2010 Centrale Merriekeuring

NEDERLANDSE MERRIE STRALEND TRAKEHNER KAMPIOEN RHEINLAND

Hij is er enigszins beduusd van. Twan van der Steen uit Uden. Hij fokte de kampioene van de centrale merriestamboekopname van het Rheinland. Nederlandse Trakehner fokkers vallen onder dit fokdistrict. Hij vat zijn gevoel over dit succes samen in een woord: súper!

Herbstsonne in de junizon…wachtend tot ze naar binnen mag voor het vrijlopen ‘s ochtends

Wat een dag is het. Die zaterdag 29 mei. Schitterend weer, veel publieke belang-stelling, mooie paarden en een geweldig succes voor TCN lid Twan van der Steen. Zijn merrie is de stralendste uit een collectie stralend schoonheden, want er liep een echt goede collectie jonge mer-ries over de terreinen van Gestüt Dom-selshof te Kerken.
Het Trakehner Verband organiseert per fokdistrict één centrale Merrie stamboek-opnamedag. De fokkerijleider Lars Gehr-mann is er dan bij en een merrie die premiewaardig wordt geacht, hoeft dan alleen nog maar de verrichtingstest af te leggen om de titel daadwerkelijk te verkrijgen. Een merrie die decentraal wordt opgenomen, moet zich altijd nog eens laten zien aan de fokkerijleider op zo’n centrale keuring. Dat betekent dus twee acte de presènce geven, want het is een verplichting dat de fokkerijleider iedere premiemerrie ‘life’ ziet.  Meestal doet de eigenaar dit dan met een merrie die de verrichtingstest als succesvol heeft afgelegd.
Van de merries die naar Gestüt Dom-selshof in Kerken waren gekomen, moch-ten er tien door naar de eindring en waren daarmee dus premiewaardig (53 of meer punten).

Elegant, charmant, móói…! Herbstsonne te voeten uit.

De beste
De beste van deze tien werd de in Neder-land gefokte  Herbstsonne, een  zwart-bruine dochter van Herzensdieb uit Herbstlicht  (K2 x Matador). Een vierde generatie fokproduct van de eigenaar van een transportbedrijf uit Uden, Twan van der Steen,  die Trakehners fokt en berijdt als hobby. Hij heeft er momenteel twee. De kersverse kampioene der driejarigen van het Rheinland en haar tweejarige halfzuster (v. Biotop). De jury, onder leiding van Gehrmann was vol lof over de chique, elegante, zeer moderne zwart-bruine. Ze omschreven haar als een bergop gebouwd paard met veel kwaliteit, veel Trakehner type en vrouwelijkheid (met een 9 beloont) dat qua maat, bouw en rijpaardencomfort aan de hoogste eisen voldoet. De merrie is heel modern, langbenig, elegant, heeft een mooie bovenlijn, beweegt zich soepel met ruimte en afdruk. Alleen in de stap is ze af en toe nog wat zoekend naar de balans.  Een merrie die zowel voor de sport als voor de fokkerij veel extra’s meebrengt. Type 9, bouw 8,5,  fundament 7,  stap 7,5 / draf 9 / galop 8, eindcijfer 8,5 maakt een totaal van 58 en dat is hoog. Ook op nationaal Duits niveau. Ze is daarmee dik premiewaardig, maar moet nog wel de verrichtingstest afleggen. Ze meet 1.68 – 20,5 en is ook daardoor helemaal actueel.
Zelf berijden
Van der Steen gaat haar zelf berijden. De Z2 ruiter heeft er zelfs al een paar maal opgezeten. Hij omschrijft haar als een uiterst vriendelijke merrie met een super karakter. Ze zal worden voorbereid voor de verrichtingstest dit najaar en volgend jaar zal ze worden gedekt. “Door een hengst met een beetje afwijkend bloed” zegt de trotse fokker/eigenaar, “want ik vindt dat interessant voor mijn fokkerij. Waarschijnlijk wordt het de Russische Trakehner Biotop.”
Dit kampioenschap is het grootste succes tot nu toe voor hem als fokker. Eerder werd de moeder van de huidige kam-pioene al als beste merrie gekroond bij het TCN kampioenschap.
De beste twee van het Rheinland zijn standaard uitgenodigd tot deelname aan het nationale merrie kampioenschap van heel Duitsland. Dat wordt gehouden tijdens de ‘Hengstmarkt’ dagen in Neu-münster, eind oktober.  Het Rheinland staat bekend als een der beste fok-districten en dus staat de familie van der Steen nog een spannend najaar te wachten. Hoewel Van der Steen de kwaliteit van zijn merrie onderkende: “Daarom ging ik naar Duitsland, naar de Centrale, dat doe ik anders nooit”,  zakte de moed hem toch even in de schoenen. Bij het vrijlopen in de hal binnen ’s ochtends, was zijn merrie wat gespan-nen. Van der Steen: “Stom van mij natuurlijk, dat had ik met haar moeten oefenen. Ze was nog nooit in een binnenmanege geweest”. Ook lag de kwaliteit van de andere merries erg hoog en dat maakte de Brabander toch wel wat nerveus. Maar de kwaliteit en charme van zijn merrie zorgden voor de overwinning en een rondje sekt voor de grote groep Nederlanders. Die leefden sterk mee met de familie Van der Steen en hielpen hen uiteraard graag mee in het vieren van dit succes door een toast.

De reserve kampioen Courona. Overduidelijk een Trakehner…

Reserve Kampioene
Het reserve kampioenschap was voor de 1.69 -20,5 metende zwartbruine Cou-rona. De dochter van Rheinklang uit de dubbel geprimeerde Caprimond-dochter Couracia komt van het gerenommeerde Gestüt Heitfeld te Issum. Lang gelijnd, adel en een onovertroffen bewegings-mechanisme met de beste galoppade van de dag, bezorgde haar een totaal van 57,5 punten. Daarmee had ze slechts een halve punt minder dan de Siegerstute. Een   bemerking op het fundament kostte haar de kampioenstitel, maar wat een heerlijke merrie: 9,  8,  6,5,  8,5/ 8,5/ 9, 8,5

Courona: statieportret

Premie merries uit Nederland
Er waren meer merries uit Nederland aanwezig. Toon van Osch van de De Garst stoeterij uit het Brabantse Liessel kreeg  54,5 punten voor zijn sympa-thieke, elastische en  los door haar lijf bewegende Herzensdieb-dochter Amiana uit een Lehndorff’s moeder. De zwartbruine meet 1.63 – 21 en beschikt over veel  kwaliteit die mooi gelijkmatig verdeeld is over exterieur en bewe-gingsmechanisme. De uiteindelijke har-monie moet nog komen, maar de merrie is pas net drie. Ze heeft een fijn interieur en laat zich al prettig berijden, oogt moederlijk en heeft een goed gezicht
Met  8  7,5  7,5  7,5/ 8/ 7,5  8 kan ook fokster Ute Sander in haar nopjes zijn.
Amiana, vrouwelijke Trakehner premieklasse
Drrràfff!!!
De zelfgefokte hengst van de stoeterij Goldschmidt tekende voor het vaderschap van de beste draver van de hele collectie. Een 9,5 kreeg Praise Me (uit een moeder van Tuareg) voor haar spectaculaire powerdraf met een wereld aan ruimte, schwung en afdruk.
Er is helaas geen draffoto van Praise Me beschikbaar…

Een bergop galoppade en een trotse zelfhouding in de presentatie maakte van deze bruine merrie een echte eye catcher. Ze is een grote, lang gelijnde,  moderne sport-merrie met veel kaliber en diepte. Zo´n dier dat meteen sympathie oproept:veel front, een mooie hals, een goed gezicht met en oplettend, vrien-delijk oog. Een sportpaard waarvoor je graag uitmest. Wat meer vrouwelijkheid in het type had haar wellicht een nog hogere rangering bezorgd. Felicitaties voor fokster/eigenaar Irmgard Dohmen uit Geldern. 7,5  8  7,5  7,5/ 9,5/ 8,5  8,5, totaal 57 punten.
De andere Nederlandse merries
Er waren nog meer merries met een Nederlands geboortekaartje in Kerken.
Flittergold  is een grote, massale Gribaldi-dochter uit Franzisca v. Herzzauber. Een kolossale, imposante  vosmerrie die maar  liefst al 1.71 m meet. Ze mist helaas teveel het Trakehner type, maar met een 9 voor draf en een prettig karakter overtuigde ze als toekomstig rijpaard. De draf is groot, tactmatig, ruim en heeft afdruk. De stap en galop hebben echte dressuurpaard kwaliteit. Felicitaties voor de familie Pieters uit Borger van Stoeterij Beekdal voor deze imposante sportmerrie: 6  7,5  6,5  7,5/ 9/ 7,5  8.
Veel draf met een actief achterbeen: sportmerrie Flittergold

Bloedpaard
Lars Gehrmann zei het al: de 2010 collectie vertegenwoordigt de hele breedte van het typepotentieel dat de Trakehner fokkerij te bieden heeft. Van het zware dressuurpaard tot men met het lichte  bloedbeestje.
Een plaatje van een koppie heeft deze halfbloed, Trakehner flair en charme

Flicka, typische halfbloed Trakehner

Tot de laatste categorie behoort de  elegante Kasparow-dochter Flicka  uit de Man in the Moon xx dochter Finlotar’s Pub xx. In het drafmechanisme is goed en papa is duidelijk herkenbaar, maar de jeugdig aandoende zwartbruine mist momenteel nog  kracht en afdruk. In  het front en lijf kan ze haar volbloed genen niet verloochenen.  Ze is echt een aansprekend  ‘bloedje’ dat overtuigde op de sprong. Springen doet ze dan ook intelligent, gemakkelijk en heerlijk nuchter. Ze is nog erg onaf, heeft nog heeft nog een hele ontwikkeling voor zich en zal ongetwijfeld, geheel volgens haar pedigree, een goed eventing paard zal worden. Complimenten voor Joost van der Velde uit Amstelveen die  deze charmante, aansprekende  halfbloed fokte: 8  7  6  7,5/ 6,5/ 7  7.

De klassieke, sympathieke Highlight

Stoeterij  De Berkenhoeve uit Wenum Wiesel stelde de sympathieke vos High-light voor. Het is even goed kijken of ze een vos of een bruine is, want de manen lijken zwart, maar de benen zijn echt die van een vos. Ze meet 1.64-20 en staat helemaal in het klassieke Trakehner type van haar legendarische grootmoeder Havanna VIII (v. Mackensen). Gribaldi tekent voor het vaderschap van deze dochter  van High Fidelity (v. Saros xx). Ze is daarmee een halfzuster van de goedgekeurde Houston en het zoveelste goede product uit deze succesvolle mer-riestam van de stoeterij van Fred Hol-laender. Een mooie, harmonieuze merrie die helaas juist op deze dag wat mat overkwam  en daardoor in kracht en afdruk wat minder overtuigde: 8  7  6,5  6,5/ 7/ 6  7.
Heleen Cramer

Springen was dit jaar optioneel: gelukkig maakten heel wat eigenaren gebruik van deze mogelijkheid om hun merrie ook hiermee te presenteren.
 
 
Alle merries op catalogus volgorde:
(*  premie, catalogusnr., naam merrie, naam vader, stokmaat, pijpomvang: type, bouw, fundament / stap – draf – galop/ eindcijfer, eindplaats)
3-jarige merries:  
153 New Dawn v.Monteverdi 171/21.0 7,5 / 8,0 – 7,5 / 7,0 – 8,5 – 8,5 / 8,5 (55)-5
154 Tara v.Rastenberrg 162/19.5 8,0 / 7,0 – 7,0 / 8,0 – 7,5 – 7,0 / 7,5 (52)
156 Marashi v.Enim Pascha 159/19.0 7,5 / 7,0 – 8,0 / 7,0 – 8,0 – 7,5 / 7,5 (52,5)
*157 Kalahari v.Exclusiv 166/21.0 8,0 / 8,0 – 7,0 / 7,5 – 8,5 – 7,5 / 8,0 (54,5) -7
*158 Praise Me v.Goldschmidt 166/20.0 7,5 / 8,0 – 7,5 / 7,5 – 9,5 – 8,5 / 8,5 (57)- 4
160 Flittergold v.Gribaldi 171/22.0 6,0 / 7,5 – 6,5 / 7,5 – 9,0 – 7,5 / 8,0 (51,0)
161 H.Light v.Gribaldi 164/20.0 8,0 / 7,0 – 6,5 / 6,5 – 7,0 – 6,0 / 7,0 (48,0)
*163 Charmante v.Herzensdieb 164/20.0 8,5 / 7,5 – 7,0 / 7,5 – 7,5 – 7,5 / 7,5 (53) -10
*165 Amiana v.Herzensdieb 163/21.0 8,0 / 8,0 – 7,5 / 7,5 – 8,0 – 7,5 / 8,0 (54,5)- 6
*166 Herbstsonne v.Herzensdieb 168/20.5 9,0 / 8,5 – 7,0 / 7,5 – 9,0 – 8,5 / 8,5 (58)- 1
*168 Dolce Luciana v.Lord Luciano 163/20.0 9,0 / 7,5 – 7,0 / 9,0 – 8,5 – 8,0 / 8,0 (57)- 3
*169 Traumwelt v.Lossow 167/20.0 7,5 / 7,5 – 7,0 / 8,5 – 8,0 – 7,0 / 8,0 (53,5)- 9
170 Rabea v.Michelangelo 165/20.0 7,5 / 7,5 – 7,0 / 7,5 – 7,5 – 7,0 / 7,5 (51)
 171 Testolina v.Pricolino 161/19.0 7,5 / 7,0 – 6,0 / 7,5 – 7,5 – 7,0 / 7,0 (49,5)
*172 Herzprinzessin v.Pricolino 165/21.0 7,5 / 7,5 – 6,5 / 9,0 – 7,5 – 8,0 / 8,0 (54)- 8
*173 Courona v.Rheinklang 169/20.5 9,0 / 8,0 – 6,5 / 8,0 – 8,5 – 9,0 / 8,5 (57,5)- 2
174 Salina v.Sixtus 168/19.5 8,0 / 7,0 – 7,5 / 6,0 – 8,0 – 7,5 / 7,5 (51,5)
356 Flica v.Kasparow 166/19.5 8,0 / 7,0 – 6,0 / 7,5 – 6,5 – 7,0 / 7,5 (49,5)
357 Infinia v.Ocaccio 166/20.5 8,0 / 7,5 – 7,0 / 7,0 – 7,5 – 6,5 / 7,0 (50,5)  
4-jarige en oudere merries:
*176 Samsara v.King Arthur 167/21.5 8,0 / 7,5 – 7,0 / 7,0 – 7,5 – 8,0 / 8,0 (53)- 1
 178 Sharity v.Balisto 161/19.0 7,5 / 7,0 – 7,5 / 7,5 – 7,0 – 7,0 / 7,5 (51)

14 JULI TCN STAMBOEKDAG


U gaat er toch ook bij zijn? Op zondag 14 juli aanstaande organiseren we de TCN Stamboekdag. Op die dag is iedereen met interesse of passie voor het Trakehner paard uitgenodigd om te komen naar Manege Groenewoude in Woudenberg. De details over starttijden kunt u vinden op deze site zodra die bekend zijn. U bent allemaal welkom!



Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!