2011 Fohlenchampionat

Trakehner veulenkampioenschap van het Rheinland:
Reserve kampioenschap voor de Garst veulen


Kampioen van Rheinland Taverdi, Monteverdi x Munchhausen.

Eind augustus houdt de afdeling Rheinland van het Trakehner Verband traditioneel haar veulenkampioenschap. Alle in 2011 geboren veulens zijn dan inmiddels gezien door de beoordelingscommissie. De  veulens die 53 of meer punten verdienden,  zijn automatisch uitgenodigd tot deelname aan dit kampioenschap.  Reserve kampioen werd de in Nederland gefokte Goldschmidt–zoon Karamello. Als beste hengstveulen moest hij alleen het winnende merrieveulen voor laten gaan.

Kerken (D). De prachtige accommodatie van Gestüt Domselshof in het Duitse Kerken, dicht over de grens bij Venlo, opende ook dit jaar haar poorten voor het Rheinlandse veulenkampioenschap dat ook open staat voor in Nederland en België geboren veulens. Domselshof beschikt over een schitterende lichte binnenhal en dat kwam dit jaar goed uit. De organisatie nam maar niet eens de moeite om keuringsfaciliteiten buiten op te zetten; in deze zomer is zoiets zonde van de tijd. Gelukkig voor het deelnemersveld -ruim-  en de toeschouwers –veel-  bleek dat inderdaad een wijs besluit.
Ieder veulen dat meedoet aan dit kampioenschap krijgt daarvoor een vermelding in het paspoort en daarmee wordt de waarde van dit veulen zeker verhoogd.

Er werd gekeurd in vier groepen. Juryleden Björn Hanke en Joelle Mihu, uit Duitsland, verwezen steeds de beste twee veulens maar de eindring. De andere werden meteen geplaatst en besproken.
De kwaliteit in het algemeen was dit jaar uitzonderlijk hoog, zeker bij de hengstveulens. Wel waren er grote verschillen in leeftijd. Van februari veulens tot ‘kleintjes’ van eind juni. Moeilijk te vergelijken door het enorme verschil in ontwikkeling, maar de jury zat er niet mee. Plaatste bijvoorbeeld het oudste merrieveulen tweede, terwijl meestal de oudere veulens in het nadeel zijn. Ze gaan al richting jaarling en missen de schattigheidfactor van de babybonus.

Maar de Lions-Club dochter uit en Enim Pascha moeder, gefokt door Georg Hoogen, werd dus gewoon reserve kampoen bij de merries. Een groot veulen dat zeer tactrein, los en gemakkelijk beweegt. De jury ziet veel sport in haar, omdat ze zich, heel elastisch, met veel ruggebruik presenteert. Ze heeft daarbij ruim maat en is heel goed ontwikkeld voor haar leeftijd.

Niet alleen liep er een zeer knappe groep jeugd, ook de moeders waren het aankijken meer dan waard. Een topcollectie waarbij het ‘wemelde’  van hoog geprimeerde merries. Zo waren er twee Deense kampioenen, een Duits nationaal kampioene (de Nederlandse Evviva v. Kaiser Wilhem van Jikkie Den Bieman-Willemsen) en een paar reserve kampioensmerries; het Rheinland geldt al jaren een van de sterkste fokdistricten van het Trakehner stamboek.
In dit zware veld werd de Goldschmidt x Schwadroneur eerste geplaatst bij de hengstveulens. Weer een succes voor de, steeds meer aan importantie winnende, stoeterij De Garst van Toon van Osch. Karamello heet deze nobele bruine  die met veel losheid, afdruk en schwung de jury wist te bekoren.


Bij het overkampen tussen hem het beste merrieveulen genaamd Taverdi, moest hij het merrietje echter voor laten gaan. Deze uiterst moderne, langbenige, uitgesproken elegante dochter van Monteverdi uit een Münchshausen-moeder werd gefokt door Gestüt Wiesenhof uit Krefeld. Ze heeft met haar afstamming met twee internationale grand prix hengsten een wel haast ideaal dressuurpedigree. Een schitterend bruin merrieveulen dat vrouwelijkheid paart aan beweging, maat en Trakehner uitstraling.

Bij de merries haalde de nog erg jonge All Inclusive dochter Hishico uit Harare v. Biotop van stoeterij De Garst ook de eindring. Chique met veel afdruk overtuigd dit charmante merrietje dat wel iets licht in het fundament is.

Bij de hengstveulens stond ook de door Jikkie Den Bieman-Willemsen uit de nationaal kampioensmerrie van 2005 gefokte Imperio-zoon Empire. Lang gelijnd, lichtvoetig, gemakkelijk bewegend met veel zelfhouding beviel dit veulen de jury zeer. “Zeker opfokken als hengst”, was het devies voor dit bruine hengstveulen met een absoluut actueel toppedigree.

De andere Nederlandse veulens op catalogusvolgorde:

Merrieveulens:
Matris Vota’s Muze

Johan en Wilma Griffioen kwamen met twee veulens naar Domselshof. Hun Kentucky merrieveulen uit Matris Vota’s Muze (v. Partout) is mooi, elegant en heeft veel Trakehner type en heeft een mooi groot oog. Ze groeit momenteel sterk, dit stekelharige vosje, waarover de jury de fokkers complimenteerde met hun hengstkeuze.

Evora, wat is ze toch mooi, mama Evita (Schwadroneur x Canon Row xx). De Deense kampioensmerrie van destijds zoogt ook dit jaar weer een schitterend veulen dat niet mooier in het Trakehner type kan staan. In Woudenberg werd ze daarvoor met de 10 beloond. Natuurlijk verwacht je zo’n veulen in de eindring, maar de jury besliste anders vanwege een kleine bemerking op het fundament (“Maar dan groeit er nog wel uit”). De Insterburg-dochter heeft veel adel, en beweegt mooi en lichtvoetig e is uitermate vrouwelijk met een droomgezicht waarin het prachtig grote oog de toeschouwer niet onberoerd kan laten.

Het TCN kampioensveulen Tavira was ook in Kerken. Ze is nog steeds een overtuigend Trakehner qua type, charme en vrouwelijkheid. Ze heeft een goed fundament en toonde zich goed in de beweging, maar oogde wat vermoeider dan anderhalve maand gelden in Woudenberg waardoor ze zich wat minder stralend presenteerde. Maar kwaliteit verloochent zich niet en veulens zijn als het weerbericht deze zomer: regen en zonneschijn. Moeder ‘Tootsie’ stond er patent voor.

En daar was ook de al oude bekende High Fidelity (v. Saros xx). Jarenlang was ze een der top fokmerries van stoeterij de Berkenhoeve, maar nu heeft Theo Verkuijlen haar in eigendom. Ze is al flink op leeftijd, onze ‘Haifie’ en dat is haar nu ook wel wat aan te zien. Als 22 jarige zoogt ze een mooi Schönglanz-veulen dat nog erg jong is en ook wel wat meer ontwikkeling mocht hebben. Wellicht heeft haar bejaarde moeder toch wat minder melkgift. Goed bijvoeren en dan komt dat wel weer goed. De jury vond het veulen een interessante fokproduct. Ze is ieder geval een mooi compact gebouwd merrietje met en aansprekend type dan beslist meer kan sprankelen dan er deze dag uit kwam.

Hengstveulens


Matris Vota’s Maranello, “Absoluut opfokken voor de hengstenkeuring in Neumunster” zei de jury tegen Johan en Wilma Griffioen over hun Kentuck-zoon Matris Vota’s Maranello. Het vosje komt uit Matris Vota’s Make (v. Connery) en beweegt zich heel gemakkelijk en los. Opmerkzaam is het oog. Goed en correct gebouwd het lijf. Hij  beschikt over veel kwaliteit en zit hij volop in de groei. Veel toekomst heeft dit fijne toekomstige sportpaard vast en zeker.

Allesandro,Stoeterij  De Garst had nog meer pijlen op de boog. Nog een Goldschmit-zoon, nu uit Amiana (v. Herzendieb). Het is het eerst veulen van deze aansprekende jonge merrie. Haar zoon is mooi van type en weet zich lekker los te bewegen. Een interessanter kruising oordeelde de jury, die dit veulen graag opgefokt ziet worden voor Neumünster 2013 en dat is altijd goed nieuws voor een fokker.

De benjamin van de collectie werd pas op 18 juni geboren. We tellen zijn leeftijd nog in weken en niet in maanden. Vergeleken met een februari veulen komt zo’n jong ding natuurlijk aan kracht en afdruk te kort. Maar daar zat Tano absoluut niet mee. Een heel opgewekt, zelfbewust kereltje dat kwaliteit heeft en iedereen vertederde met zijn kapriolen en sprongen. Een leuke binnenkomer voor de familie Boerboom uit Zeddam. Nieuw in de ‘Trakkiewereld’ en meteen al een veulen dat uitgenodigd werd voor dit kampioenschap omdat het bij de beste van zijn jaargang hoort.
© Heleen Cramer

14 JULI TCN STAMBOEKDAG


U gaat er toch ook bij zijn? Op zondag 14 juli aanstaande organiseren we de TCN Stamboekdag. Op die dag is iedereen met interesse of passie voor het Trakehner paard uitgenodigd om te komen naar Manege Groenewoude in Woudenberg. De details over starttijden kunt u vinden op deze site zodra die bekend zijn. U bent allemaal welkom!Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!