Mijn 1ste x Neümunster

WAT EEN FEEST!

Als Trakehner liefhebber ga je naar de TCN sport en stamboekdag in Wenum Wiesel, je wordt enthousiast en je bezoekt het Bundesturnier in Hannover. Dan begin je te begrijpen wat een Trakehnerfeestje is. Dus een logisch vervolg hierop is de hengstenkeuring in Neumünster. Dit jaar ging ik voor het eerst naar de hengstenkeuring, dus dan ook alle vier de dagen!!
voorbrengen_buitenDonderdag heel vroeg op pad, om in de middag in Neumünster te arriveren. De jonge hengsten draafden op het harde. Je ziet de ene na de andere hengst voorbij draven en meteen vallen er al een paar in positieve zin op. De nummers van deze jonge paarden blijven in je hoofd hangen. Je zoekt naar informatie in het programmaboekje en maakt al een eigen eerste schifting.
herbstbach_5Vrijdag begonnen de hengsten met vrij springen. Sommigen, opvallend de dag ervoor, bleken moeite te hebben met de hindernissen waar zij in deze indrukwekkende hal mee geconfronteerd werden. Anderen lieten een lenigheid en gemak zien en waren niet onder de indruk van de entourage. Veel verschil in reacties en temperament bij deze nog jonge dieren. Veel verschil ook in de manier waarop de hengsten door hun trainers werden voorgebracht.
wijze mannenIn de middag zagen we alle hengsten aan de hand voorgesteld, een aantal duidelijk onder invloed van de vermoeidheid van deze dagen. Ze vielen tegen, waren ge-spannen, mat of ze overtuigden juist nog meer dan de dagen ervoor!  Zo vormt zich een beeld van de kwaliteit van de geselecteerde dieren. Ieder heeft zijn eigen voorkeur, en je begrijpt dat de jury
geen makkelijke taak heeft.                 
Juist door per dag te paarden te volgen, krijg je een completer beeld dan een eenmalig optreden te zien van de aangewezen hengsten. Je groeit als het ware naar ‘gekört’ of het gevreesde ‘nicht gekört’ .

Dit spannende moment werd voor Toon van Osch een moeilijk moment. Ondanks dat zijn hengst Kissinger (uiteraard met als vader Goldschmidt) terug werd verwacht met de andere 23 hengsten die voor keuring in aanmerking kwamen, kreeg hij op het laatste moment toch de afwijzing. Slechts één andere hengst gebeurde hetzelfde. Zover komen en dan toch niet de begeerde goedkeuring krijgen doet een beroep op je incasserings-vermogen!!

kas_huldigingEr was nog meer Nederlands nieuws. De hengst Kasparow, als kleinzoon gevraagd om aanwezig te zijn bij de huldiging van de Hengst van het jaar Kostolany, werd op zaterdag middag ELITE verklaard. Heel bijzonder dat een Nederlandse hengst deze waardering krijgt! Alleen Gribaldi ging hem voor.
Kasparow kreeg zijn Elite verklaring niet alleen vanwege zijn eigen sportprestaties, maar ook doordat zijn nakomelingen opvallen in kwaliteit, karakter en veelzijdigheid. “Je kunt er niet alleen mee lezen en schrijven, je kunt er ook mee springen” aldus de Duitse  speaker!                                        
publiekHet werd duidelijk tijdens deze huldiging dat niet alleen de Nederlanders fan waren van EH.KASPAROW. Het applaus was oorverdovend en kwam van alle kanten van de tribune!!!
Zaterdagavond stond de Galashow op het programma. In die show zouden meerdere Nederlandse paarden verschijnen,  maar het zat niet iedereen mee. De hengst Georgenberg van Niels Coevoet gaf  acte de presènce, maar wel met een gastruiter. De in Nederland dekkende Symont zou er zijn maar was afwezig, Supermerrie Elba zou er zijn maar was helaas niet helemaal rad. Maar er was toch heel veel te zien: er was een goedgekeurde zoon van Kasparow die liet zien wat de speaker ‘s middags bedoeld had. Deze 3(!) jarige  hengst Redecker, (die net als zijn vader het Bundesturnier voor 3 jarige rijpaarden won), liep onverstoorbaar zonder zichtbare spanning in deze volle hal met muziek en publiek. Een leeftijdsgenoot die gelijk met hem in de hal moest optreden had hier zichtbaar meer moeite mee, maar ook de bokkensprongen van deze andere hengst brachten Redecker niet van zijn stuk.
kosto_langelsLater op de avond was er de huldiging van de  hengst Kostolany die tot zijn 24e levensjaar heeft moeten wachten voor hij uitgeroepen werd tot Trakehner Hengst van het jaar! Het werd een huldiging aan de hand, met nakomelingen die een soort haag moesten maken waar hij tussendoor liep.
Een hoop mooie paarden tijdens deze gala avond, maar ook geiten op een landrover (ik ben ook fan van deze auto’s) en een optreden van de waanzinnig goed springende hengst Hirtentanz.
kentucky_kopEn dan op zondag, als toetje, de bekendmaking van de Sieger, reserve Sieger (Kampioenen en Reserve kampioen) en premiehengsten. Ook hier had ieder van te voren zijn mening over en werd er druk gespeculeerd. Het bleef spannend tot het eind wie het zou worden…uweAansluitend de veiling, ook indrukwekkend, alhoewel de prijzen duidelijk onder druk stonden van de wereldwijde crisis. Zondagmiddag: de veilingmeester Uwe Heckmann.
Voor mij werd het tijd om de  thuisreis te aanvaarden. Vol van de  paarden, Trakehners natuurlijk, vol van indrukken en vol verbazing: over de kwaliteiten van sommigen, over de mening en kunde van de jury… Neumünster werkt verslavend; volgend jaar ben ik er weer bij!!!

Claire Dominicus

Veulens en keuringen

Soms zou je het bijna vergeten maar de sneeuwklokjes en narcissen helpen ons herinneren dat het echt weer voorjaar gaat worden. We gaan dus voorbereiden op veulens en natuurlijk keuringen. De eerste centrale merrie keuring is in mei in het Rheinland. Als u een jonge merrie heeft die daar aan mee gaat doen, dan is het tijd om met de voorbereiding te starten!

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!