2010 Show Münster Handorf

JEUGD EN SNEEUW DOMINEREN
DE GROTE HENGSTENSHOW IN MÜNSTER-HANDORF
 
trakWinter 2009-2010 was de winter-van-de-sneeuw. Tegen de tijd dat u dit leest, is het hopelijk stralend voorjaarsweer, maar op zaterdag 13 februari regeerde Koning Koude nog volop. Rondom Münster zelf viel het nog wel mee, al sneeuwde het weer behoorlijk tijdens de terugreis. In sommige delen van Duitsland lag de sneeuw echter zo hoog dat op weg gaan met een paard in een trailer gewoon onmogelijk was. Gelukkig konden heel wat hengsten wel komen, zodat er zeker een aantrekkelijk programma geboden werd. De organisatie had dit jaar het accent gelegd op de jongste garde. Het werd een interessant weerzien met veel recent gekeurde hengsten.
 
Door de sneeuw waren er noodgedwongen nogal wat afzeggingen. Zo misten we dressuursmaakmakers als Kaiserkult met Dorothee Schneider die diep uit Hessen hadden moeten komen. Ook Gestüt Webelsgrund, het thuis van Terhi Stegars en Axis was door de sneeuw onbereikbaar. Jammer, want Axis begint zich steeds meer als een der meest vooraanstaande verervers van dit moment  te profileren en het is altijd heel aangenaam om de fijngevoelige amazone Stegars aan het werk te zien. Nog enkele andere Trakehner topcombinaties stonden wel in het programma, maar zagen we helaas niet aan het werk: Insterburg met Carola Koppelmann, Imperio en Anna-Sophie Fiebelkom, Easy Game onder Hans-Peter  Minderhout en King Arthur onder Petra Wilm.
Wie er wel was, was Hofrat onder Friederike Peters. Zij vormden de uitsmijter van de show. Op dat moment kon niemand bevroeden dat de Gribaldi-zoon en reserve kampioen van 2000 het Trakehner Grand Prix stokje zou moeten gaan overnemen van zijn vader Gribaldi die slechts enkele uren later zou komen te overlijden.
Openingswoord
beckerIn zijn openingswoord refereerde Dr. Hans Becker, de organisator, aan het feit dat dit de eerste show was zonder de aanwezigheid van Gottfried Hoogen. Het blijft vreemd  bij een  Trakehner evenement  te zijn zonder de rijzige gestalte en sonore stem van ‘papa’ Hoogen aanwezig is. Becker begroette ook speciaal Paul Stecken, de inmiddels 94 jaar oude ‘Johan Cruyff’ van de Duitse dressuurwereld die de Trakehner familie vereerde met zijn aanwezigheid (tot het eind).
Traditioneel
kentuckydrafTraditioneel opent de Siegerhengst van afgelopen oktober de show. We zagen Kentucky aan de hand en dat was be-paald een vreugde. Ongelooflijk hoe de hengst zich in die korte tijd van drieën-eenhalve maand heeft ontwikkeld. De bruine zoon van Donaufels uit een Lehndorff’s-moeder is een imposante hengst geworden die met veel massa overtuigde door zijn mannelijkheid en bewegingspotentieel met veel schouder-vrijheid. Een waardige kampioen die zich veel duidelijker geprofileerde dan eind oktober tijdens de hengstenkeuring. Goed gezien dus door de commissie. Kentucky is echt een aanwinst voor het zich steeds meer op de voorgrond, qua kwaliteit,  ontwikkelende Gestüt Wiesenhof uit Krefeld.

Siegers van vroeger
In 2005 was Herzensdieb, conform zijn naam, de grote lieveling van het publiek in Neumünster die hem toen met een staande ovatie huldigden als de kampioen. Sinds die tijd heeft de hengst veel moeten doen. Veel shows, veel wedstrijden. Misschien allemaal wel wat te veel, want hij lijkt het af en toe moeilijk te hebben om het achter allemaal te verwerken. Wat blijft is de heerlijke galoppade waardoor hij eerder ook al zo positief opviel. De ander ster, Le Rouge, smaakmakende kampioen van 2004, moet helaas verstek laten gaan vanwege het weer.
Uitstraling en talent
allincl_drafHij viel al zo positief op tijdens de hengstenkeuring. Menigeen zag toen in hem de Sieger. All Inclusive (Gribaldi x Buddenbrock) werd nu onder het zadel voorgesteld; zijn eerste optreden als rijpaard voor een groot publiek. En wàt voor een voorstelling. De chique choco-ladevos toonde zich met veel balans en tact, super ontspannen, bergop met een extra galoppade en is echt mannelijk. Een heerlijke hengst met veel charisma. Ze hadden hem Clinton of Obama moeten noemen; in een ring met meerdere paar-den zie je  alleen maar hém.
legrettoDe tweede reserve Sieger, Legretto, (Im-perio x Friedensfürst) was tegelijkertijd in de baan. Hij is nog echt groen, helemaal vergeleken met All Inclusive. Een baby die pas 8 weken onder het zadel is. Het ene paard ontwikkelt zich nu eenmaal sneller dan het andere, en vergeet niet, dat de meeste hengsten hun derde ver-jaardag nog moeten vieren. Legretto be-weegt zich lichtvoetig en elegant genoeg en het zal interessant zijn hem in zijn volwassenwording proces te volgen. We zagen immers zijn potentie al in Neumün-ster.
 

Weerzien
adamelloIn 1994 was hij de reserve Sieger, de voshengst Adamello (Herzzauber x Ith).
18 jaar jong,  en fit en vrolijk spreekt deze hengst aan door zijn uitgesproken Arabische koppie en die enorme  kap op zijn toch al imposante hengstenhals. Hij is ook hèt voorbeeld van de enorme vooruitgang die de Trakehner fokkerij de laatste 15 jaar heeft gemaakt, want waar Adamello nog voornamelijk het  oude bewegingsmechanisme vertoont, beweegt de jongere garde zich wezenlijk anders, met vooral veel meer buiging in de voorknie,  conform de vraag in de dres-suurwereld. Om dit voor elkaar te krijgen in een gesloten populatie van een relatief kleine rasfokkerij is waarlijk een prestatie van de eerste orde en veel krediet moeten daarvoor gegeven worden aan fokkerijleider Lars Gehrmann en zijn team.
Minder los
En door gaat het programma. We zien diverse hengsten in diverse stadia van africhting waarbij het helaas af en toe opvalt dat nogal wat paarden nu minder los presenteren als destijds bij hun keuring. Los-in-het-lijf is een belangrijk -en terecht-   keuringscriteria. Dit zie je zeker dan ook altijd bij de collectie gekeurde hengsten. Dat die losheid nogal eens moet inboeten, komt doordat ze aange-reden worden. Het is blijkbaar niet iedere ruiter gegeven om een paard zó te rijden dat het zich blijft ontspannen. ‘Stijfheid’ bij een jong paard wordt vrijwel altijd veroorzaakt door de ruiter. Helaas.
In ontwikkeling
herbstklangEr volgen een serie hengsten die nog ‘onderweg’ zijn  zullen we maar zeggen. De L t/m Z  groep. Ieder van hen zal zijn persoonlijke fans wel hebben die er van genieten die bepaalde hengst weer te zien en ze hebben allemaal ook wel ‘wat’. Zo zagen we Herbstklang (Kasimir x Timber) uit 2007, Düsterberg (Distelzar x Herzzauber), Delikat (Herzfunke x Black Magic Boy), Schwalbenglanz (Checkpoint x Arogno) en de in rijpaardenproeven zo succesvolle Amadelio (Lehndorff’s x Lauries Crusador xx), allemaal uit 2006. Ook de Reserve Sieger van 2004 Cést Bon (Distelzar x Tycoon) was er. Allemaal jonge paarden die nog een heel eind in hun africhtingcarrière te gaan hebben.
De jongste lichting
Ze zijn afgelopen oktober gekeurd en de meeste moeten hun derde verjaardag dit voorjaar nog vieren. Toch was het indruk-wekkend om te zien hoe de baby’s van de show het onder het zadel deden. We zagen Kandelus, het flessenkind (Kaiser-kult x Lehndorff’s), de los-in-zijn-lijf bewegende Shapiro (In Petto x Biotop), halfbroer van Singolo van moederszijde, Abendtanz, de premie hengst onder Burkhard Wahler die met zijn  54 jaar de oudste ruiter van de show was en de vos Zauberdeyk. Hij was een van de publiekslievelingen van de keuring al was het alleen maar vanwege zijn onverstoor-bare aard. Hij werd verkocht naar Monica Lindstedt uit Zweden die de hengst in Duitsland liet voor zijn verrichtingsproef. Het zou nu  de eerste keer worden dat ze haar hengst onder het zadel zou zien en ze zat, tandenbijtend, heel zenuwachtig op de tribune.
 
zauberdeijkZe kon tevreden zijn. De talentvolle vos beweegt zich nu al zeer gesloten, heeft een uurwerkje van tact en regelmatigheid ingeslikt en heeft –opvallend-  een uiterst bruikbare dressuurpaardenstap. Met zo’n paard is het fijn werken voor een  profes-sional. Ook Herbstbach (Occacio x Schön-brunn) viel positief op. Een modern, langbenig paard met veel zelfhouding en balans. “De adel in zijn type zit genetisch verankert” zo zei Lars Gehrmann, “want hij heeft Maharadscha maar liefst 13 x in zijn pedigree”.
Mareike Peckholz
Er was niemand die het zo druk als amazone Mareike Peckholz. Ze reed maar liefst vier hengsten en liet ieder paard evenveel tot zijn recht komen. En bege-nadigd amazone die je ieder paard gunt. Zo stelde ze ook de vijfjarige Perlen-taucher (Donaufisher x Latimer) voor. De hengst werd precies een jaar geleden in Münster-Handorf gekeurd en heeft sinds die tijd veel goed resultaten in rijpaar-denproeven gehaald. Hij overtuigt vooral door zijn voorbeeldige stap in een schit-terende viertact vanuit de schouder.
redeckerPeckholz reed ook Redecker (Kasparow x Couleur Fürst) op haar prettige wijze en liet zien waarom de hengst, een iets moderner evenbeeld van zijn vader Kasparow, het afgelopen jaar het rijpaardenkampioenschap der driejarige hengsten won in Hannover tijdens het Bundesturnier.
Weerzien
Er was ook een weerzien met een oude bekende. De in 1994 geboren Houston (Sir Chamberlain x Saros xx) werd immers gefokt op de Berkenhoeve in Wenum Wiesel. Hij is echt een veelzijdig paard. In Hannover werd hij in het enkel-span geshowd en nu zat eventingruiter en equipetrainer Frank Ostholt breed lachend in het zadel van de bruine atleet. Het valt op hoeveel lol eventingruiters in het zadel hebben. En ook dat hun paarden er zo opgewekt uitzien. Omdat ze lekker mogen gáán?
 
Lef
Ook een ‘oudgediende’ tussen al het  jonge spul is de achtjarige Kasimir (Ivernel x Charly Chaplin) die een nette voorstelling gaf onder zijn sympathiek rijdende ruiter Hannes Lütt. Eerder overtuigde zijn zoon, Herbstklang (Kasi-mir x Timber) al door zijn interieur. De hengst was pas tweeënhalve week onder het zadel. Het spreekt ook van lef van zijn ruiter die het aandurfde om de hengst gewoon aan een lang teugeltje in die bomvolle hal rondt te sturen, een zijsprong hier en daar onverstoorbaar voor lief nemend.
Springblokje
hirtentanz_muensterUiteraard werd er ook gesprongen. We kijken ineens anders naar de Trakehner als springpaard nu Hirtentanz door het springpaardenstamboek-bij-uitstek, Holstein, is goedgekeurd voor de dekdienst. Een Trakehner als veredelaar in Holstein… Ja, lees het nog maar eens goed. Het is echt waar.
 
De nu zevenjarige Axis-zoon uit een Kostolany-moeder is de eerste hengst sinds 40 jaar (in 1970 werd Donauwind, de vader van o.a. olympisch kampioen Abdullah, voor Holstein geno-men) die goed genoeg bevonden werd om de fokkerij in Holstein een nieuwe impuls te geven. Hij kwam als verrassing, want hij stond niet in het programma boekje, naar Münster-Handorf en liet onder zijn vaste ruiter zien waarom ze ook in Holstein zo enthousiast over hem zijn.
 
belespacegoEr waren nog meer springpaarden. Zo was er het weerzien met Der Dürer, steeds meer het evenbeeld van zijn vader Waitaki (x Trafaret)en net zo sympathiek.  Bel Espace Go, de voszoon van Maizauber uit een Rittersporn-moeder was, net als vorig jaar, weer heerlijk om naar te kijken. De 11 jarige is zo’n eerlijk paard en springt met vermogen en techniek.
We zagen ook de jonge Prince Patmos. De reserve kampioen van 2008 liep ook al mee bij de jonge dressuurpaarden, maar in het kader van de ‘dubbele aanleg’, waar het Verband momenteel het accent op legt, liet de Patmos-zoon (uit  Kostolany-moeder) zien dat hij ook op
het hout over talenten beschikt.

 
De inmiddels flink uitgezwaarde bruine beschikt over veel gummie en is flink bespierd. Dit was zijn eerste optreden als springpaard voor publiek over het hout. Hij deed het goed, conform de goede cijfers die hij verzamelde voor het vrijspringen tijdens zijn verrichtingstest. Lombardi (Zauberklang x Sir Chamber-lain) is in 2008 echt als springhengst gekeurd. Hij beschikt zeker over ver-mogen en techniek, maar of hij nu zo veel lol in zijn metier heeft? Hij bokt  wel erg vaak na of kromt zijn rug na de  sprong… Dat doet hij dan wel weer heel lenig, dat wel.
Volbloeds
‘Blut ist der Saft das Wunder schaft”… Al jaren wordt deze zin gebruikt om de belangrijkheid van de inbreng van het Engels Volbloed in het genenbestand van de Trakehner te benadrukken. Tradi-tioneel zijn er ook altijd enkele aanwezig, meestal diegenen die eerder die dag voor de dekdienst zijn toegelaten.

osianderOok worden er dikwijls enkele halfbloeds getoond en dit jaar was Osiander een van de openbaringen van de show. De net driejarige zoon van Lauries Crusador xx uit een Hohenstein moeder is een heerlijk paard dat zich met veel ruimte en gemak onder het zadel presenteert. Hij maakte nog meer indruk dan de goede die hij al achterliet in Neumünster. Hij bewijst dat de inbreng van het Engels volbloed nog altijd heel belangrijk is in de Trakehner fokkerij. Zijn vader  Lauries Crusador xx   heeft inmiddels al diverse gekeurde zonen en lijkt zich steeds meer te profi-leren als een werkelijk belangrijke vol-bloed voor de warmbloedfokkerij. Naast Osiander zijn er de 4-jarige halfbloed Der Dante van Strawinsky xx en de volbloeds Kiton xx en Papellito xx. Naast het Engels volbloed is het Arabisch volbloed ieder jaar vertegenwoordigd in Münster-Handorf. Het grote Landesgestüt Marbach komt ieder jaar met enkele zeer aansprekende Arabische schimmels zoals Dschehim ox uit 1996. Ook dit jaar waren ze weer present: in oefeningen van de hogere dressuur met een ruiter in het uniform van de stoeterij. Altijd weer een aantrekkelijk schouwspel.
Imponerend optreden
titianoOver aantrekkelijke schouwspelen ge-sproken: dat geldt zeker ook voor het optreden van de grote, massale vos-hengst  Titiano. De Münchshausen-zoon uit een Schwadroneur-moeder is gestationeerd op het Gestüt Wiesenhof waar hij ook gefokt werd. Als 2,5 jarige kreeg hij  niet het groene licht van de keurings-commissie maar inmiddels heeft hij het dekbrevet op zak, niet in het minst vanwege de uitstekende verrichtingstest die hij heeft afgelegd. Zijn optreden was een openbaring: een super los-in-zijn-lijf paard met gummie en flair die gewoon op een trensje werd gereden. Dat kon ook, want de hengst heeft absoluut een super karakter
Eye catchers
titianoEr waren meer eyecatchers in het Westfaalse paardencentrum. De Reserve Sieger van 2007 Editorial is een der modernste Trakehner hengsten die er nu  zijn. Zijn silhouet is prachtig: super bergop gebouwd, met veel front, lang gelijnd en nog langbenig bovendien. Helemaal hoe het moderne dressuurpaard er uit moet zien. Dan wordt hij ook nog eens heel vriendelijk en vakkundig voorgesteld (Mareike Peckholz kreeg hiervoor een apart applaus). De lichte vos overtuigt door zijn elegantie, charme, uitstraling en losheid. Jammer voor het ideale plaatje dat hij af en toe wat met zijn staart knijpt.

 

Toch nog hengst
Ook zo’n opvallende hengst was Sidney Bay. Wie het verslag van Neumünster keuring goed heeft gelezen zal verbaasd zijn dat de bruine Axis x Kostolany-zoon aanwezig was op een hengstenshow.  Hij zou immers gecastreerd worden om als sportpaard door het leven te gaan… Inderdaad was dat het oorspronkelijke plan van zijn eigenaresse, S dressuur amazone Corinna Hellmann uit Hamburg, maar ze is blijkbaar van gedachte ver-anderd. Gelukkig maar, want de opval-lende hengst toont zich heel  interessant voor zowel de sport als de fokkerij. Hij is uiteraard nog heel groen, maar draaft modern en heeft een heerlijke, ruime bergop galoppade. Zeker een hengst om te volgen in zijn ontwikkeling.
Rittig
saintcyrSaint Cyr was een der premiehengsten in Neumünster. De Kostolany x Exclusiv-zoon heeft type en  gummi, maar zou wat langer gelijnd mogen zijn. Wel overtuigde hij door zijn balans en de wijze waarop hij zich, met een lichte aanleuning, aan een los teugeltje zonder een spier te vertrekken door de ring bewoog. Ongetwijfeld een uiterst rittig paard met een heel fijn mondje. Dat viel echt op.

Kostolany’s invloed
25 is hij al. De Trakehner Hengst van het Jaar 2009. Kostolany is nog altijd actueel en heeft een enorme invloed op de fokkerij. Zijn jongste telg Saint Cyr beschreven we net, maar ook Elfado uit een Roncalli xx moeder is een opvallende atleet. De zesjarige zwartbruine mist wellicht wat adel en charme, maar compenseert dit royaal: wat een gummi en souplesse. De forse, grote hengst overtuigt door zijn bewegingscapaciteit en zijn sportvermogen. Een fijn paard, ook ‘tussen de oren’.
Overtuigende groep
We gleden zo zachtjes aan naar het einde van de show toe. Door het grote aantal uitvallers in de dressuurcrack-catagorie werd het extra genieten van die paar hengsten die er gelukkig wel waren. Zoals de 18 jarige Zenith (Zauberklang x Arogno) die op grond van zijn sport-prestaties gekeurd is. De vos staat er prima voor voor zijn leeftijd. hibiscusDe zwarte charmeur Hibiskus (Latimer x Hohen-stein) liet zien dat hij niet voor niets de Reserve Sieger van zijn jaargang was. De nu 10 jarige heeft zich heel mooi en goed ontwikkeld op zijn lijf en heeft veel gummi. Het was een genoegen hem aan het werk te zien. Dat gold ook voor zijn halfbroer , de een jaar oudere Thalys (Hohenstein x Consul), maar de echte verrassing was Ballzauber. Hij stond niet in het programmaboekje, maar was er wel. De internationale eventer  Darren Chiacchia, (de olympiade ruiter van Windfall)  uit de USA ontdekte zijn sportkwaliteiten tijdens de hengsten-keuring in Neumünster, waar hij de Axis x Itaxerxes-zoon op de veiling kocht. De nu zesjarige donkerbruine heeft zich tot een imponerend sportpaard  ontwikkeld. Hij toont heel veel balans en een super interieur en meet ook nog eens 1.72 m, een prima maat voor de ‘grote ring’. Belangrijk, want, naar verluid gaat hij zijn verdere opleiding  vervolgen bij Edward Gal. Ballzauber, een echte atleet naar wiens eerste optreden onder de actuele nummer één ruiter van de wereld we zeer zullen uitkijken.
Afsluiting
Hofrat onder Friederike Peters was de dressuuruitsmijter, we meldden het al. De nu 12 jarige Gribaldi-zoon (moeder v. Guter Planet) miste aanvankelijk wat concentratie, maar liet later toch weer fijn werk zien. De Grand Prix hengst sloot op een waardige manier de zeer onderhoudende middag af. Bedankjes van organisator Dr. Hans Becker en stamboekvoorzitter Petra Wilm voor alle medewerkers en toen snel huiswaarts. Door de sneeuw…
Heleen Cramer

14 JULI TCN STAMBOEKDAG


U gaat er toch ook bij zijn? Op zondag 14 juli aanstaande organiseren we de TCN Stamboekdag. Op die dag is iedereen met interesse of passie voor het Trakehner paard uitgenodigd om te komen naar Manege Groenewoude in Woudenberg. De details over starttijden kunt u vinden op deze site zodra die bekend zijn. U bent allemaal welkom!Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!