2011 Bundesturnier Hannover

Nu het Bundesturnier steeds dichterbij komt willen we u op deze pagina kennis laten maken met de TCN leden die meedoen aan deze geweldige wedstrijd. Er zitten een paar ruiters tussen die zich al BT (Bundesturnier) Veteranen mogen noemen, maar ook een paar die voor de eerste keer mee gaan. <–Hiernaast kunt u het programma van het BT downloaden.

Het Bundesturnier is een jaarlijks terugkerend Trakehner feest waar heel veel paarden (een kleine 300 dit jaar!) veel gezelligheid en vooral veel sport te zien zal zijn. Het is voor de keuringscommissie een uitgelezen moment om hun voorkeur uit te spreken welke jonge paarden worden uitgezonden naar het Bundeschampionat. Deze wedstrijd die verreden wordt in augustus is de belangrijkste wedstrijd van Duitsland waar elk ras zijn allerbeste vertegenwoordigers heen stuurt om met elkaar te strijden om de nationale titel. Trakehners doen daar al vele jaren goede zaken door al voor de derde keer op rij de Nationale Titel Eventing voor zich op te eisen. Ook dit jaar zijn er al paarden uitverkoren om uitgezonden te worden maar in Hannover valt de definitieve beslissing. Maar ook voor paarden die ouder en dus verder opgeleid zijn is er in Hannover veel om mee te maken.

Hieronder dan de profielen van de Nederlandse ruiters die “onze”  kleuren hoog gaan houden in Hannover.


We trappen af met een ruiter die niet eerder in Hannover meereed. Roelof Brink hebben we allemaal kunnen zien rijden tijdens onze TCN Sportdag. Hij reed daar op Ice Age (v:Karolinger I) en Goldstern (v: Biotop)  Dat zijn ook de paarden die hij zal starten in Hannover. Ice Age in de klasse voor 4 jarige (dressuur)hengsten en Goldstern in de klasse S dressuur.

Roelof kwam al vroeg in  aanraking met de Trakehner doordat hij lessen volgde bij de ruiter van Michelangelo, toen die nog in Nederland stond, Laila Bos. Roelof is, net als vele van ons, gewoon op een pony begonnen toen hij nog maar een paar turven hoog was en 8 jaar oud. Door de jaren heen kwamen er meer pony’s, grotere pony’s en daarna de paarden. Roelof rijdt echter niet alleen dressuur, hij springt ook en heeft ook al successen gevierd in de samengestelde wedstrijdsport. Vorig jaar heeft hij zijn SGW paard verkocht (tijdens de NK Eventing) wat met zich meebrengt dat hij nu alleen dressuurpaarden onder zijn zadel heeft.
Roelof verdiend zijn boterham in de paardenwereld hij maakt verkoopklaar, wedstrijdklaar en corrigeert paarden. Roelof is inmiddels gespecialiseerd om paarden, die om wat voor reden ook het vertrouwen in de mens hebben verloren, weer terug te brengen naar trotse paarden die weer graag werken. Sinds 4 jaar voert hij zijn paardenbedrijf in een aantal stallen die hij huurt van Stoeterij de Garst van onze voorzitter Antoon van Osch. Daar rijdt hij paarden van klanten, rijdt een aantal paarden van de Garst, begeleid ruiters en geeft dressuurlessen. Roelof weet nog niet precies wat hij kan verwachten van een concours als Hannover maar heeft er wel zin in!!


Claire Dominicus is wel al eerder mee geweest naar Hannover. Die eerste keer (2007) reed ze met haar eerste  Trakehner de in Letland geboren Hella. Deze editie van het BT in Hannover zal ze op Man ‘o War meerijden in de jonge paarden klasse. Man ‘o War is een 4 jarige ruin met de sportafstamming Kasparow x Abdullah. Hij kan dus goed springen maar nu wordt hij eerst uitgebracht in de dressuur. Claire is in het dagelijks leven behalve moeder van 3 dochters ook nog instructrice. Ze geeft les aan zeer veel verschillende soorten mensen, paarden en pony’s combinaties in elk niveau van opleiding en wedstrijdniveau. Claire is een instructrice die altijd nieuwe ontwikkelingen volgt maar ze niet klakkeloos overneemt. Ze begeleid elk paard en elke ruiter op passende wijze om zodoende de combinatie naar een betere verstandhouding en dus tot betere resultaten te krijgen. Zelf rijdt ze graag jonge paarden omdat ze opleiden van paarden leuker vind dan puur alleen wedstrijden rijden. Wedstrijden ziet Claire als een controlemoment hoe staat het ervoor met de opleiding?

Deze ruin die nu meegaat naar Hannover heeft ze ook helemaal zelf opgeleid. Mannetje, zoals de 1.72 metende vos liefkozend wordt genoemd heeft 2 x meegedaan aan de Material Prüfung bij de TCN Sport en Fokdag. Daar heeft hij zich een werkwillig en lenig paard getoond. Hij gaat mee naar Hannover om te leren en ervaring op te doen. De bedoeling is dat de vos, als hij ouder en nog sterker is, ook in de eventing sport ingezet gaat worden. Claire weet wat Hannover is, een Trakehner feestje! Mooie paarden, veel plezier, veel sport en hopelijk mooi weer dat maakt het allemaal nog leuker!!


De benjamin van de TCN club in Hannover is zonder twijfel Karlijn Geelkerken. Met haar 15 jaar is ze in jaren de jongste maar toch heeft Karlijn al heel veel ervaring. Ze rijdt nog pony en doet dat op Internationaal niveau. Onlangs nog reed ze mee in Frankrijk op een Pony en Junioren concours waar ze zich elke proef in de prijzen wist te rijden. Nu ze bijna de leeftijd heeft waarop ze van pony’s over moet stappen naar een  paard heeft ze ook daar een troef voor, de Jazz nakomeling Optimist is net als de pony Z2 en ook met Optimist viert ze geregeld successen.  Karlijn heeft zelfs al eens gereden in Hannover. Toen haar moeder, Rita,  5 jaar geleden mee reed met haar Matador merrie Epos, was Karlijn en haar pony ook mee. Ze heeft natuurlijk niet mee gereden in de wedstrijd maar de terreinen van Hannover zijn bekend terrein voor Karlijn. Dat is wel anders voor het paard wat Karlijn gaat starten, ook dat is een benjamin. Hot Shot is een Easy Game dochter uit de Biotop merrie Harare. Hot Shot is nog maar 3 jaar oud,  dit zal dus haar eerste wedstrijdervaring worden.  Karlijn heeft de zwarte merrie nog maar heel kort onder zadel, Hot Shot is zadelmak gemaakt door de zus van Karlijn. Nu dat de vakantie is begonnen is Karlijn zelf in het zadel geklommen. Ook Karlijn kan amper wachten om af te reizen naar dit Trakehner feest.


In het profiel van Karlijn viel de naam Epos al eens. Epos gaat ook dit jaar weer mee naar Hannover waar ze gereden gaat worden door haar vaste ruiter Gerald Drenth. Epos is sinds twee jaar in bezit van Bouquet Trakehners en wordt in Nederland geregeld uitgebracht in de Z2 dressuursport. Gerald heeft vorig jaar ook met Epos meegedaan aan het BT en als gezegd Epos was al eens eerder geweest, zij mag zich dus een BT veteraan noemen. Epos heeft tussendoor een babypauze gehad en een mooie Easy Game zoon op de wereld gezet. Nu weer wordt zo voor de sport gebruikt. Gerald is in aanraking met Trakehners gekomen toen hij, na zijn ORUN allround opleiding, ging  werken bij Rien en Inge van der Schaft.  Later huurde Gerald een aantal stallen op de Berkenhoeve waar hij zijn eigen paardenbedrijf in opbouwde. Naast paardrijden is het leven van Gerald gevuld met les geven, clinic’s geven en adviseren bij aan en verkoop van paarden. Gerald heeft voor vele fokkers en eigenaren Trakehners mogen uitbrengen in de sport.  Gerald en Epos zien er naar uit om naar Hannover te gaan en weer mee te helpen om de Nederlandse kleuren hoog te houden. Geralds partner Martijn zal er ook bij zijn in zijn multifunctionele rol als groom, comedian en natuurlijk haarkunstenaar!


Marjolijn & Jeroen gaan al jaren naar het BT in Hannover. De laatste 3 keer was dat steeds met DH’s Pearl’s Pleasure (v: Münchhausen) en Hidalgo (v: EH.Kasparow) ook dit jaar gaan deze vossen mee naar het BT. Marjolijn en Jeroen runnen al sinds jaren een paardenbedrijf de Dinkelhoeve. Op de Dinkelhoeve is altijd ruimte gemaakt voor Trakehners. Of dat nu in opfok, training, zadelmak maken, wedstrjid klaar maken of elke andere vorm van Hippische dienstverlening, de Dinkelhoeve kan het leveren. Marjolijn & Jeroen zijn afgelopen jaar getrouwd dus zou kunnen dat we de vossen op de uitslagenlijsten gaan zien gereden niet langer door Marjolijn Stamsnijder maar Marjolijn Groener-Stamsnijder. Pearl loopt in Nederland in het ZZ-Licht, Hidalgo start Z2.  We hopen dat Marjolijn ook dit jaar weer prijzen voor zich weet op te eisen!Ingrid Barnhoorn maakt ons Holland team compleet, de Noord Hollandse neemt haar Halentino mee naar Hannover. Voor hem, en voor haar, is het de eerste buitenlandse wedstrijd, de eerste meerdaagse wedstrijd. Ook Ingrid kijkt erg uit naar Hannover, al een paar jaar was het plan om een keer mee te doen maar familieverplichtingen en vakanties zaten steeds in de weg. Nu was het wel het juiste moment en gaat de Münchhausenzoon uit High Fidelity (v: Saros xx) mee om te starten in de Duitse M klasse.  Ingrid rijdt Halentino in Nederland normaal in het Z2 waar ze inmiddels de punten voor het ZZ-Licht bij elkaar gereden heeft. Halentino is niet de eerste Trakehner van Ingrid. 22 jaar geleden kocht ze een Kronjuwel uit een Zauberklang merrie. Deze ruin is 20 jaar oud geworden bij Ingrid, hij was een paard met een “gebruiksaanwijzing” zoals men dat zegt. Niet direct een simpel en makkelijk paard, Ingrid heeft veel met hem beleefd en lang niet alles was altijd leuk maar ontzettend veel van hem geleerd. Halentino is een stuk cooler in zijn hoofd, hij is nu 10 jaar oud en is alweer 7 jaar van Ingrid. Halentino is voor medeteamlid Gerald geen onbekende, hij heeft hem zadelmak gemaakt. Met Ingrid erbij hebben we een team van instructeurs want ook Ingrid geeft in het dagelijks leven les. Ze woont  met haar man en twee Vizsla’s Nero en Ivar in Castricum. Ze vindt het moeilijk om een echte verwachting uit te spreken over het BT in Hannover zij zegt bij elke wedstrijd: ik heb liever lekker gereden dan gewonnen. Ook over de belevenissen van Halentino en Ingrid kunt u in de komende dagen lezen hier op de site! Als u de kans heeft om te komen kijken dan is dat echt de moeite waard!

14 JULI TCN STAMBOEKDAG


U gaat er toch ook bij zijn? Op zondag 14 juli aanstaande organiseren we de TCN Stamboekdag. Op die dag is iedereen met interesse of passie voor het Trakehner paard uitgenodigd om te komen naar Manege Groenewoude in Woudenberg. De details over starttijden kunt u vinden op deze site zodra die bekend zijn. U bent allemaal welkom!Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!