte Adel alweer een Millenium zoon maar dan uit een Kasparowmoeder sprong makkelijk en heel goed en viel op door zijn rustige karakter. Hij keek wat rond, had het duidelijk naar zijn zin en sprong tussendoor ook nog even netjes de hindernissen.
33-943I1530
Een mooi in Trakehner type staand paard is de Ovaro zoon Intarsio een paard waar je mee voor de dag kan komen. Mooi, chique, vriendelijk en geen moeite met het gevraagde. Ook hij zal geen springpaard worden maar het feit dat hij graag gehoor geeft aan de vraag om de hindernissen netjes te overwinnen siert hem.
33-943I1596
Perpignan Noir, de Schwarzgold zoon laat ook vandaag zien hoe een Trakehner moet zijn. Heel mooi, heel chique, rust en overzicht, hij neemt alles in zich op en blijft kalm. Ondanks zijn indrukwekkende maat, hij is nu al 170 hoog, blijft hij een hele mooie verschijning en een sierlijk paard. Ook hij zal waarschijnlijk zijn brood niet gaan verdienen met springen maar aan techniek en vermogen komt hij niks te kort.

lion943I1660
Jammer genoeg is InDesign, één van de driejarige hengsten die voorgesteld worden, uitgevallen door kreupelheid. We houden dan nog maar twee driejarigen over. Beide vos. Kiriakos heeft al laten zien dat zijn talent ligt in de dressuurring. Hij sprong ok was wellicht wat te snel om goed omhoog te willen komen. Zijn gangen zijn er echter niks minder om. De andere driejarige is een Lion’s Dive zoon. Springen kan hij zeker met gemak. Zijn oude bloedlijnen zijn duidelijk zichtbaar in zijn gangwerk en zijn bouw. Dat maakt Shillong een goed sportpaard maar of hij ook dekhengst gaat worden gaan we later dit weekend horen.

Vanmiddag gaat het verder met het Trakehner Dressuurpaarden Kampioenschap waar de wedstrijdpaarden worden afgewisseld met de rijpaarden voor de veiling.

Het is begonnen!

3hoek-943I1077
In Nederland is het grijs, koud en regenachtig. Dat is deze middag in Neumünster niet heel anders. Als altijd is het koud om de baan “op het harde” waar we voor het eerst kennis maken met de nieuwe Trakehner jaargang. Maar die baan op het harde is wel helemaal anders. Waar tot vorig jaar een baan rechtuit hadden van een kleine 100 meter, is er nu een mooie driehoek uitgezet. Ook weer die honderd meter rechtuit dan 120 meter over een mooie stevige ondergrond waar de paarden meer grip vinden en dan ook duidelijk beter van de grond willen komen en dan weer terug naar de jury, een baan op asfalt. Twee voordelen, je ziet veel meer van de hengst én er kunnen veel meer mensen op de eerste rang staan.

Om 13.30 kwam de eerste hengst de baan op en al meteen werd duidelijk dat het niet alleen een koude middag ging worden maar ook dat de eerste indruk van de hengsten door deze nieuwe baan veel meer rust geeft.

lars-943I0601
Wat jammer is, is dat er van de gehele collectie van 39 hengsten er wel 7 niet ter keuring verschenen. Met een kleine dertig hengsten was de jury zo’n 2,5 uur bezig. De drie laatst getoonde hengsten zijn van een eerdere jaargang. Het Trakehner Verband is het eerste Duitse stamboek wat een mogelijkheid heeft gecreëerd om een hengst die het nodig heeft een jaar extra tijd te geven om te ontwikkelen. De hengsten die dan dus ruim drie jaar oud zijn als ze ter keuring verschijnen doen alle onderdelen die de 2,5 jarige hengsten door gaan maar worden ook onder het zadel getoond. Voor deze drie laatst getoonde hengsten lijkt dat een hele goede keuze geweest. Twee er van hebben in de ogen van het publiek veel kans om het felbegeerde dekbrevet toegewezen te krijgen.

36-943I1044

InDesign een Easy Game zoon heeft zich in Hannover op het afgelopen Trakehner Bundesturnier al heel goed laten zien in de sport en lijkt de rol van dekhengst wel te kunnen brengen. Dat telt ook voor de door Tasdorf gefokte

36-943I1057

Kiriakos (Elfado x Ivernel) ook hij heeft al successen geboekt onder het zadel en maakt ook nu kans op een positief oordeel.

In de jaargang van 2013 valt op dat de paarden weer groot zijn, bijna allemaal meten ze 168 of hoger met een paar uitzonderingen die rond de 163 zijn gebleven.

33-943I0990
Opvallend goed was de Schwarzgold zoon Perpignan Noir, hij kreeg een spontaan applaus van het de kou verbijtende publiek. Die eer viel ook te beurt aan de Iskander zoon

17-943I0750

Kaiser Kamillo en aan de halfbloed hengst Adomat.

 

2-943I0545
Adomat is een Rheinklang zoon uit een Engels volbloed merrie.

sir-s943I0795

De volle broer van Sir Sansibar, de Sieger van vorig jaar, Sir Samoa kon nu nog niet overtuigen, wellicht had hij last van de kou maar zijn draf kwam niet helemaal uit de verf.
De hengsten mogen nu allemaal oefenen in de springkooi wat de ene duidelijker leuker vindt dan de andere. Zometeen gaan we een eerste blik werpen op de rijpaarden van de veilingcollectie van dit jaar en komen ook de merries die ter keuring worden aangeboden aan het publiek voorgesteld. Morgen is het weer vroeg dag, dan gaat om 09.00 uur de eerste hengst zijn kunnen tonen over het hout.

Alvast de catalogus bekijken?
HK2015Dat kan! Als u op het plaatje hiernaast klikt kunt u de catalogus van de komende hengstenkeuring bekijken als E-Book. Wordt er alleen maar spannender van!
trakehners zijn gewoon heel bijzonder

14 JULI TCN STAMBOEKDAG


U gaat er toch ook bij zijn? Op zondag 14 juli aanstaande organiseren we de TCN Stamboekdag. Op die dag is iedereen met interesse of passie voor het Trakehner paard uitgenodigd om te komen naar Manege Groenewoude in Woudenberg. De details over starttijden kunt u vinden op deze site zodra die bekend zijn. U bent allemaal welkom!Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!