2010 Galashow

Terugblik op de Galashow 2010, 

De Gala Show van 2010 leek als thema “Apenkooien”  te hebben. Veel actie, veel wisselingen, veel verschillende takken van sport en dus veelzijdig was wat ons met groot enthousiasme getoond werd.  Een Doedelzakgezelschap uit Denemarken zorgde met hun muziek dat een ieder naar de hal omdat de show zou beginnen. Meteen werd er begonnen met springen. Ganshow Hengst Dramatiker beet het spits af maar leek in eerste instantie niet erg geconcentreerd. Zijn ruiter herpakte zich en leed de typvolle vos daarna wel kundig over de hindernissen. Hirtentanz met een nieuwe ruiter toonde zijn uitzonderlijk talent. De Amerikaanse Duitser Tzigane toonde zijn goede karakter door niet alleen over vlagen maar ook over vuur te springen.

Een prachtig optreden van Der Durer werd vooraf gegaan door een staande ovatie voor zijn ruiter Michael (door de speaker Michi genoemd) Jung. De kersverse wereldkampioen Eventing ruiter toonde zijn Trakkie gevoel door vanavond aanwezig te zijn en niet alleen Der Durer te rijden maar later op de avond ook nog een rondje te rijden op “zijn” Grafenstolz (voor de gelegenheid overgekomen uit Engeland).  
Een aantal van de hindernissen van het springonderdeel bleef staan voor een minder indrukwekkend optreden door wat Shagya Arabieren waarna het programma verder ging met  Trakehner  Eventing paarden. Bankjes en tuinstoelen, kratten en skippy ballen alles werd tot hindernis gebombardeerd en de paarden lieten zien hoeveel plezier ze hebben in hun werk.

Grote namen als Ingrid Klimke en Elmar Lesch sprongen met hun Tabasco en Herzog met gemak en duidelijk plezier over alles wat ze tegen kwamen. De Kampioen van Duitsland van de 6 jarige Eventingpaarden, Songline, vorige week nog op het WK, gaf acte de presence en toonde zijn veelzijdig talent.

Natuurlijk was er ruimte gemaakt om de nieuwe jaargang hengsten en de kampioensmerries nog een keer te kunnen zien. Alle jonge dieren werden in sneltreinvaart door de baan gevoerd en toonde een mooie collectie jonge sportpaarden, een belofte voor de teokomst. Grote afwezige bij dit optreden was “onze “  Herbstsonne, de Herzendieb merrie die ’s middags nog een prachtige derdeplaats opeiste was er niet bij.

Praise Me gaf nogmaals een visitekaartje af met alweer een geweldig optreden waarin ze haar ongeëvenaarde gangwerk toonde ook nu weer droeg ze de versierselen van haar titel, Jahres sieger stute.


En verder ging het programma alweer nu met een geweldig optreden wat een Bruiloft bij het Zwanenmeer heette. Witte Pony’s verbouwd tot zwaan gaven een spetterend optreden met hun jonge ruitertjes, ook deze show was spectaculair en veelzijdig. De zelfgemaakte fontein waar de pony’s met hun ballerina’s overheen sprongen was fantastisch!  Uiteraard ontbrak de Prins niet, hij redde de prinses in nood en neem haar mee in volle vaart.

Stoeterij  Ganshow had spullen meegenomen om met hun tweespannen een wedstrijd te houden. Een minimarathon met veel vaart en schwung gereden. In volle galop werd een hindernis overwonnen en verschillende poortjes genomen. Een span bruine kleine merrietjes waren watervlug en wonnen. De ereronde van alle 4 de 2spannen was zo mogelijk nog spectaculairder. 
Een ander onderdeel van de show was het Trabispringen. Dramatiker die we eerder al gezien hadden sprong eerst over de motorkappen van 2 met de neus naar elkaar geparkeerde Trabanten en toen ook nog over het dak van 1 van die auto’s!

Het hondennummer was dit jaar een waar stukje circus, 8 “vuilnisbakjes” en hun baas haalde allerlei onverwachte stunts uit.  De kleine stouterd die het steeds verkeerd en dus goed deed had al gauw de handen op elkaar. Met een gooi en smijtstuk leek de act afgesloten maar dat bleek een dappere kleine hond te zijn die van grote hoogte in de armen van zijn baas sprong.

Uiteraard waren er eer en dankbetuigingen, Elitehengsten Distelzar  en Hibiskus ontvingen hun zilveren schaal en hun nieuwe titel. Insterburg die de titel ook mag gaan dragen was er niet zelf. Het was geweldig om te zien dat Hibiskus na en donkere periode op stoeterij Sommerlade nu in Wiesenhof een goed thuis heeft gevonden.  De eerbetuiging aan  Trahnerhengst van het Jaar E.H.Buddenbrock was helaas een beetje mager aangekleed. De hengst zag er uit om door een ring te halen ondanks het feit dat hij al jaren niet meer in de sport is. Zijn invloed op de fokkerij is immens, maar helaas was er maar 1 directe nakomeling aanwezig.

Gribaldi werd postuum geëerd voor zijn enorme invloed op het Trakehner stamboek. Alle mensen die hebben bijgedragen in zijn succes waren er en ontvingen dank en bloemen. Ook Familie Schuil, die via hun Totilas Gribaldi nog groter hebben gemaakt dan hij al was, ontvingen bloemen en dank.
Via de nakomelingen van Gribaldi kwamen we bij het dressuurgedeelte van de avond. Easy Game gereden door Theo Hanzon liet zijn ontwikkeling in de sport zien en deed dat met overtuiging. Ook nieuwbakken Elite hengst Distelzar trad onder het zadel op. Een film met beelden van Gribaldi als veulen emotioneerde vele.
Er waren meer emotionele momenten deze avond. Donaudichter nam in de mooie leeftijd van 16 jaar afscheid van de sport wat voornamelijk zijn eigenaar Nils van Stoeterij  Drei Kronen tot tranen roerde.

Het laatste onderdeel van de avond zorgde wel voor echte tranen. Er wordt veel gesproken deze dagen over combinatie ruiter/paard, vanavond was voor deze ene keer het geweldige paar Fie Skarsoe en  Munchhausen weer samen. Al jaren zijn de wegen van ruiter en paard gescheiden en vanavond werd pijnlijk duidelijk dat daar een groot duo verloren is gegaan. Munchhausen herkende zijn partner en deed beter dan ooit zijn  best haar te eren. Fie hield het niet droog en moest vaak met 1 hand rijden omdat ze met de andere haar tranen moest wegvegen. Eeuwig zonde dat die twee niet meer samen zijn.
Het onderdeel Fie en Munchhausen was deel van het slotstuk. Maar liefst 4 generaties hengsten onder zadel bij elkaar in de baan een nooit eerder getoond evenement. Nestor E.H.Caprimond werd gereden door een Wahler dochter. E.H.Hohenstein werd ook gereden door een jonge Wahler, jonge ruiters met ervaren tophengsten, met deze twee alleen al hadden we in paardenleeftijd al 44 jaren binnen, Fie en E.H.Munchhausen kwamen erbij, daarmee de  3de generatie, zijn zoon Titiano maakte het kwartet compleet. Een fantastisch gezicht om zoveel dressuur geweld en Trakehner flair allemaal bij elkaar te zien in de baan.
 
Al met al was het 1 van de betere Galashows die het Verband ooit voor ons heeft georganiseerd. Deze editie van de Hengstmarkt lijkt een begin te zijn van het besef dat de Trakehners het meest veelzijdige paardenras is, de Galashow illustreerde dat vol overtuiging.

**foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Nicolien van Beek, Gert Brouwer en door Stefan Lafrentz.

14 JULI TCN STAMBOEKDAG


U gaat er toch ook bij zijn? Op zondag 14 juli aanstaande organiseren we de TCN Stamboekdag. Op die dag is iedereen met interesse of passie voor het Trakehner paard uitgenodigd om te komen naar Manege Groenewoude in Woudenberg. De details over starttijden kunt u vinden op deze site zodra die bekend zijn. U bent allemaal welkom!Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!