2016 Hengstenkeuring

Eénmaal, andermaal ….

De eerste groep paarden is al onder de hamer geweest. Het ging hier om de rijpaarden, de veulens en de niet gekeurde hengsten. Later zullen een totaal overzicht van de prijzen publiceren maar hier alvast de best verkochte.
vapiano-029
Bij de rijpaarden was dat de twee jaar geleden goedgekeurde hengst Vapiano. Hij heeft tussen toen en nu bewezen dat zijn goedkeuring helemaal terecht was. Hij heeft verschillende proeven gewonnen, werd Trakehner Reitpferdechampion in 2015, werd al twee maal geselecteerd voor het Bundeschampionat in Warendorf. Een paard met veel perspectief, een paard voor de toekomst. Voor €70.000 ging hij in andere handen over.
konstatin-099
Bij de veulens had iedereen al gezien welk het duurst zou worden. Een geweldig hengstveulen van Millenium uit een Münchhausen x Sixtus dochter kan zo
veulenkopers-150
geweldig bewegen dat hij er nu al uitziet als kampioenshengst van over twee jaar. Onthoud zijn naam Konstatin gaan we (als alles heel blijft) terug zien in deze hal! De nieuwe eigenaren zijn terecht heel blij met hun aanwinst de €80.000! die Konstatin op moest brengen hadden ze er zo te zien graag voor over!

skyjacker-495
Van de niet gekeurde hengsten ging de Sixtus zoon Skyjacker voor een mooi bedrag weg. Hij bracht €30.000 op. Best kans dat er morgen een wel gekeurde hengst voor minder gaat! Skyjacker die kan beschikken over een geweldige moederlijn lijkt een erg goed sportpaard te kunnen worden. Hij kan goed bewegen, heel goed springen en is monter en fit. Jammer dat hij niet gekeurd is maar wie weet, wellicht komt hij volgend jaar nog een keer langs?

een eerbetoon naar Nederland

joop-norbert-025
Omdat Joop van Uytert al sinds jaar en dag een ambassadeur van het Trakehner ras is werd hij extra in het zonnetje gezet. Hij mocht uit de handen van voorzitter Norbert Camp de “Freiherr Von Schrotte” erepenning ontvangen. Deze penning wordt geschonken aan mensen / fokkers die uitzonderlijk veel voor het Trakehner ras hebben betekent. Joop is dan misschien als fokker in de zin van merriehouder niet zo zeer actief geweest maar heeft met zijn werk met Partout, Gribaldi en later Easy Game de Trakehner natuurlijk wel steeds in het spotlicht gezet en heeft er mede voor gezorgd dat steeds meer mensen de Trakehner kennen. Joop is de tweede Nederland die deze ereprijs in ontvangst mocht nemen. Eerder werd deze prijs ook toegekend aan Fred Hollaender van Stoeterij Berkenhoeve.
trakehners zijn gewoon heel bijzonder

Wie is de mooiste van het land?

Het uitroepen van de beste jonge merrie is altijd een mooi onderdeel in dit verder met testosteron gevulde evenement. De kampioen en reservekampioenen van alle Duitse fokgebieden mogen naar Neumunster komen om te strijden om de eer.

jury038
Acht eigenaren hebben hun merries geladen en mee genomen naar de Holstenhallen. Als jurylid was onder andere “onze eigen” Joop van Uytert uitgenodigd om in een driekoppige commissie de merries te beoordelen. Dat Joop een aardig woordje over de grens spreekt bewees hij door een aantal merries in prima Duits te becommentariëren. drie merries haalden de zogenaamde eindring, twee Schwarzgold dochters en een Ovaro dochter.

ovaro-110

ovaro-116Deze laatst genoemde heet St.Pr. u.Pr.St. Herbstlicht werd gefokt op Hof Heitholm en werd derde. De fraaie zwarte merrie kan heel best bewegen en is een vrouwelijk paard. Haar innerlijke rust en haar mooie grote ogen maken het plaatje helemaal compleet.

esperia-139

Als reservekampioen van Duitsland werd door Joop uitgeroepen de Schwarzgold dochter Pr.St. Esperia, een geweldig bewegend paard met en ongeëvenaarde draf. De ruim gelijnde donkerbruine merrie is modern, hoogbenig, draaft alsof ze geen grond nodig heeft om af te zetten.

kampioen-381

De andere Schwarzgold dochter St.Pr. u. Pr.St. Kosima is een al net zo geweldige merrie. Alleen het feit dat haar stap nóg beter was dan die van Esperia gaf haar de extra voorsprong waardoor zij het lint voor de Kampioen 2016 omgehangen kreeg.
grafin-22
Kosima is gefokt door Grafin Dohna die ondanks haar hoogebejaarde leeftijd van 83 jaar oud natuurlijk wel aanwezig was om haar prijs in ontvangst te nemen en haar paard te bedanken. Beelden uit 2013 toen uit deze zelfde lijn de Kampioenhengst gehuldigd werd kwamen weer voor de ogen. Het was wederom zo verdiend!
merries-286
De merries worden net als de hengsten steeds maar moderner en groter, fantastisch mooie paarden die ons de volgende generaties gaan leveren. In de toespraak die de juryvoorzitter hield bij het huldigen van de kampioensmerrie benadrukte hij het belang van merries. Zij zijn tenslotte veel belangrijker dan hengsten. Zij brengen de veulens groot, zij brengen de toekomstige hengsten voort!

en de premies gaan naar:

14 paarden staan op de lijst voor de laatste ronde. Volgens verwachting kregen 5 paarden een premie. premium1 Hengst is voorlopig nog niet gekeurd, Kacyro moet eerst een goede HLP lopen en daarmee bewijzen dat hij het dekbrevet wél waard is.

Premie hengsten zijn geworden:
Herzenbrecher, His Moment, Zauberreigen, High Five, en In Step, zij krijgen een premie en maken kans om het winnaarslint te dragen.

Gekeurd zijn: Ziethen, Ibsen, Nautilus, Karlsson, Deinheart, Donaumond, Rhedium en Speedway.
trakehners zijn gewoon heel bijzonder

Vroeg & hier en daar verrassend…..

overzicht-185
Om 08:30 uur zijn we begonnen met de jonge hengsten in het vrij bewegen. Ook nu weer is er een baan gemaakt waar de jonge hengsten los goed de ruimte hebben om te bewegen en waar ze een aantal maal gevraagd worden om van galop te wisselen. Een goede graadmeter om te kijken of de paarden goed met hun benen overweg kunnen.
Sommige paarden zie je groeien in hun rol, andere vertonen sporen van vermoeidheid.

kalman324In Step die na de eerste dag veel fans had verliest wat vertrouwen omdat hij erg economisch met zijn energie omgaat. Een braaf en heel mooi paard blijft het.
hertenbrecher-153
De halfbloed hengst van Ruffian Reef, Hertenbrecher wint populariteit door elke dag een beetje beter te zijn.
ziethen-171
De Abendtanz zoon, Ziethen, uit een Anglo moeder mag door wat niet voor iedereen meteen logisch was.
ibsen-198
Ibsen, de Checkpointzoon is een compleet paard geen verrassing dat hij doorgaat naar de laatste ronde.
nautilus-204
De Connery zoon, Nautilus, loopt niet over in Trakehner type maar is wel een heel goed bewegend paard.Hij mag ook door.
karlson-219
De Dramatiker, Karlson, die gisteren al zo goed sprong was ook vandaag erg goed in de baan.
deinheart-229
Deinheart, de Durrenmatt die lekker los door zijn lijf swingt mag ook mee.

hismoment-371

Een grote kanshebber op het lint voor de Sieger is de Millenium zoon His Moment, ook vandaag maakte hij een heel fitte, vrolijke en goede indruk.
donaumond-295
De Herbstkonig, Donaumond, die een kopie is van zijn vader op deze leeftijd zien we ook weer terug.
rhedium-389
Nog een Millenium zoon, Rhedium, lijkt nog niet de meest logische keuze. Een goed paard is het zeker, de keur commissie kijkt vast door zijn jeugdigheid heen en geeft hem daarom een kans.
zauberreigen-061
Rheinklang heeft van de twee zonen die hier liepen een heel goede schimmel geleverd, ook hem zien we weer. Zauberreigen moet nog aan mannelijkheid winnen maar ziet er uit als een geweldig, comfortabel sportpaard.
kacyro-81

Van de 3 Saint Cyr’s mogen er 2 door naar de laatste ring. Kacyro
high5-146
en High Five (de volle broer van High Motion) kreeg ook groen licht. Schwarzgold zag zijn zoon Speedway doorverwezen worden naar de volgende ronde en ook de
instep-325
al eerdergenoemde In Step mag verder. Van de 4 jarige paarden is niet één doorgegaan naar de keuring. We komen dus op een totaal van 14 hengsten waar naar verwachting zo’n vijf jonge mannen een premie gaan krijgen. Alles nog even op een goed overzichtelijk rijtje:
2) Herzenbrecher v: Ruffian Reef XX
3) Ziethen v: Abendtanz
5) Ibsen v: Checkpoint
6) Nautilus v: Connery
7) Karlsson v: Dramatiker
8) Deinheart v: Durrenmatt
13) Donaumond v: Herbstkonig
18) His Moment v: Millenium
19) Rhedium v: Millenium
22) Zauberreigen v: Rheinklang
24) High Five v: Saint Cyr
25) Kacyro v: Saint Cyr
29) Speedway v: Schwarzgold
31 In Step v: Schwarzgold
trakehners zijn gewoon heel bijzonder

Bios in de Holstenhallen


red-bull-logoHet originele idee is ooit geopperd door Red Bull baas Dietrich Mateschitz, nadat hij voor de Trakehner was gevallen wilde hij dat het Trakehner verhaal, de geschiedenis van het oudste rijpaarden ras van Europa, bekend verteld werd aan het grote publiek. Vervolgens is er anderhalf jaar hard gewerkt om een film te maken met prachtige beelden en een introductie in de Trakehner wereld. Prachtige beelden van Panker, van Gestut Hohenschmark en van het vrijwel nieuwe Gestut Murtal. Historische beelden van vóór en net ná de tweede wereldoorlog. Er wordt verteld over de levensloop van het Trakehner paard van veulen tot hengstenkeuring. Veronika von Shöning die zelf als klein meisje “De Trek” heeft meegemaakt en ons deze zomer ontvallen is, verteld haar verhaal en de liefde voor het Trakehnerpaard, waarom juist de Trakehner voor haar het enige paard kan zijn. De film vierde zijn première vanavond in de ‘huiskamer’ van de Trakehners, de Holstenhallen. Hij gaat ook op TV komen, op 2 november is de 60 minuten durende film te zien op de Oostenrijkse zender ServusTV.

TSF Dressurchampionat

Andere jaren was de winnaar meer afgetekend en al een beetje bekend. Als Annebel Balkenhol met Heuberger mee doet moet je wel van hele goede huizen komen wil je daar van winnen tenslotte. Dit jaar was het een meer open beeld. Er waren 5 paarden die voor deze finale aan de start verschenen.
edberg-0012
Edberg de Deens gefokte goedgekeurde voshengst zonder aftekeningen werd door zijn eigenaresse Antje Hell zelf gereden. Ze gaven een mooi beeld weer. Rustig in de aanleuning, een prettig zijbeeld en een goede samenwerking. In de uitgestrekte draf liet Edberg wat punten liggen.
spaans039
Sidney Bay hebben we al een tijdje niet gezien.Ook hij was gekeurd maar is niet lang geleden geruind. De Axis zoon is nog altijd een groot en imposant paard. De grote donkerbruine maakte niet echt fouten maar toch was het geen mooi “plaatje”. Of dat kwam door de inwerking van de ruiter of wellicht de wat ongewone accommodatie kunnen we niet zeggen.
kronprinz-52
Distelgraf is nog hengst maar nooit gekeurd. Hij is de Benjamin van dit gezelschap met zijn 7 jaar is het knap dat hij in deze Prix St.George klasse start. De hengst geeft een heel mooi beeld en is er één met veel Trakehner flair. En foutje sloop er hier en daar in de oefeningen maar toch was het en prettig schouwspel om paard en ruiter te zien samen werken.
ister-0068
Ook Istergold liet een mooie proef zien. En mooi goed gebouwd paard wat wist wat hij moest doen en zich goed liet bewerken. De Donauzauberzoon uit een Saint Cloud moeder is een fijn paard die misschien niet overstroomt met Trakehner type maar het is wel een heel fijn sportpaard. Wat foutjes in de series en de voltes zorgde voor een iets lager punten tal.
943i0075-001
En dan was er ook nog een merrie die mee deed. Deze Happy Highness is gefokt door Peter Smeets en wordt gereden door Lydia Kamp. De donkerbruine is een Kaiserdom dochter uit Habsburg. Happy is een mooie grote merrie met uitstekende gangen en een goede aanleuning. In alle drie gangen kon Lydia de merrie naar de ontspanning rijden en ondanks een mooie grote galoppade liet de merrie zich ook weer goed sluiten naar de keertwendingen. De series werden goed uitgevoerd, kortom goed gedaan! Morgen gaan de beste drie een Kür op Muziek laten zien waarna we weten wie de titel haalt. Die top drie bestaat uit, Edberg, Happy Highness en Sidney Bay.

vrijspringen in twee delen

Door het nieuwe programma onderdeel, de Freispringcup begon het vrijspringen van de hengsten op een iets normalere tijd. Om 11:00 uur was het gepland maar het werd iets later. Toen de helft van de paarden hadden gesprongen werd er een korte pauze gehouden enkonden we daarna weer vlot verder. Wat opvalt aan de hele collectie is dat er geen slecht springpaard tussen zit. Waar het springen vroeger “een ondergeschoven kindje” was is het tegenwoordig een steeds meer gewaardeerd onderdeel waar ook steeds meer mensen naar komen kijken. De tribunes aan beide kanten van de hal waren goed gevuld en er werd meegeleefd met de paarden. Natuurlijk zijn er paarden die over meer springtalent beschikken dan anderen maar over het algemeen konden ze allemaal heel goed omgaan met de hindernissen, waren goed voorbereid.

karllson-0236
Opvallend goed en kanshebber op de titel Beste Springer van de jaargang is de Dramatiker zoon Karlsson, de bruine kan niet anders dan zijn vader trots maken met een handig en flitsend optreden boven het hout.
durrenmatt242
Een goed springend paard is de Dürrenmatt zoon Deinheart

hirtentanz-9-001
Maar deze Hirtentanz deed ook precies dat waar hij goed in is, Parkhütter deed het prima.
impetus-322
Weinig paarden lijken zo op hun vader dan deze Impetus zoon. Maar echt verbazingwekkend is het niet. Fouché is Impetus zoon uit een Impetus dochter. Dat is geen lijnteelt, dat is inteelt. Boven de hindernis en in beweging heeft hij er geen last van.

sixtus-338
Een zeer compleet paard die op het harde gisteren al opviel maar nu boven de hindernis ook weer niks fout was is de Millenium zoon His Moment. Hij viel vandaag in positieve zin op!
instep-i0484
In Step de favoriet na gisteren was vandaag in een economische bui. Hij deed geen te veel. Hij deed niks fout, sprong netjes maar maakte zich werkelijk nergens druk om. Heel kalm met veel overzicht en soevereiniteit deed hij wat hem geleerd is.
sixtus-0495

Vader Sixtus is inmiddels 25 jaar oud maar zonen maken dat kan hij nog steeds! Skyjacker springt erg goed en maakte een monteren en frisse indruk. Hij heeft het duidelijk naar zijn zin in Neumünster.

De Trakehner Freispringcup

logo54Er zijn in heel Duitsland al voorrondes gehouden voor jonge ( 3 & 4 jaar oud) Trakenhner paarden. 12 van de deelnemers mochten hun opwachting maken in Neumünster. Van deze 2 is er één afgemeld en één verkocht. Dus konden we 10 springkanonnen bekijken in de springkooi. Alle paarden hebben een duidelijke springafstamming. Hirtentanz bracht twee kinderen in net als Phlox. Er was een kind van een Volbloed, van Fragonard xx en er was een dochter van Bonaparte N AA. Misschien dat de enige die op papier iets minder directe springgenen draagt is de Esperanto een Perechlest uit een Connery dochter, maar ook deze kon heel goed overweg met de geboden hindernissen.

Lydit, een 3 jarige merrie van Hirtentanz uit een Sir Chamberlain moeder van de familie Hoogen kon zich na het springen op plek vijf opstellen in de uitslag. Op 4 vinden we Mirar, een 4 jarige ruin in bezit van Simone Schönbeck, Simone heeft normaal altijd een praatje klaar maar was nu mega zenuwachtig.
simone-149
Haar Phlox zoon deed het prima, de reden waarom hij niet nog hoger in de uitslag staat was dat hij een kleine inschattingsfout maakte waardoor één springpoging mislukte. Vermogen en manieren heeft hij ten over. Op 3 staat Höhenflug, deze schimmel beschikt over zijn vaderlijn over Anglobloed en kan daarmee heel goed overweg. Hij sprong met zichtbaar plezier maar ook met gemak. Op twee de andere Phlox, nu een merrie. Painter’s Alexa komt net als haar broer uit de Painter’s Row xx merrie Painter’s Moon. Toen Alexa gesprongen had kregen we ook te horen dat Painter’s Maxim op 1 staat na de dresuur op het WK. Bij Phlox op stal zal er een opgetogen sfeer hangen.
freispringcup-sieger-popeye-lafrentz
De allerbeste was een halbloed. De Fragonard xx zoon uit Pittypat van de uit Letland stammende Prokat. De bloederig uitziende bruine was superhandig en beschikt over heel veel vermogen en de allerbeste manieren. Popeye hoort thuis in de eventingsport, daar is hij het gedroomde paard voor. Handig en met hele goede reflexen ging hij elke uitdaging aan.
popeye-prijs1

jury-161Gejureerd werd er door Frank Ostholt en Jörgen Köhlbrandt.

trakehners zijn gewoon heel bijzonder

Nieuw onderdeel

freispringen
Op vrijdag vroeg hebben we een nieuw onderdeel op deze Hengstmarkt. Er is een nieuwe prijs in het leven geroepen,de Trakehner Freispringcup. Zoals het klinkt zo wordt het ook. Er zijn al voorrondes gehouden en alleen de allerbesten mogen mee komen doen aan deze finale in de Holstenhallen. Op vrijdag ochtend om 08:30 uur wordt er begonnen met een de hengsten die onder het zadel getoond moeten worden (alle hengsten van 2013) en dan om 10:00 uur begint de Freispringcup. Om 11:00 uur gaan we dan door met de hengsten in de springkooi. Een volle dag morgen!

Koud maar mooie paarden

bugatti08
Goed voorbereid op weg gegaan. Zelfs van te voren gekeken of er veel wegwerkzaamheden op de route waren om daar goed rekening mee te kunnen houden. Wat een geluk, volgens de Duitse ANWB, de ADAC, was er geen oponthoud geen wegwerkzaamheden. Dat bleek maar half te kloppen. Vrijwel de gehele route was het langs vluchtstroken en zijpaden overal waren mannen aan het werk aan de weg. Maar oponthoud hadden we gelukkig niet.

Nu lag de driehoeksbaan er ook weer mooi bij. Het was ouderwets koud met een straffe wind wat het echte Hengstmarkt gevoel meteen opriep. Om 14:00uur kwam de eerste hengst in de baan.

Van de jaargang 2014 waren er 31 hengsten aangemeld en viel er maar één uit. Jammer genoeg is dat een TCN hengst. Magic Lord, de Zauberlord zoon uit Mondria van Amelio, gefokt door Helen Hennekens en in eigendom van Helen en Dr. van Rossum, wordt geplaagd door een hoefzweer waardoor zijn voorbereiding voor deze keuring niet optimaal kon verlopen en er besloten is niet naar Neumünster te gaan. Nu zullen we hem kunnen zien in Münster Handorf.
tarison012
Tarison zoon uit een Engels Volbloed, Trotha

Bij de halfbloed hengsten, hengsten die een ouder hebben die een Engels, Arabisch of een Anglo Arabisch is gefokt zat er één uit 2014 en twee hengsten hebben van hun eigenaar een jaar meer gekregen om te groeien en hun rol te gaan vervullen.
Wat opvalt aan deze jaargang is dat de paarden groter worden, langbenig en groot, dat geeft een mooi beeld. Bij de meeste is het ondanks dat ze groter zijn gelukt om hun Trakehner flair en type niet verloren te laten gaan.
speedway585

instep15Er waren er een paar die de, gehandschoende, handen op elkaar kregen. De Avatar zoon uit een Toltstoi moeder kreeg bijval. Net als de Schwarzgold zonen Speedway, Hofmeister en de Saint Cyr zoon High Five. Het meeste applaus klonk voor In Step, ook een Schwarzgold zoon. Hij wilde graag van de grond en is al een heel paard.
instep642
Hij heeft een voordeel door al in maart van 2014 geboren te zijn en dus langer tijd heeft gehad om te groeien. Er wordt links en rechts al wat gespeculeerd en diegene die In step (de nummer 31) boven aan hun lijstje hebben staan, die maken zeker kans!
rhedium-83

kaiser724Van de hengsten uit 2013 viel Kaiser Kamillo, van Iskander, op in positieve zin. Heel veel paard en in alles een Trakehner. Een mooi goed bewegend paard die we morgen onder zadel kunnen zien. Vorig jaar was hij al onderdeel van de selectie maar was wat te jong. Dit jaar doet hij opnieuw een gooi naar een dekbrevet.

Wat goed was om te zien was dat om elke vorm van belangenverstrengeling te vermijden dat Lars Gehrmann, bij twee paarden opzij stapte
lars9
omdat hij op één of andere manier iets met de aangeboden hengst te maken heeft. Hij is familie van de fokker of van de eigenaar en doet dan een stap opzij, bemoeid zich niet met het keuren en beoordelen van de hengst. Zo kan een ieder zien dat het proces zo eerlijk mogelijk verloopt. Goed geregeld!

stefancamera-tvDe maat en de kwaliteit van de paarden wordt moderner maar ook de manier van het vastleggen van de keuring veranderd. Er hing lange tijd een drone in de lucht met een camera eronder om een overzicht beeld te geven van de keuring. Verder werd er met een gestabiliseerde camera beelden genomen van alle hengsten. camera-iEn er was een fotograaf die alles vast gelegd heeft met een 360ᵒ camera alles wordt op beeld vastgelegd voor het nageslacht.
drone

trakehners zijn gewoon heel bijzonder

de Graf heeft de titel
grafenstolz2
Grafenstolz valt de eer ten deel om de titel Trakehner Hengst van het Jaar 2016 te mogen dragen. Met zijn eigen prestatie in de sport en inmiddels zijn kinderen die ook furore maken heeft hij die titel dik verdiend! De donkerbruine zoon van Polarion uit Gipsy Lady (v: Camelot x Arogno) heeft alles wat een Trakehner zou moeten hebben. Prestaties, schoonheid, karakter én temperament. 18 jaar is Grafenstolz inmiddels. De “Graf” is in Brits eigendom. Kenneth Rehill heeft de hengst gekocht en exploiteert de hengst via het Franse “Haras de Rodez” hengstenstation. Hij verwierf de hengst op Gestüt Birkhof in Donzdorf. Grafenstolz was op Birkhof terecht gekomen toen hij in 2000 als Premiehengst in de veiling van Neumünster werd aangeschaft door Thomas Casper van Birkhof. Hij heeft met Michael jung vele successen in de eventing sport mogen behalen. Grafenstolz werd gefokt door Gestüt Heinen-Bönnighardt in Issum, in ons eigen Rheinland. Peter Heinen is trots dat één van zijn fokproducten de titel voor 2016 tijdens de Gala-avond in ontvangst mag nemen!
fae_8630

Trakehner van het jaar 2016 – Imperio!
Sattelpauschen
Elk jaar tijdens de Trakehner Hengstmarkt wordt er een Trakeher in het zonnetje gezet. Dit jaar gaat die eer naar Imperio. Niet alleen in e sport maar ook in de fokkerij is hij een superstar! Nog maar vers terug uit Rio zal de kapitale bruine in Neumünster gehuldigd worden. In deze jaargang te keuren hengsten zit een zoon van Imperio.

14 JULI TCN STAMBOEKDAG


U gaat er toch ook bij zijn? Op zondag 14 juli aanstaande organiseren we de TCN Stamboekdag. Op die dag is iedereen met interesse of passie voor het Trakehner paard uitgenodigd om te komen naar Manege Groenewoude in Woudenberg. De details over starttijden kunt u vinden op deze site zodra die bekend zijn. U bent allemaal welkom!Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!