2010 TCN Fok & Sportdag

Hitte en kwaliteit gaan hand in hand

Als de temperatuur oploopt tot flink boven de dertig graden en een veulen een lange reis per trailer heeft afgelegd, dan vraag je nog al wat van een jong dier. Toch toonden verreweg de meeste veulens zich wonderwel redelijk monter gezien de omstandigheden. Hier en daar oogde een veulen wat mat, wat zich dan voornamelijk in de beweging manifesteerde. Het spreekt voor de kwaliteit van dit jaar die vooral in de breedte heel goed was.
 
De TCN stamboekdag 2010 vond op 3 juli voor het eerst  zijn decor op de terreinen van Manege Groenewoude te Woudenberg. Jarenlang was stoeterij de Berkenhoeve onze gastheer, maar helaas bleek dat dit jaar  niet meer mogelijk. Jammer, want hiermee is een zeer gewaardeerde traditie onderbroken. Gelukkig is er ‘Woudenberg’ en heeft het TCN een nieuw en super onderkomen gevonden op de terreinen van Rob de Wijs en Hetty de Koning. Zeer gewaardeerd!

Evenveel  veulens
Van de recessie is bij de Nederlandse Trakehner fokkers nog weinig te merken, want er waren zeker zoveel veulens als andere jaren. De veulens worden, net als de merries gepunt op achtereenvolgens type, lichaamsbouw, fundament, /stap, draf, galop/ en een eindcijfer (vetgedrukt). Bij de veulens is dit cijfer slechts indicatief. De punten woorden wel geregistreerd bij het stamboek en zijn ten alle tijden opvraagbaar, maar ze hebben niet de definitieve waarde als bij merries bij hun stamboekopname.

Nederlandse hengsten
Groot leverancier met negen kinderen is de enige Trakehner elite hengst in Nederland, Kasparow. Hij blijft onverminderd populair bij de fokkers, niet in het minst om het karakter en de goede rijpaard-eigenschappen die hij zijn kinderen pleegt mee te geven.  Ook dit jaar had hij weer een hele serie aansprekende en sympathieke kinderen. Maar niet alleen Kasparow mag zich verheugen in de sympathie van de Nederlandse Trakehner fokker, ook andere Nederlandse hengsten als Gribaldi, Partout en Goldschmidt kom je veel tegen in de pedigrees.
Goldschmidt
Vooral Goldschmidt profileerde zich dit jaar sterk. Zo  leverde hij  het kampioensveulen en de beste driejarige merrie.

 Ook de winnaar van de Material Prüfung was een dochter van hem. Goldschmidt, gefokt en gestationeerd op Stoeterij De Garst te Liessel, fokt constant bewegingssterke kinderen zich ook in de sport bewijzen. De bruine hengst is een zoon van Biotop uit een Hohenstein x Saros xx moeder.  Biotop, het laatste wedstrijdpaard van de beste dressuurruiter van de vorige eeuw, Dr. Reiner Klimke, is inmiddels 25 jaar en dekt nog steeds. Hij bracht dit jaar het beste hengstveulen Golden Focus uit een Partout-moeder. Dat sportprestaties in de fokkerij tellen bewijst zijn zoon Goldschmidt in diens vererving. Want ook Goldschmidt’s moeder stamt uit een bewezen sportlijn: Hohenstein v. Caprimond, allebei  grand prix dressuur. Aanleg wordt dus echt doorgegeven.

Close call
Goldschmidt is de vader van het kampioensveulen, Frühlingsflocke (uit een moeder van Gribaldi x Herzzauber). Met een 9  voor type en 58 punten in totaal won dit veulen tevens de Arie Timmer Wisselbokaal voor het beste veulen  overall. Dat was een close call met haar nichtje Feuerkranz (v. Editorial) die eveneens met 58 punten werd bedacht. Bij het overkampen koos de jury voor Frühlingsflocke, vanwege de meer gelijkmatige puntenverdeling. Beide veulens komen uit de fokkerij van Annelies Pieters-Oostra uit het Drentse Borger. De veulens hebben de zelfde oma, want hun moeders zijn volle zusters en stammen allebei van Gribaldi. Stammoeder Franzisca v. Herzzauber is nu 18 en heeft op stoeterij Beekdal in Borger inmiddels een hele dynastie gesticht. In dit geval maakte het de fokker dus niet uit of haar veulen eerste of tweede werd. Een luxe positie.
 
Derde bij de merrieveulens werd de typevolle Hestia (Cadeau x Hertug) van Stoeterij De Berkenhoeve uit Wenum Wiesel

 en vierde de charmante Mystique (Kasparow x Biotop) van gastheer Rob de Wijs uit Woudenberg.

Hengstveulens

Bij de hengstveulens werd Golden Focus (Biotop x Partout) met 56 punten kampioen. Een pedigree met veel sportpotentie, want ook de moeder liep Z dressuur voor ze de fokkerij inging. Een atletisch, bewegingssterk veulen met een opvallend sterke  galoppade waar het een niet vaak gegeven 9 voor kreeg. Fokker is stoeterij De Garst uit Liessel.

Tweede werd de amper drie weken oude Isar v. Le Rouge uit de hoogedele en  kwaliteitsvolle Interesse (v. Hohenstein), de volle zuster van rijpaardenkampioen Insterburg. Isar is en lang gelijnd, modern veulen met veel front en een schitterden hoofd-halspartij. Fokker is de familie Hofman uit De Wijk.

Derde werd Ekaro, een Kasparow-zoon uit de zo sterk fokkende Esquire v. Lucito. Ieder jaar opnieuw brengt deze merrie weer een kwaliteitsveulen. Ekaro is een heel chique,  nobel veulen dat heel gelijkmatig gepunt werd (55) en zeker de hebzucht van menig toeschouwer opwekte met zijn charme en  flair. Fokker is Tini Welmers, eigenaar de heer Leeflang uit Hall.


Vierde werd Rembrandt, een sterke en grote zoon met veel schoudervrijheid van Hibiskus uit een Biotop-moeder. Hij presenteerde zich heel levendig, want hij had geen trailerreis achter de rug. Hij liep een thuiswedstrijd want zijn fokker is gastheer Rob de Wijs uit Woudenberg.

Driejarige merries

Kampioen der driejarigen werd Haily een bruine dochter van Goldschmidt uit een Mackensen–moeder.
Ze werd gefokt in Duitsland, maar woont nu op stoeterij  De Garst waar haar vader zich steeds meer als een echte stempelhengst profileert. Ze meet 1.68 – 21 en dat is voor een driejarige zeer royaal. Ze is een lang gelijnde merrie die nog volop ontwikkeling is. Zo is ze nog overbouwd en zal ze zeker aan totale harmonie  winnen  als ze uitgegroeid is. Sportaanleg en een fijn interieur heeft deze, vooral in het gezicht, onmiskenbare dochter-van-haar-vader. Ze werd met zeer gelijkmatige punten premiewaardig opgenomen.

Tweede werd Golden Dancer, een donker-bruine dochter van de in Amerika gestationeerde Leonidas uit Goldiva v. Biotop. Wederom Biotop, ja dan kan het haast niet anders dat ook dit een fokproduct is van stoeterij De Garst uit het Brabantse Liessel. Daar ligt het Biotop-sportbloed echt verankerd in  zowel de mannelijke als de vrouwelijke foklijnen. De  kapitale, lang gelijnde  merrie meet 1.69 – 21 en beweegt zich sterk met veel buiging in het spronggewricht, met name in draf. Het hoofd is iets warmbloedig, maar wordt gesierd door een sympathiek oog. Ook zij werd premiewaardig opgenomen.

Derde stond  Kesse Deern, een Lord Luciano-dochter uit een Starway-moeder.  Eigenaar Rob de Wijs kocht haar destijds als veulen op de veiling te Neumünster. De bruine meet 1.63 – 19,5, staat in het goed in het moderne Trakehner type en beweegt zich gemakkelijk. Je wenst haar een streepje meer maat en lengte toe, maar ook haar ontwikkeling- de Trakehner is een laatrijp paard- is bepaald nog niet voltooid.

Acht jaar en oudere
De exterieurbeoordeling van de acht jaar en oudere merries werd gewonnen door de Trakehner typische  en gerenommeerde fokmerrie Isola Valencia v. Velasquez uit Isola Irenka v. Arogno.      Eigenaar: Yvonne Molendijk-Kerskes uit Mijnsheerenland.
Tweede werd Boxberger Queensrock v. Artistic Rock uit Boxberger Cindy xx v. Mandamus xx, fokker/eigenaar: Alwiene Van der Heijden-Nuy uit Wesepe en derde werd de schimmel Prae Esprit v. Enim Pascha uit Prae Ventura v. Lucito, van eigenaar Stal de Brouwerij uit Loenen.

Material Prüfung
Deze Duitse geschiktheidproef voor jonge paarden lijkt wel een beetje op de Nederlandse Ibop proef. De paarden moeten op aanwijzing van de jury zich in stap, draf en galop presenteren waarbij ook een pasje verruimen wordt gevraagd. Dan gaat het zadel eraf en wordt het jonge rijpaard ook op exterieur en vrije beweging beoordeeld. Winnaar werd  Hokus Pokus. Wederom een Goldschmidt, nu  uit een Glanzlicht-moeder.
 Gereden werd de elegante vos door de stalamazone van eigenaar Stoeterij De Garst, Lena Erlandsen.
Derde werd  half-zus Revenge (Goldschmidt x Manrio) onder Lotte Luigies voor fokker/eigenaar Rob de Wijs. De rode strik was voor Heavenly een Hertug–dochter uit een Saros xx-moeder onder Mandy Groeneveld-De Graaff voor eigenaresse Francis Wey uit Wenum Wiesel.
Vierde werd Matris Vota’s Muze, Gereden, gefokt en in eigendom van Wilma Griffioen uit Hollandsche Rading.

De sportrubrieken leverde een strijd in handicap op tussen combinaties van B t/m Z niveau. Clubkampioen, uitkomend in de L2, werd Saskia Banis met de ¾ volbloed Golden Aranka (Stravinsky xx x Saros xx), ook weer een fokproduct van Stoeterij De Garst uit Liessel die dit jaar wel heel succesvol was in vrijwel iedere rubriek. Als extraatje reed Karlijn Geelkerken een mooie kürdemonstratie  op Z niveau op Optimist. Jammer dat er ineens een probleem ontstond met de muziek. Knap van haar dat ze toch onverdroten doorreed. Dat is wedstrijdmentaliteit!

Het middagprogramma viel, kort na aanvang, letterlijk in het water. Hoewel de natuur snakte naar hemelwater na weken droogte, had net nog wel een uurtje later mogen beginnen. Een enorme bui dreef iedereen eerst in de tent en daarna naar de binnenmanege waar het middag-programma verder werd afgewekt. Het is natuurlijk fantastisch dat die mogelijkheid er is, maar het is toch jammer om de charme van de buitenrubrieken te moeten missen.
Besluitend moet het TCN een diepe buiging maken voor gastheer en vrouw Rob de Wijs en Hetty de Koning voor het ter beschikking stellen van hun accommodatie. Ze hadden er echt alles aan gedaan om de dag zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Chapeau en heel veel dank. Het was in ieder geval weer een heel geslaagde en druk bezochte dag. Waren er niet dan minstens 100 lunchers? Nou dan. Het TCN is nog steeds zo levendig als altijd en dat is de beste conclusie die men kan trekken na deze lange en zeer hete dag op onze nieuwe locatie.

Hier volgt een bespreking van alle ter opname in het stamboek aangeboden merries en veulens op catalogusvolgorde  met een foto.

Driejarige merries:
Haily,  1.68 – 21
geboren op 12-3-2007 van Goldschmidt uit St.Pr.u.Pr.St. Hyperia v. E.H. Mackensen. Fokker: Werner Wolgarten. Eigenaar: De Garst Trakehnerstoeterij
En bruine, lang gelijnde sympathieke bruine met sportpotentieel die nog volop in ontwikkeling is. Een zeer gelijkmatige en kwaliteitsvolle merrie die momenteel nog overbouwd is en daardoor nog niet de volle harmonie heeft bereikt. Ze zou iets forse voeten mogen hebben. Ze heeft een opvallend prettig interieur. Een premiewaardige stamboekopname viel  deze merrie, die echt op je netvlies blijft hangen, ten deel.
8  7,5  7,5  /8-7,5-7,5/  7,5  (53,5)

Elina 1.66- 20
Geboren op 25-4-2007, v. E.H. Kasparow uit Esquire v. Lucito. Fok/eig: Tini Welmers. Een echte Trakehner is deze chique en charmante donkerbruine met alleen een stipje op haar nobele voorhoofd. Ook zij gaat nog een hele ontwikkelingsweg doormaken. Ze is heel gelijkmatig van kwaliteit en vooral haar heel mooie hoofdje valt extra op.
7,5  7  7  /7-7,5-7/  7  (50)

Golden Dancer  1.69 – 21
Geboren op 10-4-2007 v. Leonidas uit Goldiva v. E.H. Biotop. Fok/eig: De Garst Trakehnerstoeterij.
Een bijzonderheid is deze dochter van de in de VS gestationeerde Leonidas. Hier moest de fokker de nodige moeite doen om de dekking te verwezenlijken. Maar Leonidas heeft interessant sportbloed en dan is zo’n combinatie echt interessant. Golden Dancer is een kapitale, lang gelijnde merrie met een wat warmbloedig hoofd waarin  een heel sympathiek oog staat. Ze beweegt actief met veel ruimte en buiging van het  spronggewricht. Door haar maat heeft ze soms nog wat moeite met de balans en gaat dan wat breed. Iets dat zich vanzelf in de tijd oplost. Ze heeft een echt goed rijpaardenmodel en zal zeker haar weg in de sport vinden. Weer zo’n grote, massale sportmerrie waar de De Gast stoeterij patent op schijn te hebben. Ondanks een bemerking op het fundament werd ze premiewaardig opgenomen.
7,5  7,5  7  /7,5-8,5-7,5/  7,5  (53)
 
Helegante 1.59 19,5
Geboren 22-5-2007 v. Perechlest uit Heldin v. Königpark xx. Fokker/eigenaar: De Dinkelhoeve van J. Groener.
Ze heet Helegante, maar ze zou ook Elegante kunnen heten. Echt een Trakehner is deze chique dame die zich met veel knieactie gelijkmatig goed beweegt. Ze is elegant, vrouwelijk en heeft het echt rijpaardenmodel zij het dat ze in maat en lang gelijndheid iets te kort komt. De jury reende dat haar behoorlijk zwaar aan. Het is te hopen dat ze nog en groeispurt inzet, want haar outcross sportbloed maakt haar interessant voor de fokkerij. De Russische vader Perech-lest liep lange tijd grand  prix dressuur en moeders vader, de Engels volbloedhengst  Königspark xx is gerenommeerd op zijn in de sport zo succesvolle kinderen.
7,5  7  7  /7-7,5-7/ 7  7 (50)

Kesse Deern 1.63- 19,5
Geboren 31 – 5-2007 v. Lord Luciano uit Karabel v. Starway. Fokker: Imgard Mün-ker, Eigenaar: Rob de Wijs.
Een mooie, moderne, typische Trakehner merrie in type en habitus. Ze beweegt zich gemakkelijke en ruim, maar is iets opgewonden en kon wat meer showen. Ze is thuis en dan is de wereld ineens he-le-maal anders! Tja… daar wordt je wel wat gespannen van. Ze is nog overbouwd en zal zich zeker nog flink ontwikkelen. Een heel gelijkmatige merrie in kwaliteit.
7  7  7  /7-7-7/  7 (49)

Vierjarige en oudere merries met veulen voor stamboekopname:

 Bylana  – 1.62- 19,5
Geboren op 7-7-2006 v. Uhrsprung uit Bilani v. Kostolany. Fokker/eigenaar: Yvonne Molendijk-Kerskes.
Een aansprekende merrie die zich met schwung en ruimte beweegt. Ze is elegant en heeft een mooi Trakehner gezicht. Ze jury was wel erg streng ten aanzien van  haar iets beperkte maat  en lang gelijndheid.
7,5  7  7  /7-7-7/  7  (49,5)

Boxberger Queen’s Rock   1.65 – 21,5
Geboren op 30-4-2002 v. Artistic Rock uit Boxberger Cindy xx v. Mandamus xx.
Fokker/eigenaar: Alwiene van der Heij-den-Nuy.
Een halfbloed merrie die uiteraard wat minder Trakehner type vertoont. Ze is al wat ouder en heeft  al het een en ander meegemaakt. Dat is voor en stamboek-opname meestal minder gunstig, want fan heeft een merrie aan jeugdig elan en  markantheid al wat ingeboet. De lichte  overconditie waarin deze komgin zich bevindt, helpt vandaag ook niet. Gelukkig lijdt ze dus geen honger! Ze heeft wel veel ruimte en diepte voor een veulen in haar lijf. Een belangrijke voorwaarde voor een fokmerrie. Als een goede moeder betaamt was ze meer  met haar veulen bezig dan met showen. Ze liet daardoor wellicht wat minder zien dan ze aan mogelijkheden in huis heeft. De schouder is in aanleg wat steil, maar de moederlijkheid, rust en goede maten maken haar en heel sympathieke fokmerrie.
8  7  7  /7-7-7/  7  (50)

Prae Esprit 1.55 – 20
Geboren op 14-4-1998 v. Enim Pascha uit Prae Ventura v. Lucito. Fokker: Gerda Stueker, eigenaar: Stal de Brouwerij van de familie Otten te Loenen.
Dit schimmeltje is al wat ouder en komt uit een beroemde sportstam. We kennen  daaruit b.v. de gekeurde Prae Vento en het olympische eventingpaard Please Me. Een sympathieke merrie die, door haar leeftijd, uiteraard al wat aan losheid heeft ingeboet. Ze heeft in de sport gelopen en daardoor al heel wat achter zich. Toch is ze nog mooi droog en heeft een heel aansprekend veulen bij voet. Ze heeft duidelijk een heel prettig karakter dat haar extra sympathiek maakt. Helaas is de stokmaat wel aan de matige kant, wat de jury laat merken in het cijfer voor lichaamsbouw.
7  6,5  7  /6,5-7-6,5/  7  (47,5)

Freneuse xx – 1.68 – 21
Geboren 9-3-1999 v. Baryschikov xx uit Habiblanc xx van Lahib xx. Fokker: Karim Souidi, eigenaar: Arja van der Laarse.
“Dit is nu een interessante aanwinst voor de Trakehner fokkerij!” aldus Dahmen. Het is en blijft moeilijk om tegenwoordig een geschikte volbloed voor de rij-paardenfokkerij te vinden. Of het nu een hengst of een merrie is. Zeker vandaag de dag, omdat de meeste volbloeds tegenwoordig op de sprint gefokt worden en daardoor een horizontale lichaams-bouw hebben die we in de rijpaarden-fokkerij niet wensen.

Freneuse xx
Freneuse xx heeft  wel het voor de rij-paardenfokkerij gewenste type. Ze heeft lange afstanden gelopen en is over horden gegaan. Een interessant internationaal sausje  zit er over deze sympathieke schimmel met een zelden voorkomende bruinvliegen variant. Haar verhaal: ze is in Ierland geboren. Vader  Baryschnikov xx is een Amerikaanse volbloed. Freneuse verhuisde al heel jong van Ierland naar Frankrijk, maar heeft daar als 2 jarige niet gerend. Ze was te groot en kon de koers nog niet aan. Als  driejarige was ze een aantal keer succesvol op de vlakke baan. In Frankrijk heeft ze haar eerste geld verdiend en is daarna verkocht naar Nederland. Ze heeft in Nederland vier seizoenen gelopen, altijd op de lange afstand, 1800 tot 2500 meter. In juli 2003 heeft ze het baanrecord gezet van Duindigt op de 1800 meter, dat volgens goed ingelichte kringen, nog steeds staat.  Met een totale winsom van € 12.228 en een handicap van wel 71 kg moet ze wel een der betere volbloedmerries in Nederland zijn. In volbloedkringen wordt ze ook om haar afstamming gewaardeerd en dat ze nog steeds spijkerhard is, bewijst de conditie van haar beenwerk. Ze is een van de weinige volbloeds die zonder peesblessure hun rencarrière beëindigden. Waarom dit hele verhaal? Omdat de inbreng van een echt goede volbloed noodzakelijk is en blijft binnen de Trakehner fokkerij. Denk maar eens aan de hengst Arogno.  Deze zoon van Flaneur had ook een kwaliteitsvolle volbloed-moeder: Arcticonius xx. Arogno heeft heel veel invloed gehad op de  ontwikkeling, in sportieve zin, van de moderne Trakehner. Denk maar eens aan zijn zoon Karon, de vader van Caprimond en grootvader van Hohenstein. Arogno is ook de vader van Schwadroneur. In Nederland zo goed vertegenwoordigd door de kampioensmerrie Evita (Schwadroneur x Canon Row xx). En last, but not least,   is Arogno de vader van ons aller Partout… Zoveel grand prix dressuur-hengsten die allemaal terug gaan op die volbloed stammoeder.
Een goede volbloedhengst is natuurlijk heel belangrijk voor het stamboek, maar een goede volbloedmerrie kan ook van grote betekenis zijn voor de fokkerij. Dat onderkende Dahmen dan ook. Hij was erg lovend over de kapitale vliegenschimmel die, hoewel al ze al wat ouder is en een hele sportcarrière achter zich heeft liggen, toch nog lekker los in haar lijf is. En, voor een volbloed, kan ze heel best draven. Dat ze premiewaardig werd opgenomen is bepaald ook niet standaard voor een volbloed, maar is in dit geval heel terecht. Veel diepte en lijf, hard beenwerk en een heel goed interieur met een super oog, maken haar een echte  aanwist voor het Trakehner Verband. De combinatie met Kasparow lag natuurlijk voor de hand en bleek ook super passend. Zij over de horden, hij hèt veelzijdigheidspaard bij uitstek: het veulen wordt een eventer. Freneuse xx werd opgenomen met:
7,5  8  7,5  /7-7,5-8/  8  (53,5)

Veulens op catalogus volgorde:

Frühlingsflocke, geboren: 19-1-2010.
Merrieveulen van Goldschmidt
uit Frühlingsgold van E.H. Gribaldi
Fok/eig: Annelies Pieters-Oostra
Een lang gelijnd, groot, goed ontwikkelt, harmonieus gebouwd veulen met veel Trakehner flair en heel goed interieur. Ze beschikt  bovendien een zeer goede bovenlijn en een zeer correct fundament. Een lekkertje waarvan Dahmen ver-zuchtte; “Als ik geld had…”. Ze zou het beste veulen van de dag worden.
9  8  8  /8–8,5-8/  8,5  (58)

Boxberger Princess,  geboren: 10-2-2010. Merrieveulen van  Krokant
uit  Boxberger Queen v. Artistic Rock
Fok/eig:  Alwiene van der Heijden-Nuy.
Een sympathiek merrietje dat helaas de in aanleg wat steile schouder van haar moeder heeft geërfd. Ze is wel zeer aan de maat voor haar leeftijd, maar een veulen dat al een half jaar oud is, heeft het altijd moeilijk op een keuring. Ze zijn al geen veulen meer en ook nog geen jaarling. De balans en de harmonie in de beweging is dikwijls zoek door het groei-proces. Ook deze kleine prinses liet niet haar optimale beweging mogelijkheden zien. Ze hield zich wat vast. De weers-omstandigheden hielpen dit veulen ook niet; ze had al een lange trailerreis achter de rug. Ze heeft tijd en geduld nodig en gelukkig kosten tijd en geduld geen geld!
8  7  7  /7-7-7/  7  (50)

Indyra, geboren:  14-3-2010
Merrieveulen  v. E.H.Münchhausen
uit Pr.St. Isola Valencia v. Velasquez
Fok/eig: Yvonne Molendijk-Kerskes.
Wat een mooie moedermerrie is dit toch!
Ook haar dochter heeft veel kwaliteit en vooral de keurige bovenlijn valt positief op. Het veulen schoot deze snikhete dag in beweging iets tekort. De reis naar Woudenberg was lang en vermoeiend en die tropische temperaturen hielpen ook niet. Het is wel belangrijk dat dit veulen veel gelegenheid krijgt om vrij te bewe-gen. Een kwaliteitsveulen met veel type en charme.
9  8  7,5  /7,5–7–7/  7,5  (53,5)

Heimsonne, geboren:  24-3-2010
merrieveulen v E.H.Kasparow
uit  E.St. Heimqueen v. E.H. Partout
Fok/eig: Peter Bouman.
Een goed, degelijk en correct veulen met veel bot. Ze heeft het gezicht van haar moeder geërfd. Een groot, nobel, sterk veulen met veel sportpotentie erin. De hals is iets ingestoken en dat is ook wel iets in de beweging terug te vinden. De achterhand is opmerkelijk goed bespierd. Ze is in deze fase sterk overbouwd, dat zich enigszins in de presentatie wreekt door wat spanning. In aanleg echt een kwaliteitsveulen dat zich zeker nog heel goed zal ontwikkelen.
7,5  7,5  8  /7,5–7,5–7/  7  (52)

Hestia, geboren:  28-3-2010
Merrieveulen v. E.H. Cadeau
uit  Highness v. Hertug
Fok/eig: De Berkenhoeve.
Een groot, massaal veulen dat zich trots en lichtvoetig presenteert. Ze zweeft echt! Ze is iets lichter in het fundament dan haar moeder die een voorbeeld is van hoe een Trakehner fokmerrie eruit hoort te zien. Het fundament past echter bij het veulen dat vooral in type (een 9) en in de beweging- ze klimt echt- overtuigd. Echt een bruin kwaliteitska-dootje voor de fokker.
9  7,5  7,5  /7,5-8,5-7,5/  8  (55,5)

Don-Diego, geboren:  3-4-2010
Hengstveulen v.  E.H.Kasparow uit
Donna – Karina v. Guter Planet
Fok/eig: Ellen Brouwer.
Mama heeft een voortreffelijk kosthuis want ze is bol en rond en glimt als de bekende spiegel. Haar zoon zit in zo’n oei-ik-groei-nu-wel-erg-hard fase waardoor hij moeilijk te beoordelen is.  Hij is sterk overbouwd en dat is een handicap in het beoordelen van bijvoorbeeld de beweging. Wat wel goed te zien is, is dat Don Diego -stoere naam voor en stoere bink- een sterk, over veel bot beschikkend, fors, groot en mannelijk hengst-veulen is met veel geslachtstype.
Een veulen beoordeling is altijd een momentopname maar hier helemaal. Zeker is dit een veulen met veel sport-potentie en een uitstekende stap. Daarvoor krijgt hij dan ook het hoogst gegeven stapcijfer van de dag, een 8,5.
7,5  7  7  /8,5-7,5-7/  8  (52,5)

Pearl’s Promiss, geboren:   5-4 -2010
hengstveulen v. E.H. Kasparow
uit Perle XXIV v. E.H. Consul
fok/eig: H.D. Mayer.
Ook weer een veulen dat ‘gehinderd’ wordt door de groeifase waarin het verkeerd. Eigenlijk is dit helemaal niet negatief, want het betekend dat zo’n veulen goed aan het groeien is, dat mama  goed melk geeft zodat het veulen zich gewoon optimaal kan ontwikkelen. Al gaat dat dan met ups en downs. Pearls  Promiss is een goed Trakehner veulen dat net iets meer maat zou mogen hebben. De bewegingen hebben hoogst waarschijnlijk veel meer kwaliteit dan er nu, door de groeifase, uit kon komen. Een sympathiek, gelijkmatig beoordeeld veulen waar de fokker trots op en blij mee kan zijn.
8  7  /8-7,5-7,5/  7,5  (52,5)

Feuerkranz,  geboren: 9-4-2010
Merrieveulen v. Editorial uit St.Pr.u.Pr.St. Feuertanz v. E.H.Gribaldi.
Fok/eig: Annelies Pieters-Oostra.
Het nichtje van Frühlingsflocke (de beide moeders zij volle zusters) heeft net zo-veel kwaliteit. En type. Ze krijgen hier-voor allebei  een 9!  Deze Editorial–dochter doet haar vader eer aan door  lichtvoetig, met veel front, ruim, gemakkelijk  en bergop te bewegen. Ze klimt echt, komt van de grond, met een extra galoppade en is in alles een die typische Trakehner schoonheid waar we allemaal op vallen. Een zeer chique, langbenig veulen waarvoor je graag uitmest…
9  8  7  /8-9-8,5/  8,5  (58)

Treasure Chieftain, geboren:  10-4-2010.
Hengstveulen v. E.H.Kasparow uit Tenerezza v.Lavirco xx
Fok/eig: S.v.Nijlen en Stal Vaheti.
Weer zo’n haast niet te beoordelen veulen door de groeifase waarin het zich bevind. Vooral de draf lijdt daaronder, en dat terwijl dit veulen over een droom galoppade beschikt en een uitmuntende stap. Het heeft dan ook een volbloed-moeder. Volbloed x Kasparow lijkt hèt recept voor een toekomstig sportpaard met vooral veel mogelijkheden in de eventing. Dit veulen heeft veel elastiek, maar zou iets mannelijker mogen. Het  oogde wat moe;  kwam dan ook helemaal uit België en dat met die tropische temperaturen.
7,5  7,5  7  /7-7,5-8,5/  7,5  (52,5)

Flying Colours, geboren:  22-4-2010
merrieveulen v.E.H. Kasparow uit Freneuse xx v. Baryschnikov xx
Fok/eig: Arja van der Laarse.
Ook deze volbloed x Kasparow combinatie is een doelbewuste met het oog op de eventingsport. Dat is voor zover dat nu  valt te zeggen, uitmuntend gelukt. Een groot, sterk sportveulen met veel bot. De zeer interessante moeder bespraken we eerder. Een halfbloed die goed in het Trakehner type staat en zeer evenwichtig en gelijkmatig beoordeeld werd, volledig conform haar kwaliteiten.
8  8  7  /7,5-8-7,5/  8  (53,5)

Heldentanz, geboren:  25-4-2010
hengstveulen 37 v. Hirtentanz
uit Heldin V v. Köningspark xx.
Fok/eig:  De Dinkelhoeve.
Een interessant gefokt veulen uit de moeder van Hidalgo (v:Kasparow), een Trakehner die in de sport heel goed presteert. Dit zeer mannelijke veulen is in zijn verschijning duidelijk gedomineerd door zijn vader. Het is momenteel zo overbouwd dat daardoor  de beweging wat rommelig aandoet. Het is ook moeilijk met zo’n aan alle kanten uitgroeiend lijf je balans te bewaren! Een veulen dat goed in het Trakehner type staat en dat we gewoon over een poosje in de sport terug gaan zien.
7,5  7  7  /7,5-7,5-7,5/  7,5  (51,5)


Montello,  geboren: 26-4-2010
hengstveulen v. E.H. Monteverdi
uit Mascotte v. Chronos
Fok/eig: Jack Noordermeer.
Een typisch klassiek Trakehner veulen dat voor de hedendaagse smaak, wat langer gelijnd en wat moderner zou mogen zijn en ook wat meer maat zou mogen hebben. Echter, zo’n keuring is en blijft een momentopname. In ieder geval heeft dit veulen in zijn pedigree zoveel dressuur topsportpotentieel dat het alleen daarom al interessant is om te blijven volgen. En zeer gelijkmatige beoordeelde zoon van de niet zo lang geleden overleden topsporthengst Monteverdi, een der getallenteerste grand prix paarden binnen het Trakehner stamboek.
7,5  7,5  7  /7-7-7/  7  (50)

Golden Focus, geboren:   11-5-2010
hengstveulen v. E.H.Biotop
uit Goldstar v. E.H. Partout
Fok/eig: De Garst Trakehnerstoeterij.
Er zijn weinig stoetrijen waar zoveel Biotop-bloed voorhanden is in verschillende combinaties. Uiteraard is daar de ‘Gestütshengst’ Goldschmidt, maar ook in diverse merrielijnen komt het bloed van de imposante, Russische grand prix dressuur Trakehner voor. Verder zijn er ook weinig stoeterijen waar zoveel premiemerries en potentieel extra sport-paarden huizen als juist op de Garst stoeterij te Liessel. Dat vind ik niet zozeer, maar dat constateerde Lars Gehrmann na zijn laatste bezoek aan ons land eerder dit jaar. Toch iets om te onthouden als u naar een nieuw sportpaard op zoek bent.
Biotop is ook de vader van dit bewegingsterke, los-in-zijn-lijf veulen dat het beste hengstveulen van de dag zou blijken te zijn. Front en beweging  uit een echt goede moeder die zelf Z dressuur liep. Hier ligt kwaliteit genetisch verankerd. Het veulen zou wellicht nog een streepje mannelijker kunnen zijn, maar dat zal ongetwijfeld nog komen. De beweging is door het hele lijf en extra is de galop. Een ‘hebbe’ veulen met veel mogelijkheden.
8  7,5  7,5  /8-8-9/  8  (56)

Prae Espoir,  geboren: 8-5-2010
hengstveulen v.  E.H.Kasparow
uit Prae Esprit v. Enim Pascha
Fok/eig: Stal de Brouwerij.
Een op dit moment pikzwart veulen met een enorme dadendrang. Bij de latere exterieurkeuring van haar moeder had ze druk met ondernemend te zijn, de wereld te ontdekken -is de melk van die andere merrie misschien ook lekker?- en het publiek te vertederen met haar charme, schattigheid en levenslust. En echt leuk sodemietertje waarvoor je uiteraard onmiddellijk valt. In type is ze ook een echt Trakehnertje. Ze wordt  ongetwijfeld groter worden als mama. Ze wordt vast, net als haar moeder, schimmel. Het lijkt erop dat ze alle voorwaarden om een goed veelzijdig sportpaard te worden. Daarmee treedt ze  dan in de voetsporen van haar beroemde vader en ook geheel in lijn met de ‘sport’ in het pedigree van haar moeder. Een gelukkige keuze van de fokker.
7,5  7,5  7  /7-7-7/  7 (50)

Pieters Prosecco,  geboren:  24-4-2010
hengstveulen v. E.H Gribaldi
uit Pieters Petit Four v. E.H. Partout
Fok/eig: Maarten Pieterse.
Weer een heerlijkheid uit Maarten’s delicatessenwinkeltje. Maarten houdt erg van lekker en bijzonder en geeft zijn veulens altijd een snoep, c.q. verwennaam. En wie heeft er nu bezwaar tegen prosecco? In ieder geval is het veulen van die naam een ook een echt lekkertje: groot, massaal, sterk en echt mannelijk. De ‘grote’ hengsten Gribaldi en Partout zijn in hem goed herkenbaar. Ook hij is momenteel overbouwd en dat beïnvloedt zijn bewegingen -hij houdt zich wat vast- maar alles is toch royaal goed genoeg. Hij maakt  front en is in alles heel correct. Om inderdaad een glaasje prosecco op te drinken.
7,5  7,5  7,5  /7-7-7/  7  (50,5)

Rembrandt,  geboren: 22-5-2010
hengstveulen v. Hibiskus
uit Raiza v. E.H. Biotop
Fok/eig: Rob de Wijs.
Dat dit veulen hier op stal woont, is duidelijk. Hij is een stuk levendiger dan zijn collega’s die een trailerreis achter de rug hebben. Rembrandt is een sterk en groot veulen. Flink aan de maat en lekker brutaal tegen zijn moeder die slechts verzucht: “Ach kind…” Ook hier beïnvloedt  de overbouwde groeifase de bewegingen. Een veulen met veel schoudervrijheid, dat goed bergop beweegt, vooral in galop. Verder heeft hij veel kwaliteit in de achterhand. Een goede combinatie van het lichte, elegante van Hibskus op het zware van Biotop.
8  7,5  7,5  /7,5-7,5-8/  7,5  (53,5)

Byana,  geboren: 30-5-2010
merrieveulen v.  Donaufels
uit Bylana v. Uhrsprung
Fok/eig: Yvonne Molendijk-Kerskens
Een veulen met veel  Trakehner type, dat helaas behoorlijk last had van de warmte en de lange reis naar Woudenberg. Ze was erg moe en had diaree. Gelukkig liet nog wel haar excellente galoppade zien. Ze zou wellicht wat langer gelijnd mogen zijn, maar haar charme overtuigde in ieder geval. 

Ekaro, geboren:   7-6-2010
hengstveulen v/. E.H. Kasparow
uit Esquire v. Lucito
Fokker : Tini Welmers
Eigenaar: H. Leeflang
Nog echt een baby is de op deze keuringsdag pas drie weken oude Ekaro. Hij heeft nog de ‘babybonus’ en wekt absoluut de hebzucht op bij het daarvoor gevoelige publiek (en wie is dat niet met zo’n schattig veulen). Feit is dat moeder Esquire ieder jaar weer met een klasse veulen de keuringsring betreedt. Echt een dijk van fokmerrie is deze bruine Lucito-dochter die door haar afstamming ook nog eens  een ‘outcross’ element aan de fokkerij toevoegt. Ekaro is een heel chique, nobel veulentje met veel Trakehner type. Hij beweegt zich echt goed en mooi bergop. Zijn typische Trakehner oortjes zijn nog eens extra aansprekend.
8  8  7,5  /7,5-8-8/  8  (55)

Mystique geboren:,  24-5-2010
merrieveulen v. E.H.Kasparow
uit Monte Carresa v. E.H. Biotop
Fok/eig: Rob de Wijs.
Ook dit veulen is thuis en daardoor echt levendig. Ze is veel en veel chiquer dan haar mama, heeft echt een mooi smoeltje en veel Trakehner uitstraling. Ze beweegt zich lekker makkelijke en los. Vooral de galop is extra. Een heel passende combinatie met veel belofte voor een sportieve loopbaan. Overigens een compliment voor de eigenaar: de merrie zag er niet eerder zó goed in conditie uit.
8  7,5  7,5  /7,5-7,5-8/  7,5  (53,5)


Isar, geboren:   15-6-2010
Geslacht : hengstveulen
V : Le Rouge
M : St.Pr.u.Pr.St. Interesse
VM : E.H. Hohenstein
Fok/eig: Ton Hofman.
Het jongste veulen van de collectie is meteen een echte eye catcher. Hoe kan dat ook anders  met  zo’n mama. De zwarte staats- en Verbands premiemerrie Interesse is de volle zuster van de topdressuurhengst Insterburg. Ze is zo’n adembenemend mooie merrie dat je je ineens weer realiseert waarom je ooit voor de Trakehner gevallen bent. Terwijl ze met haar zoon in de ring stond, kantelde ze even haar nobele hoofd in mijn richting en voelde ik ineens koude rillingen over mijn rug lopen. Vochtige ogen krijg je van deze merrie die externe schoonheid paart aan innerlijke. Je hoeft maar in haar ogen te kijken om de adel van de eeuwenoude Trakehner fokkerij in haar ziel weerspiegeld te zien. Een wonderlijk, persoonlijk emotioneel moment wanneer werkelijke gratie  ineens je hart raakt.
Haar zoon is op deze keuringsdag pas 18 dagen oud. Hij is voor zijn leeftijd heel goed aan de maat. Lang gelijnd, chique als zijn moeder, veel front en met een schitterende hoofd-halsaanzet. Hij beweegt zich makkelijk en bergop, maar is waarschijnlijk wel wat moe door zijn jeugd in combinatie met het reizen en de hoge temperatuur. Een topveulen, helemaal zo als je je dat wenst als je Trakehners fokt.
8,5  8  8  /8-7,5-8/  8  (56)
 

14 JULI TCN STAMBOEKDAG


U gaat er toch ook bij zijn? Op zondag 14 juli aanstaande organiseren we de TCN Stamboekdag. Op die dag is iedereen met interesse of passie voor het Trakehner paard uitgenodigd om te komen naar Manege Groenewoude in Woudenberg. De details over starttijden kunt u vinden op deze site zodra die bekend zijn. U bent allemaal welkom!Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!