2018 Trakehner Bundesturnier


PRAKTISCHE ZAKEN

Wat komt er allemaal bij kijken als je mee wilt doen met een wedstrijd als het Trakehner Bundesturnier?
We zetten alles voor u op een rijtje.
Waar?
De wedstrijd wordt gehouden op het terrein van het Reiterstadion in een stadspark van Hannover in de wijk Vahrenwald. Het adres van de ingang van het park is Am Jagdstall 25 in Hannover.

Hoe?
U moet zelf zorgen voor het vervoer van uw paard naar de wedstrijd. De route naar Hannover is niet helemaal vlak, zorg dat uw auto de last (trailer en paard) goed aan kan, ook als er een berg(je) overwonnen moet worden. Vanaf Enschede gerekend is het ongeveer 230 km. Het wedstrijdterrein ligt zo’n 1,5 km van de snelweg uitrit. U rijd dus amper door de stad met uw paard in de trailer. In Hannover gelden, net als in veel Duitse steden, milieuwetten waar het auto’s en vervuiling aangaat. Daar zijn vignetten voor verkrijgbaar. De ANWB kan u daar alles over vertellen. **Hier gebied de eerlijkheid te zeggen dat ik persoonlijk een oude diesel rijdt en nog nooit ben gevraagd naar zo’n vignet. De auto staat niet op de openbare weg, het risico gaat dus alleen op voor de kilometers van snelweg naar terrein en van hotel naar terrein.

Wat gaat het kosten?
Kosten zijn de brandstof van de reis, dat kunt u zelf het beste inschatten, u kent uw auto en het gebruik. Hotels zijn er te kust en te keur in Hannover. wij hebben ze gevonden vanaf €39 per persoon per nacht, tot hoe duur u maar wilt. De beste keuze lijkt te zijn: http://bit.ly/2Gpfuai
De kosten voor uw paard zijn: €100 voor de box voor de 4 dagen. Eerste bodembedekking ligt dan al in de box, verder is stro en hooi te koop. Een box met zaagsel, of houtkrullen, net welk woord u gebruikt kost €120. Zelf extra bodembedekking mee brengen is natuurlijk voordeliger dan daar aanschaffen. De te rijden (dressuur) proeven kosten €16,50 per proef. Op het terrein is een strodorp met een gevaarlijk aantrekkelijke Trakehner winkel! Er is ook van alles aan eten te koop, uiteraard is dat duurder dan in het hotel een paar boterhammen smeren.  Er kan tegen een vergoeding van €60 (voor alle dagen) een stroomaansluiting voor uw caravan, camper of vrachtwagen met leefverblijf aangevraagd worden. Er zijn douches in de rijhal die gratis gebruikt kunnen worden. Toiletten zijn er in de vorm van dixies en toiletwagens, deze laatste vragen een kleine vergoeding. Verblijf op de terreinen en deelname aan de wedstrijd is op eigen risico. Slapen in de staltent is niet toegestaan. er is bewaking in en rond de stallen gedurende de nacht. Er is voor het deelnemen een buitenlandse licentie van het KNHS nodig. TCN vraagt deze voor u aan. De kosten van zo’n licentie zijn €81, het Verband vergoed de helft van die kosten.

Wat heb ik allemaal nodig om mee te doen op het BT?
Een Trakehner!; alleen paarden met een Trakehner paspoort die zijn ingeschreven in het Trakehner Stamboek, of paarden die door het Verband erkend zijn, mogen starten op dit evenement.
Paspoort van uw paard (en van uzelf) moet geldig zijn en alle juiste informatie bevatten. De entingen van uw paard moeten allemaal kloppen, de regels zijn gelijk aan die van het KNHS. U heeft uw KNHS startkaart nodig. Het combinatienummer en lidmaatschapsnummer van het KNHS heeft TCN van u nodig om een buitenlandse licentie aan te vragen.
Verder, om in de woorden van onze voorzitter te spreken; een goed humeur en zin in een avontuur met je paard!

Wanneer is het precies?
Op donderdag 5 juli 2018 is het de eerste dag. Op die dag worden er uitsluitend eventing proeven verreden. Het is de beste dag om aan te komen. Als u er in de middag bent is er genoeg tijd om paard te installeren, de terreinen te verkennen en om uw paard even te rijden of te longeren.  Op vrijdag gaan de dressuurproeven al heel vroeg beginnen!
Het vrijdag en zaterdag programma is vrij vol. Soms moet je twee proeven per dag starten. Als het heel goed gaat zijn er ook nog finale proeven te rijden. Op zaterdagavond is er een gezellige en soms ook spannende veulenveiling. We hebben daar al meer malen de later goedgekeurde hengsten gezien nog naast hun moeder. Altijd leuk om te kijken hoe ze worden op latere leeftijd. Op zondag vinden de grote finales plaats. De meest populaire om te kijken is de jonge paarden proef waar de hengsten aan mee doen. Veel hengsten van de laatste hengstenkeuring zijn daar voor het eerst onder zadel te zien. De finales van het hogere dressuur en het springen zijn ook op zondag. Meestal is de vroege middag van de zondag de tijd om alles op te ruimen en alles klaar te maken voor de terugreis. We zijn meestal als het nog nét niet donker is weer thuis op stal.

Wat kan ik allemaal doen met mijn Trakehner op het BT?

Er zijn proeven te rijden in alle leeftijdsklassen, in alle disciplines. Er zullen waarschijnlijk alleen dressuurproeven gereden worden door de Nederlanders.  Wilt u ook aan andere takken van paardensport deelnemen in Hannover laat het ons weten dan buigen we ons samen over wat de mogelijkheden zijn.
Alle dressuurproeven worden op zandbanen verreden. Ook het losrijterrein en de losrijbaan zijn met een zandbodem. Kalkoenen, of stiften, in de ijzers zijn dus niet nodig.
Bij wijze van uitzondering mogen buitenlandse deelnemers voorgelezen worden. Voorlezen mag in het Duits en de oefeningen mogen één keer voorgelezen worden.
Uit het hoofd rijden is nog beter maar als je wilt kunnen we voor je lezen.
De te rijden proeven kun je downloaden. Ze staan hier allemaal in de vorm van een PDF. Print ze uit en bestudeer ze alvast, er staan wat andere benamingen van oefeningen in. We gaan daar in een ander artikel op deze pagina dieper op in.
Als je het heel goed gedaan hebt dan is er een ouderwetse ereronde in de springtuin. Dat is een groot terrein op gras. Prijsuitreiking op het BT is, als alles daar, Duits en te paard! Linten en eventuele gewonnen dekens gaan al aan het paard nog voor je de baan in gaat voor de ereronde. Zorg dus dat je op tijd bent en witte beenspullen mee hebt, staat wel zo mooi (en is wel zo veilig) als je de benen in het wit hebt. Iedereen wordt naar binnen geroepen op volgorde, blijf in die volgorde rijden. Dan wordt er midden op het terrein halt gehouden. Je wordt dan als je een prijs gewonnen hebt naar voren geroepen om handen te schudden en eventueel extra prijzen in ontvangst te nemen. Na het handen schudden blijf je staan. Pas als iedereen aan de beurt is geweest wordt er een ereronde ingezet. Na 2 of 3 volle rondjes kan je de baan weer verlaten (als je er nog op zit)

*Alles in dit artikel staat verkort in deze folder, print het uit, vouw het in drieën, dan heb je alles bij de hand.


De HANNOVER INTERVIEWS

Dit interview is met de 22 jarige Kimberly, werkzaam als pedagoog op een Zorgboerderij, houdt ze ook tijdens ons interview de ogen die ook in haar rug lijken te zitten goed open. Ze wil heel graag vertellen over haar ervaring in Hannover want ze is een echte super-fan van het BT. Dat blijkt wel als we de vragen stellen, elke keer lichten haar ogen op als we het over het BT en haar paard, Golden Focus hebben.

Jij bent een keer in Hannover geweest, wat vond je er van?
*Ja, in het jaar 2017 was mijn eerste keer. Het was onwijs gezellig en een hele toffe ervaring om samen met je Trakehner mee te maken!

Is het rijden in Duitsland echt anders dan in Nederland?
*Ja en nee. De niveaus hebben een andere naamaanduiding maar als je van te voren de proeven goed doorneemt en iemand je helpt met vertalen is het gewoon een proef net als in Nederland. Wat ik wel anders vond is de beoordeling. Je krijgt één cijfer voor je gehele proef. Als er dus wat mislukt heeft dit wel gevolgen voor je eindtotaal. Verder word er natuurlijk in het Duits voorgelezen 🙂 Dat is wel even oefenen maar ik kende de proeven en de lijnen uit mijn hoofd dus dan weet je precies wat je moet doen en de bakletters blijven hetzelfde als in Nederland 🙂 Dus FXH van hand veranderen is ook in Duitsland dezelfde lijn 🙂Je had een vrij jong paard mee, hoe heeft hij alles ervaren denk je?
*Omdat je ongeveer twee keer per dag moet rijden was het wel een zwaar weekend maar door goed te plannen de week ervoor en erna kon mijn paard het goed hebben en aan zijn uitdrukking te zien leek hij het nog leuk te vinden ook. Het is een prachtige omgeving en hij keek zijn ogen uit!

Waar zag je van te voren erg tegen op en viel mee en wat viel erg tegen?
*Waar ik erg tegen op zag was dat ik zonder mijn vaste groom, mijn moeder, op stap ging en de taalbarrière. Maar er was genoeg hulp en een goede vriendin ging mee om te helpen! Daarnaast zag ik erg op tegen het rijden van de proeven uit mijn hoofd maar ook dat bleek later niet te hoeven omdat wij uit Nederland kwamen en er dus een mooie uitzondering werd gemaakt. Het enige wat wel is tegen gevallen is de rit ernaartoe. Focus stond als een huis op de trailer maar wij hadden helaas een auto die niet bestand was tegen de bergen wat veel stressmomentjes opleverde. Een goede auto met genoeg trekvermogen of een vrachtwagentje is iets waar ik nu zeker rekening mee ga houden 🙂Zou je iedere andere ruiter met een Trakehner aanraden mee te doen?
*Jaaaaa!!! zeker weten. Het was een onwijs toffe ervaring en ik had het voor geen goud willen missen. Wanneer je in Nederland tegen het M/Z aan zit ben je ver genoeg om te starten op het kampioenschap. Het is onwijs leuk en een onwijs toffe ervaring om samen met je paard te beleven. Zeker als je nog onder de 25 bent is het aan te raden. Je krijgt leuke vergoedingen voor de reiskosten waardoor het starten bijna gratis is. Vorig jaar hoefde ik maar 14 euro te betalen voor het hele verblijf in Hannover voor mijn paard en het startgeld.


** Een kleine uitleg moet ik even geven bij dit antwoord van Kimberly. Er is een heel mooi, en prijswinnend, initiatief om jonge ruiters te stimuleren naar het BT te komen. Zij krijgen een bijdrage in reiskosten, voor Kimberly was dat heel erg meegenomen. Dit initiatief is voor ruiters jonger dan 25 jaar. Verder is het zo dat de verblijfsgelden en de startgelden worden verrekend met het eventueel gewonnen prijzengeld, Kimberly heeft het dus goed gedaan daar! En dan zijn er kosten voor een buitenlandse licentie, een tijdelijk startbewijs wat het KNHS moet afgeven. De kosten daarvan wordt voor elke buitenlandse ruiter voor de helft vergoed door het Trakehner Verband, er zijn dus best wel wat kosten die terug komen.
Wat ga je anders doen als je nu weer een keer mee gaat doen?
*Eerder starten met het oefenen van de proeven en de week erna zelf ook vrij nemen 🙂 Ondanks dat het een soort mini-vakantie is was het allemaal toch wel indrukwekkend en een stukje vermoeidheid kwam de week erna pas.
Wat was je de vorige keer vergeten of heb je echt gemist in die dagen?
*Mijn moeder, een goede auto, een opvouwbare kruiwagen en kaplaarzen 🙂

Voor het interview met een niet ruiter, geen official, maar met de ándere mensen die ook onmisbaar zijn in de paarden wereld, paarden eigenaren, schuif ik aan bij de familie Brouwer. Ze zijn nog maar net komen wonen in een supergezellig huis, midden in de natuur, een heerlijke plek om het rumoer van de buitenwereld even te vergeten. Met een kop thee en zelf gemaakte appeltaart kijken we naar de honden die vrolijk spelen in de tuin en even verderop zien we de ponies tevreden grazend in hun wei. Het is goed hier.

Ellen en Gert zijn er beide om hun ervaring van Hannover met ons te delen. Ze zijn meerdere keren met paarden naar Hannover geweest en ook dit jaar staat 5 t/m 8 juli al afgeblokt in de agenda. Ook dit jaar zijn ze van de partij.
Bij een tweede kop thee, steek ik van wal:

Waarom hebben jullie ooit besloten om mee te gaan doen met het BT in Hannover? Jullie hadden een keer twee paarden mee, er zijn wedstrijden genoeg in Nederland waarom dan toch naar het BT? De goedlachse Gert wil eerst nog wat kwijt.
* Klinkt allemaal wel leuk ‘paardeneigenaar’, maar we zijn daar niks anders dan verkapte onbezoldigde werknemers! We zijn daar natuurlijk gewoon groom, net als thuis waar je ook 24 per dag voor de beesten zorgt, is dat daar ook zo. Wij zijn geen mensen die op e
en stoeltje bij de VIP gaan zitten kijken. Wij zijn bij de paarden. en ik maak foto’s waar ik kan! Ja zegt Ellen dan, tuurlijk zijn we op stal, we waren de eerste keer daar met alleen Epos, dat was toen het Bundesturnier elk jaar een bepaald land als gastland aanwees. Nederland was dat jaar aan de beurt. Die ervaring was ons toen zo goed bevallen, gewoon door de gezelligheid en dat er steeds van alles verspreid over het grote terrein te doen is, dat we besloten om dat nog eens mee te willen maken. Het is gewoon een geweldige ervaring om met je paard op internationale wedstrijd te gaan en dan ook nog met alleen Trakehners, uniek!

Hoe vinden jullie dat het concours georganiseerd is? Zijn er echt grote verschillen met een Nederlands concours?

*Over het algemeen met Duitse ‘Punktlichkeit’ maar bovenal de super gezellige sfeer onderling en de prachtige locatie. Ook het netwerken met de andere Rheinlanders is super leuk. Ellen stemt in en voegt toe: Super georganiseerd, maar wel apart dat je de avond ervoor of nog later, een half uur voor aanvang van de rubriek, pas je start tijden hoort. Dat was wennen!

Hoe zijn de paarden gehuisvest, is dat goed te noemen of zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen aan te raden?

*De paarden zijn prima gehuisvest in grote concours tenten. Handig om bij je te hebben zijn kruiwagen met waterzak, een schone metselkuip om als drinkbak te gebruiken, mestvork, hangende voerbak en wat extra vastzet touwen, tie wraps voor “van alles en nog wat” en als je er één hebt, een zadelkast. Ja zegt Ellen en; wel handig om vlas of zaagsel mee te nemen voor als het erg veel regent, dat is handig om box droog te houden. Zou top zijn als we weer met meerdere gaan om een extra box te hebben, vult Gert aan; dan heb je een aparte zadelkamer. En wat zeker handig is om spullen tegen de regen bij je te hebben zowel voor je paard en voor jezelf, laarzen, waterdichte jas etc.
Voor de ruiters is handig om meerdere witte rijbroeken en witte zadeldekjes te hebben, met één setje is 3 dagen rijden lang!

Wat is het minst leuke van Hannover? We horen in interviews altijd hoe leuk het is maar is er iets wat minder leuk is? Heb je een waarschuwing voor een potentiële deelnemer of eigenaar?
*Ellen zegt, die regen, het is alsof het zo hoort daar er is altijd een dag met mega regen! Daarna al gauw alles weer droog maar tsjonge wat kan het daar tekeer gaan! Gert zegt lachend, een ander nadeel is is dat het zo verslavend is! 🙂

Een concours midden in de stad, in een stadspark, dat is anders te noemen dan elk ander concours, hier in Nederland rijden we tenslotte meestal op weilanden en manege terreinen. Wat maakt het deelnemen aan zo’n stadconcours anders?
*Hmmm zeggen ze in koor, daar merk je eigenlijk heel weinig van, bij de stallen hoor je wel een tram rijden, maar verder merk je amper dat je in een stad zit. Je bent in het park, dat terrein is ruim en zeer geschikt voor paardensport, de stad zie je als je weer naar huis gaat, verder amper.

Is er buiten het rijden van de proeven nog wat anders te zien/ doen op het BT?
* Ja een heel gezellig stro dorp met meerdere, over het terrein verspreide, leuke horeca en diverse andere leuke en interessante stands. De de uitgebreide Trakehner shop is een bezoek meer dan waard, omdat dat nog steeds leuker is om te zien en te voelen, te vergelijken dan via het internet spulletjes te kopen. En de veulenveiling, die is ook leuk! Op de zaterdagavond zijn er geen proeven, geen wedstrijden, maar dan is er de veulenveiling. Echt leuk om mee te maken en natuurlijk te vergelijken met wat we zelf in de wei hebben lopen!

Mag ik jullie woorden samen vatten als een aanbeveling om vooral een keer mee te gaan doen? * Oh absoluut! Dit moet je mee maken!

Uw interviewer wordt nog getrakteerd op een heerlijke maaltijd en met al het gepraat over Hannover, Trakehners en nog veel meer is het pas laat in de avond als ik dit interview voor u op de site zet.

Er zijn al wat interviews langs gekomen de afgelopen week, gesprekken met ruiters, met trainers, met eigenaren. Alwine van der Heijden- Nuy is een combinatie van al die “functies”. Ze rijdt haar eigen gefokte paarden en geeft les aan combinaties met een Trakehner (maar eventueel ook ‘gewone’ paarden) Wat zijn haar ervaringen van Hannover?

We spreken Alwine in de stallen van Kasteel Boxbergen. Nadat ik de paarden heb gezien, de geweldige merries en het jonge spul, en natuurlijk de puppies, is het tijd voor thee en een goed gesprek.

Alwine jij hebt veel ervaring met wedstrijdrijden, wat maakt het Bundesturnier (BT) anders dan al die andere wedstrijden, in Nederland of daarbuiten?
*Het Bundes Turnier is extra bijzonder omdat het alleen Trakehners betreft. Op vrijdagavond na de wedstrijddag samen eten met alle deelnemers.
Erg gezellig! Internationale wedstrijden heb ik altijd erg leuk gevonden omdat je na wekenlange voorbereidingen deze dagen alle tijd voor je paard hebt en intensief met je paard bezig kunt zijn. En dan ook nog de gezelligheid die je als “team Orange” hebt.


Je bent niet alleen ruiter, ook eigenaar en fokker, wat is er allemaal te zien voor een eigenaar, een trainer, een fokker en ruiter?
*Als toeschouwer zie je de beste paarden van alle rubrieken aan je voorbijkomen tijdens de prijs uitreikingen te paard, met de ere rondes, op het hoofdterrein.
Ik denk dat wel 300 Trakehner paarden uit ongeveer 10 verschillende landen strijden om de eer in verschillende klassen van de dressuur, springen, eventing en ook aangespannen.
Jonge, net goed gekeurde, hengsten zijn onder het zadel in de wedstrijdring te bewonderen. Veulens worden elke dag aan het publiek voorgesteld alvorens zij zaterdag avond geveild worden.
Waar vind je zoveel Trakehners van alle leeftijden en in verschillende disciplines bij elkaar? Bundes Turnier Hannover is uniek!

Jureren Duitsers nu echt heel anders? Heb je je rijden aangepast naar hun smaak/ wensen?
*Al lijkt het misschien dat je in “het hol van de leeuw” rijd, ook de Duitse juryleden zoeken net als alle andere juryleden van alle nationaliteiten naar het plezier van de combinatie, de losgelatenheid, bereidwilligheid van het paard om het voor jou te doen in de omstandigheden die er op dat moment zijn. Mijn Honeybey won met 88% in 2012 een Duitse L (Z1) proef, 10% los van de nummer 2. Het kan!


Wat vond je van het rijden (niveau andere ruiters) daar? Is dat intimiderend? Of kunnen we ons als “Hollanders” daar best aan meten?
*Goed voorbereiden in/is alles. Weet welke rubriek je goed kunt en wil rijden. Zorg dat je de nieuwste versie van de proeven hebt en ken de proef goed. Plan alles heel goed in de weken vooraf gaand met b.v. hoefsmid, het trainen en dat de juiste spullen (lijst maken!) mee zijn. Het is toch een hele volksverhuizing zo’n meerdaagse 😊 Ook het (los)rijden goed inplannen en blijf vooral door je buik ademen en voelen en ga niet anders rijden op een wedstrijd. Met zo’n voorbereiding kun je met goed vertrouwen overal starten.


Die eerste keer BT liep je toen tegen dingen aan die heel erg anders waren dan wat je kan tegen komen op andere Nederlandse concoursen?
*Haha, de startijden. Ik ben behalve tijdens het Bundes Turnier nog nooit om 7.30uur in de wedstrijdbaan verschenen. In de Duitse proeven bestaat de oefening überstreichen al zolang als ik me kan herinneren, dat was toen nog nieuw voor de Nederlanders. Alle proeven worden voorgelezen door een dame met een microfoon en het geluid komt uit een luidspreker bij dressuurbaan.
Zij zegt elke oefening 1 keer. Heel relaxed.
** Grappig dat je dat zegt Alwine, Aniek had net als jij goede herinneringen aan “de voorlees dame van Hannover”. Echter, de laatste keer dat we er waren, dat was afgelopen zomer, was die mevrouw er niet. Toon heeft toen overlegd met de wedstrijdleiding en geregeld dat alle buitenlandse ruiters voorgelezen mogen worden. Wel in het Duits en ook op die Duitse rustige, 1 x de oefening lezen manier, maar er mag dus gelezen worden. Nog beter is het natuurlijk om uit het hoofd te rijden. Maar bijvoorbeeld Kim reed in 2017 in 3 dagen 4 proeven, dat is best veel om allemaal uit je hoofd te leren. We waren best blij dat er toch gelezen mocht worden!Wat is jouw grootste drijfveer om wellicht weer eens mee te gaan doen?
*Bundes Turnier 5-8 juli staat al maanden in mijn agenda! Ik probeer er naar toe te werken met 1 paard om daar te starten omdat ik het een geweldige entourage vind waar ze veel van gaat leren in een paar dagen. Er is genoeg ruimte om los te rijden. Toch een compact terrein voor zo’n groot concours. Leuke mensen en knappe paarden is mijn ervaring.Zou je iedere andere ruiter met een Trakehner aanraden mee te doen? Of bijvoorbeeld alleen mensen met een jong paard in opleiding? Of misschien wel alleen de mensen die de basis bijna uit zijn? (Z+)
*Ik kan het iedereen aanraden. Door het Bundesturnier is voor meer mensen een buitenlandse meerdaagse bereikbaar, want rijd je een Trakehner en kun je serieus voorbereiden zodat je beslagen ten ijs komt in Hannover dan grijp je kans: het word leuk!!!


Het was even puzzelen om een moment te vinden waarop Claire vrij was om het Hannover interview te doen. Ze is heel druk met haar werk als instructrice. Ze geeft net zo enthousiast les aan combinaties die zeer succesvol zijn in de IJslandersport als combinaties die dressuur rijden tot op hoog niveau. Deze bezige Bij hebben we tussen twee lessen even kunnen “vangen” in de kantine van de pensionstal waar ze tussen twee lessen in een kop thee neemt voordat ze de baan weer in gaat voor een les aan een hele grote vos die moet leren om rechter te worden. Erg leuk werk!

Jij bent al vaker mee geweest naar BT. Is je idee over Hannover in de loop van jaren verandert?
*In 2007 ging ik voor het eerst. We moesten toen eerst langs bij de TCN voorzitter waar een Duitse jury bekeek of je voldoende niveau had. Dat was voor ons van Stompwijk (vlakbij Leiden) naar Deurne. Dat was al zo’n beetje de halve Hannover afstand. Die eerste keer was ik vooral onder de indruk dat alle kwaliteiten van het Trakehner paard te bekijken waren. De fokkerij middels de veilingveulens, de sport van jonge paardenproeven tot de zware tour, de nieuwe jaargang hengsten van oktober zag je nu in de competitie samen onder het zadel.
Paarden voor de wagen, aanlegtesten voor cross paarden en springen, van begin tot zwaar niveau.
Er was zoveel te zien, zo afwisselend en dan was je ook zelf nog onderdeel door mee te kunnen rijden.
Nu is het vooral een gevoel onderdeel te zijn van dit grote geheel wat uniek is en zo verschrikkelijk leuk om aan mee te doen. Het is een vakantie gevoel; de hengsten keuring is voor de fokkers, maar het BT is voor de ruiters.Je hoort veel mensen zeggen, het is zo ver weg, vindt je dat ook? Is het de rit waard?
*Ik vind het niet te ver. Ik woon echt aan de andere kant in Nederland en als je vroeg vertrekt, op een flinke file in Duitsland rekent en even stopt ben je 6 uur kwijt. Dan kom je in de loop van de middag aan, kan je ’s avonds je paard nog beweging geven en kan het feest beginnen.

Wat zou jouw allerbelangrijkste tip zijn voor mensen die mee willen doen in Hannover?
*Voerbakken en waterbakken niet vergeten en regenkleding.(inclusief kaplaarzen)
Verder; start daar pas als je paard goed voor elkaar is. Persoonlijk vind ik het niveau van Hannover hoger dan de gemiddelde Nederlandse wedstrijd. Dus winstpuntwaardig een proef kunnen rijden is wel echt een vereiste. Het voordeel is dat de proeven nét wat makkelijker zijn dan de onze. De Z1 is vergelijkbaar met de Duitse L proeven maar die zijn dan wel iets makkelijker. Dus bestudeer de proef en verdiep je in de optoming. De Duitsers hebben proeven op trens en op Kandare, de stang en trens in Nederland. Die optoming is dan ook verplicht. Nog een leuk weetje is dat je alle proeven tot en met de zware tour met zweep mag rijden. Startlijsten hangen pas een uur (of korter) van te voren bij het secretariaat. Dat geeft ook nog wel eens stress en verwarring. En wees op tijd. Flexibel omgaan en mensen ertussen passen gaat in Nederland makkelijk maar in Duitsland is dat “not done”

Wat betekent Hannover voor jou als ruiter en trainer?
*Paardensport op alle niveaus voor alle leeftijden. Ik heb de jonge paardenproef gereden, de Duitse L en M proeven en ben ook mee geweest toen mijn dochter met de jeugdproeven onder 25 mee reed waar ze dressuur, springen, crossen, voorbrengen en een theorie test kreeg. Het is een prachtige wedstrijd, groot, met internationale deelname en alleen maar Trakehners. Het niveau is professioneel en de organisatie ook. Het is een mooi ijkpunt om te kijken waar je staat. Een belevenis om te kijken en een topervaring voor de paarden. Ze worden er makkelijk van, daarna is een Nederlandse wedstrijd echt een stuk simpeler.

Zijn Duitse ruiters echt anders dan wij, nuchtere zij het zenuwachtige Hollandse ruiters?
*Duitse ruiters rijden bijna allemaal erg netjes, zitten correct op hun paard en houden zich aan de regels. In het losrijden houden ze minder rekening met elkaar (en met jou) en zijn erg fanatiek. Ze gaan er vanuit dat jij hun regels kent. Bij het secretariaat worden de uitslagen scherp gevolgd. Een beetje de sfeer van een kampioenschap. Ook maken de Duitsers constant in de stallen alles schoon; hun hanarchement, hun laarzen etc. Alles ziet er dan ook uit om door een ringetje te halen. De Nederlandse ruiters zijn minder georganiseerd, losser in de omgang met elkaar en hebben meer lol. En we zijn luidruchtiger.


Wat komt er het eerst in gedachte als je aan Hannover denkt?
*Stof en regen. Altijd staat het ene moment alles blank van de regen en na 4 uur zon is het er warm en stoffig. Dat heb ik nog nergens zo meegemaakt. En de prijsuitreiking, dat is ook een belevenis. Ouderwets met zijn allen door de baan, rozetten aan de paarden en klappend publiek. Hannover is een ervaring die je beleefd moet hebben!

En weg is ze weer. Haar lesklant had zijn paard al warm gestapt terwijl wij de vragen en de thee doornamen. Maar hoe druk ze ook is, het BT in Hannover; daar gaat alles voor opzij!

Nou ja toeschouwers, jullie zijn natuurlijk wel iets meer dan “gewone” toeschouwers. Nicolien is al jaren aan het fotograferen op alle Trakehner gerelateerde evenementen en heeft daarnaast ook nog eens een mooie fokmerrie thuis. Ruud fokt niet met paarden maar is wel ook met verbeteren van een ras bezig. Ruud kweekt zebravinken en doet dat op hoog niveau. (ik wordt meteen verbeterd, ook vogels fok je, zeker als je als Ruud al een keer wereldkampioen bent geweest met een bepaalde kleurslag) Hij weet dus wat selectie is en wat er nodig is om te verbeteren. Je kijkt dan met ogen, niet alleen van een liefhebber maar ook, met interesse naar fokproducten en familie van je eigen beesten. Mede daarom waren Ruud en Nicolien afgelopen jaar naar het BT in Hannover gekomen.

Wat was jullie indruk van het BT in Hannover, is het totaal anders dan een Nederlandse wedstrijd?

*Slecht te zeggen we zijn niet echt paarden wedstrijd bezoekers. Wat ons opviel was de gemoedelijke sfeer en de leuke samenhorigheid onder de Nederlanders. Beetje het oranje gevoel.

Is er genoeg te zien om een dag of misschien meerdere dagen te verblijven? Op het concours zelf of misschien ook wel er buiten?

*Dit jaar waren we voor het eerst. 1 dag op wedstrijd en de andere dag zijn we de stad in gegaan. De dag op wedstrijd was erg interessant omdat er op verschillende plekken op het terrein dingen te zien waren. Mooi om aantal dekhengsten onder het zadel te zien geeft altijd een goede indruk van kwaliteit en karakter. We zijn ook een dag de stad in geweest, heerlijk terrasje gepakt!

Wat viel jullie het meest op aan de andere, niet Nederlandse, deelnemers? Doen die alles anders of zijn ruiters waar dan ook, gewoon ruiters met paarden?

*Voor ons waren de anderen niet opvallend anders. We hebben vooral binnen de ring dingen gezien. Onze focus ligt meer de op de paarden minder op de ruiters. Als er een zoon of dochter van een hengst die ik weleens heb overwogen langs komt kijk je naar het paard, zijn optreden zijn werkwilligheid etc. De ruiter is wel een factor maar het paard daar kijk naar vult Nicolien aan.Waren er paarden/ruiters/stallen/stoeterijen die je daar tegen kwam die je niet verwacht had of misschien miste je juist paarden etc. die je er wel verwacht of op gehoopt had?

*Het is een combinaties van professionals en super fanatieke amateurs. Zelf waren we blij Windsor weer te zien, die waren we een tijdje kwijt geraakt. En aantal nakomelingen van Hibiskus waar . dit jaar onze merrie drachtig van is. Dat was leuk om te zien, gewoon om de familie trekjes te zien. En toch ook leuk om de Nederlandse paarden in zo’n internationaal veld te zien is erg leuk.

Ga jullie weer kijken (en foto’s maken) als het BT weer Nederlandse deelnemers heeft?

*Ja waarschijnlijk wel. Wel als er Nederlanders of een Nederlands team mee doen.


We treffen Marcia in Amsterdam waar ze al tijdens haar studie Psychologie is gaan wonen. Direct na haar afstuderen heeft Marcia in Amsterdam werk gevonden en is dus gebleven in de gezelligste stad van ons land. Voor Marcia was de eerste keer Hannover mee met haar moeder, ze reed toen zelf nog geen Trakehner. Later is ze met een Trakehner naar het BT gegaan en heeft daar de allround klasse voor jeugd ruiters gedaan. Dat is een wedstrijd met maar liefst 5 onderdelen. Dressuur, springen, eventing, voorbrengen én een theorierubriek. Dat was een overvol programma!

Marcia verteld over haar ervaring.

Jij bent een voornamelijk Eventing ruiter, je hebt ook mee gedaan in Hannover. Wat vond je er van?
*Hartstikke leuk! Het Bundesturnier is een geweldig concours. Het terrein in Hannover is een prachtige accommodatie, het is zeer professioneel georganiseerd en de sfeer is erg goed. Wat ik er uniek aan vind is dat er niet alleen allerlei disciplines worden verreden, maar dat het ook voor alle niveaus is. Het voelde voor mij als een laagdrempelige manier om eens mee te kunnen doen aan een wedstrijd met internationale allure. Als groom van een eventingamazone had ik al wat mooie internationale wedstrijden meegemaakt, maar nog nooit zelf meegereden. Het was dus extra fijn om in ieder geval zeker te weten dat ik het niveau van de proeven goed aan kon. Daardoor kon ik er optimaal van genieten. Het vormde voor mij ook een opstapje naar andere internationale wedstrijden. Met de Nederlandse Studentenruiters en in de internationale eventingsport heb ik daarna ook op een wat hoger niveau ervaring opgedaan. Het Bundesturnier heeft voor mij daar een belangrijke rol in gespeeld!

Zou je als weer mee doen als je daar de middelen voor hebt?
*Absoluut! Ik had het geluk dat ik een paard reed voor een geweldige eigenaar die mij de kans gaf om mee te doen aan het Bundesturnier. Op dit moment beschik ik helaas niet over de middelen, maar als die zich aandoen zou ik er zeker veel voor over hebben om weer mee te doen. De paarden leren er erg veel en de sfeer is ontzettend goed! Het maakt niet uit of je veel ervaring hebt of het je eerste keer is. Het voelt als een waardevolle minivakantie.Je hebt meegedaan in diverse disciplines, welke vond je het moeilijkst of juist het leukst?
*Ik ben een allround amazone en hoewel mijn hart het snelst gaat kloppen van een cross, vind ik dressuur en springen ook ontzettend leuk. Ik vond het dus erg leuk dat het mogelijk was om in diverse disciplines mee te doen. Ik deed ook mee aan een allround rubriek voor ruiters onder de 25 jaar. Naast de onderdelen dressuur, springen en cross-country, stonden ook voorbrengen en een theorietoets op het programma. Die laatste was wel wat moeilijk omdat het in het Duits was en ik dat nauwelijks spreek. Gelukkig mocht ik er een woordenboek bijhouden 🙂 Ook met voorbrengen had ik geen ervaring, dus dat vond ik eigenlijk nog het allermoeilijkst. Daardoor heb ik nu nog meer respect voor mensen die dat goed kunnen!

Wat is totaal anders aan het BT vergeleken met een Nederlands concours.
*Iets wat echt heel erg anders is, is de manier waarop de proeven beoordeeld worden. Ik vind het Duitse systeem daarin erg goed. In de dressuur wordt de proef door een vriendelijke dame met een microfoon voorgelezen, voor iedereen. Dat schept een bepaalde rust. Er wordt in de lagere klassen één cijfer gegeven voor de gehele proef, waarbij dus vooral naar het totaalplaatje wordt gekeken. In mijn ogen komt dat de kwaliteit ten goede, omdat er veel aandacht wordt geschonken aan het correct en vriendelijk voorstellen van het paard. In Nederland kun je soms te makkelijk wegkomen met het nauwkeurig rijden van je proef, terwijl de basis onvoldoende op orde is.Je hebt ervaring met meerdaagse wedstrijden, is dat in Duitsland anders dan ergens anders?
*Duitsland is een echt paardenland. Het welzijn van de paarden staat voorop, dat merk je aan alles. Ik ben bijvoorbeeld ook op een internationaal concours in Amerika geweest. Daar waren meer ‘mensen met paarden’ dan echte paardenmensen. In Duitsland weet men waar ze mee bezig zijn, dat maakt het een fijn land om te rijden. Op een wedstrijden heb ik heb liever een leerzaam parcours dan winkeltjes van de hipste merken, om het maar even gechargeerd te zeggen.

Wat is jouw belangrijkste tip voor een potentiële deelnemer?
*Als je twijfelt, gewoon doen!
Ja, het is ver weg. Maar je bent niet alleen! In Nederland hebben we de luxe dat we elk weekend op wedstrijd kunnen zonder ver te hoeven rijden. Zeker op nationaal niveau is dat anders dan is het best een eenzame sport soms, omdat je natuurlijk altijd moet zorgen dat je paard zo snel mogelijk weer in zijn stal staat. Nu is de stal op de wedstrijd zelf en hoef jij dus nergens heen. Het Bundesturnier is een leuke gelegenheid om meer mensen te leren kennen, van de sport te genieten en de band met je paard te versterken!De tijd is voorbij gevlogen! Marcia is druk bezet en gaat verder met haar dag. Jammer dat ze op het moment geen Trakehner onder het zadel heeft maar wie weet, volgend jaar is ze er weer bij?

Onze voorzitter Antoon van Osch is een druk bezet man. Hij is de leeftijd van 18 jaar al een tijdje gepasseerd maar hij is nog altijd niet te stoppen. Druk in de weer met zijn bedrijf, zijn paarden, het Trakehner bestuur van Rheinland, maar ook in het grote Trakehner Verband en natuurlijk met ons eigen TCN. We zijn dan ook blij dat deze drukke man even tijd heeft kunnen vrij maken voor ons interview.

Toon is al vele malen naar het Bundesturnier geweest, ook al toen het Bundesturnier nog niet in Hannover werd gehouden maar in Bonn en later in Keulen. Nu alweer een paar jaar maakt hij de rit naar Hannover, soms met eigen paarden mee soms alleen als official. Aan Toon vragen we ook van alles over het Bundesturnier en wat daar allemaal aan vast hangt.

Wat heb je als Nederlandse combinatie, behalve een volle Trakehner, nodig om mee te kunnen doen aan een deze wedstrijd in Duitsland?
* een geldige startkaart bij KNHS, een goed humeur en zin in een leuk weekend met je paard, vrienden en bekenden!

Wat moet jij, als Chef ‘d Equipe voor de Nederlanders, allemaal regelen om de wedstrijd voor de Nederlandse combinaties goed te laten verlopen?
*ik regel de inschrijving , vraag voor allen samen de licenties aan bij KNHS en bij de Duitse FN. Tevens ga ik achter de gegevens aan zodat die goed in het programmaboekje komen. Daarnaast regel ik of controleer ik de correcte betaling / uitbetaling in geval er prijzen gewonnen zijn. Ik regel dat de stallen bij elkaar komen, en los ter plaatse problemen op of geef antwoord op vragen.

Waar loop je als Chef ‘d Equipe op zo’n wedstrijd allemaal tegen aan? Wat wordt er allemaal gevraagd van je, daar op de terreinen van het concours?
*Och jee, dat kan van alles zijn: waar is welke ring , wanneer is de prijsuitreiking , wat moet anders in de ring , hoe doe ik dit in de proef. Etc. etc.Wat zijn jouw tips voor ruiters/eigenaren/fokkers die mee willen gaan doen?

1)Wees kritisch op je paard en niveau. 2) Zorg dat je goed na denkt over wat je in vier dagen nodig hebt 3) zorg dat je entingen bij zijn. 4) Oefen de proeven thuis en laat eventueel iemand kijken die er verstand van heeft. 5) Ga er zeker heen als je goed rijdt / een goed paard hebt! 6) regel je overnachting tijdig.Wat is de meest gemaakte fout van “de Nederlanders” die in jouw team zitten als ze naar het BT gaan?
*te braaf of te onnauwkeurig rijden. Dat vindt geen waardering in Duitsland. Voorwaarts willen ze zien en heel goed “op de letter” gereden proeven, dan doe je mee.

Kunnen we als Hollanders daar een beetje meekomen? Tussen al het Duitse “geweld”?
* Ja zeker wel! We hebben in het verleden al vaak in de prijzen gereden. Ook bij de Duitsers zitten , naast een aantal professionals, meestal ook gewone landelijke ruiters en amazones. We moeten niet verwachten dat we Helen Langehanenberg of Ingrid Klimke er ‘even’ af rijden maar we kunnen ons zeker meten aan de andere ruiters!

Wat voor proeven kunnen er zoal gereden worden ?

* Allerlei proeven, voor elke leeftijd van paard en voor elke graad van opleiding.
Er zijn materiaal proeven voor drie en vierjarigen, maar ook de normale dressuurpaardenproeven. Op de lagere niveaus wordt er soms met meerdere paarden tegelijk in de baan gereden.
Het Duitse A niveau is bij ons ongeveer B / L, Duitse L is bij ons ongeveer M2 / Z1, Duitse M is bij ons Z2 en hoger. Er zijn ook S proeven maar dan zitten we al gauw in de Inter T tot aan de Grand Prix, maar het wordt er allemaal verreden. Daarnaast zijn er springproeven op stijl en hoogte en samengestelde terrein proeven eveneens op stijl en hoogte/tempo. Bij voldoende deelname zijn er zelfs aangespannen rubrieken. Er kunnen zo maar 300 deelnemers zijn op het BT, allemaal alleen maar Trakehners!

Hoe staat het met het verblijf ter plaatse ?

*De paarden staan in tenten, en er is ter plaatse hooi en stro bij te kopen, maar dat is wel prijzig. Voor de mensen bestaat de mogelijkheid ter plaatse te kamperen in eigen vrachtwagen of camper of andere verblijfsunit. Daarnaast zijn er in de directe omgeving hotels in diverse prijsklassen.Tot zover de vragen. Voordat Toon weer in de auto springt naar de volgende vergadering voegt hij nog toe, “zou leuk zijn als we weer met een fijne groep Nederlanders kunnen gaan!”

Vandaag kunt u hier de eerste van een reeks interviews lezen die allemaal te maken hebben met het Trakehner Bundesturnier Hannover.Wat is dat nu precies dat Bundesturnier?
Dat is een geheel unieke wedstrijd die alleen door het Trakehner Stamboek wordt georganiseerd, geen ander Duits stamboek heeft iets vergelijkbaars. Het is een wedstrijd voor alle Trakehner paarden, ongeacht of dat paard in Duitsland, Italië, Zweden of bijvoorbeeld Nederland woont. Elk paard wat beschikt over een Trakehner paspoort mag en kan mee doen. Het is een meerdaags concours, begint op donderdag is afgelopen om zondag, en het is een feest. Allemaal gelijkgestemden die allemaal komen voor één ding, hun Trakehner paard.

We hebben het al vaker gezegd, heel graag willen we met en Nederlands team naar Hannover gaan om daar mee te doen maar ook mee te genieten van alles wat daar te zien is. In alle mogelijke disciplines worden daar proeven gereden. Dressuur uiteraard maar ook springen, eventing en zelfs aangespannen.
Het rijden van een buitenlandse wedstrijd is natuurlijk heel wat anders dan even naar de manege om de hoek om een proefje te rijden. We kunnen ons dan ook voorstellen dat je als ruiter/eigenaar vragen hebt hoe dat dan gaat en hoe dat allemaal moet. Om die vragen een beetje te beantwoorden hebben we met diverse oud “Hannover gangers” een interview gedaan om hen u van alle avonturen te vertellen. We hebben de interviews afgenomen bij allerlei verschillende mensen niet alleen ruiters maar ook anderen die in wat voor hoedanigheid dan ook Hannover hebben ervaren. We hopen zo een compleet plaatje te kunnen geven van wat Hannover is. Vandaag in die reeks het eerste interview, Aniek Schraa trapt af.

Het woord is aan: Aniek Schraa

Aniek, je bent denk ik, van alle TCN ruiters het meest ervaren in proeven rijden. Je bent ook mee geweest naar het Bundesturnier, zijn de Duitse proeven die daar gereden worden nou echt anders?
* Toen ik mee deed had ik een 4 jarig paard mee die een `jonge paardenproef` mocht lopen. Dit was prima te doen. De niveau`s heten in Duitsland uiteraard anders, maar het gevraagde komt wel overeen. Je moet je paard gewoon goed voor elkaar hebben!
Je zegt het zelf al, je had een relatief jong paard mee, heeft het paard er veel van geleerd van zo’n buitenlandse ervaring? Of heeft ze er misschien ook een beetje onder geleden?
*Persoonlijk denk ik niet dat paarden eronder lijden om een paar dagen van huis te zijn. Voor de meeste paarden is het even wennen, maar goede verzorging, liefde en aandacht maakt een hoop goed!
Wat is het allergrootste verschil met een wedstrijd als het BT (Bundesturnier Hannover ) en een Nederlandse wedstrijd?
*De sfeer is fantastisch, met elkaar en de gezelligheid er om heen. Een buitenlandse wedstrijd is een ervaring op zich die je echt mee moet maken!
Bereid je je anders voor, voor het BT dan voor bijvoorbeeld een Nederlandse meerdaagse wedstrijd als Almelo of iets dergelijks?
*Uiteraard check je wat ze vragen qua niveau, de proeven lees je door en leer je meestal uit je hoofd. Dus ja, voor een buitenlandse wedstrijd bereid ik me wel extra voor. In Nederland kun je nog eens gemakkelijk zonder voorbereiding een wedstrijd rijden. Iemand vragen voor te lezen en een beetje op “automatische piloot” een beetje mazzel en een hoop ervaring rijden, dat is iets wat ik in Duitsland niet doe! 🙂
Wat vindt je van de bodemgesteldheid van de banen in Hannover? Is die goed te noemen?
*Toen wij er waren, was de bodem fijn. Het losrijterrein was groot genoeg en verder was het goed georganiseerd. Alle dressuurbanen zijn op zand, ook het losrijterrein is zand. Het enige waar je misschien stiften voor nodig hebt is als je prijsuitreiking mag rijden. Die is daar altijd te paard en in de grote springtuin, die springtuin is op gras.

Aniek is druk met haar bedrijf, haar dressuurstal, dus ze zat alweer op het paard toen we de laatste woorden noteerde en haar bedankte voor de medewerking. Dit jaar gaat ze mee doen in Hannover met de Goldschmidt merrie Fame (Frühlingsgold), waar ze in Nederland ZZ-Licht mee start. Omdat het pas in juli is weet Aniek nog niet zeker welke Duitse proeven ze zal starten maar dat ze mee gaat, dat is zeker!

 

 

14 JULI TCN STAMBOEKDAG


U gaat er toch ook bij zijn? Op zondag 14 juli aanstaande organiseren we de TCN Stamboekdag. Op die dag is iedereen met interesse of passie voor het Trakehner paard uitgenodigd om te komen naar Manege Groenewoude in Woudenberg. De details over starttijden kunt u vinden op deze site zodra die bekend zijn. U bent allemaal welkom!Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!