Trakehner Exterieur keuringen

Zoals veel rassen hebben we bij het voorbrengen van onze Trakehners ook een aantal spelregels (tradities) die erg belangrijk zijn. Als ringmeester/fotograaf vallen me al een aantal jaar een paar dingen op. Ik zie grote verschillen tussen de verschillende voorbrengers van onze geliefde veulens/paarden. Ik zie ook dat de juryleden zich verbazen en het jammer vinden dat men door niet correct gekleed te gaan daar punten laten liggen.

Eigenlijk is naar de keuring gaan net als naar een sollicitatie gaan, hoe je je zelf presenteert is bepalend voor de eerste indruk. Je mogelijke nieuwe baas of in dit geval de juryleden van de beoordelings commissie geven hun super belangrijke oordeel en die moet niet beïnvloed worden door externe zaken.

Dus als het er lekker ontspannen en vrolijk uitziet, de paarden zijn mooi verzorgt en attent dan kijken de juryleden er gelijk geïnteresseerder naar dan als je komt binnen sjokken met je hoofd naar beneden. Overzorgde en ongehoorzame paarden die óf lopen te slenteren óf alleen maar stuiteren, dat ziet er gewoon niet uit en het leidt af. De paarden kunnen op papier heel interessant zijn maar de jury ziet alleen dát moment en dan moet het dus zo goed mogelijk zijn!
Zo  ↑   moet het dus niet. . . . . . .

Als je de paarden zelf voorbrengt moet je dat zeker een aantal malen met het paard en eventueel het veulen, onder zo mogelijk gelijke omstandigheden, oefenen. Op die manier is het voor de paarden niet meer spannend en weten ze wat er van hen verwacht wordt. Paarden tonen zich dan veel beter en de jury kan ze veel beter beoordelen.

Belangrijk is natuurlijk dat je zelf ook aan je conditie werkt. 2 rondjes in rul manegezand is geen sinecure en daar moet je op voorbereid zijn. Het zou jammer zijn dat je paard minder beoordeeld wordt om dat jij te moe bent om het paard goed voor te stellen. De kleding die de voorbrenger hoort te dragen is bij de Trakehners afwijkend dan het normale Nederlandse tenue. Wij dragen een wit overhemd of polo, zwarte broek en zwarte schoenen. Het is niet de bedoeling dat de voorsteller er onverzorgd uitziet of dusdanig uitdagend is gekleed dat de jury zou kunnen worden afgeleid van waar het om gaat: de paarden.

Er is natuurlijk altijd een mogelijkheid om het zware werk, het rondrennen en voorstellen, uit handen te geven aan een jonge vent die dat goed kan en die op de juiste manier gekleed gaat. Hij laat het dier zo gunstig mogelijk bewegen en zien. Via TCN zijn er adressen te verkrijgen waar u zo’n jonge kanjer kunt vinden. Het is niet mega duur en je weet zeker dat het dier alle kansen krijgt.

Het voorbrengen lijkt heel simpel maar vergt de nodige kennis en kunde. Zowel het op een juiste manier voorbrengen als een goed contact met het paard hebben zijn heel belangrijk. Als je weet van het paard/veulen dat hij bepaalde dingen niet leuk en/of eng vind dan moet je daarop inspelen. Paarden moeten blij en trots zich presenteren aan de jury en zo wellicht een extra punt binnenhalen. (elke punt is er 1!)

Een volwassen paard dient een mooi, eenvoudig, fijn hoofdstel te dragen met teugels die op eenvoudige wijze zijn los te maken van het bit (d.m.v. musketon haakjes) omdat de paarden niet alleen aan de hand maar ook los in de baan voorgesteld moeten worden is van belang dat dat allemaal vlotjes en makkelijk verloopt. De witte voorbreng halsters die in Nederland wel eens gebruikt worden mogen niet gebruikt worden op Trakehner evenementen. Veulens moeten een prettig goed passend halster dragen wat makkelijk los te maken is. Ook zij moeten los voorgesteld worden maar belangrijk, ze moeten ook weer gevangen kunnen worden! Goed passend  harnachement komt de beoordeling zeker ten goede.

Ook niet onbelangrijk is dat je een aantal zaken goed voor elkaar hebt, naast het feit dat de gehele combinatie er tiptop moet uitzien, moet je ook altijd bij het betreden van de ring zorgen dat alles klopt. Iemand moet aanwezig zijn die de papieren kan overhandigen aan de commissie. Die persoon moet ook eventuele vragen kunnen beantwoorden. Zo kan de keuring vlot verlopen en hebben de paarden alle aandacht en dat is de bedoeling!

Het voorstellen bij Trakehners gaat als volgt: Paard en voorbrenger gaan samen de ring in. Je stelt je voor aan de jury en geeft door welk paard je mee hebt. De papieren worden overhandigd aan de commissie en vervolgens stel je het paard een paar meter van de jury op. Als je een veulen voorstelt dan zet je het veulen naast de moeder aan de kant van de jury zodat moeder en kind rustig zijn en de jury de mogelijkheid heeft om de paarden aan alle kanten goed te kunnen bekijken. (kijk op het schema onderaan dit artikel)

De schetser gaat dan alle aftekeningen van de paarden controleren of noteren. Als dan de papieren verwerkt zijn geeft de jury aan dat ze de bewegingen willen beoordelen.
Je stapt met de paarden aan je rechterhand recht van de jury af aan het eind van de ring draai je om blijft op de rechterhand en draait met het paard aan de kant van de jury en stapt weer in rechte lijn naar de jury toe.

Zo heeft de jury een goede kans de stap te beoordelen. Dan volgt de draf. Je knipt het veulen los en laat het aan de binnenkant naast zijn moeder meedraven. Terwijl je zelf de merrie begeleidt en het juiste tempo bepaald waarop het veulen zich het beste kan presenteren. Zo draaf je een hele hoefslag (of meer als de jury daarom vraagt ) waarna ook de merrie los gemaakt wordt zodat ook de galop beoordeeld kan worden. De jury zal de paarden op beide handen willen zien bewegen in draf en galop. Daarna is het zaak de paarden weer aan te lijnen en nog een keer op te stellen voor de jury zodatzijn hun eindoordeel kunnen noteren.

In Nederland gaat de voorzitter van de commissie dan het juryoordeel uitleggen aan eigenaar en publiek en geeft meteen de cijfers die vergeven zijn aan dit paard/combinatie. Hierbij geeft hij aan wat er nog beter kan of wat er al geweldig is aan deze paarden. Waar nodig wordt het commentaar van de commissie nog even in Nederlands vertaald om verwarringen te voorkomen. Vervolgens verlaat de  combinatie de baan en komt de volgende combinatie de baan binnen.

Iedereen hoopt natuurlijk op een mooie beoordeling van hun topper. Als je het geluk hebt dat jouw veulen meer dan 53 punten krijgt dan ben je ook meteen geselecteerd om mee te doen aan het veulenkampioenschap van de Duitse regio waar wij als Nederland onder vallen. Eind augustus wordt je dan met merrie en veulen verwacht in Kerken op Stoeterij Domselshof om een gooi te doen naar het Kampioenschap.

De Trakehner keuring/Fokdag is in Nederland een ontzettend drukke maar wel heel gezellige dag. We nodigen daarom weer iedereen uit om vooral te komen genieten en plezier te maken want daar draait het allemaal om. Probeer de stress niet door te laten gieren want paarden en zeker onze geweldige Trakehners voelen dat en worden dan ook gestresst.

En stel: je hebt niet het winnende veulen of de kampioen van de dag in handen, alle paarden verdienen de behandeling die een kampioen waardig is! Dus geniet van de dag geniet van je paarden, daar heb je ze voor.

Gert Brouwer

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!