2009 Bundesturnier

HET TRAKEHNER FEESTJE DAT ‘HANNOVER’ HEET

trakkieHet Trakehner Bundesturnier is een concours hippique waar je alleen maar mooie paarden ziet. Want het is uitsluitend opengesteld voor Trakehner paarden. Ze komen uit alle windrichtingen van Duitsland en ook verder, want er de Trakehner is inmiddels al lang internationaal. Er deden dus ook buitenlandse combinaties mee. Nederland was zelfs met een eigen team vertegenwoordigd.

Het jaarlijkse Trakehner sportfeestje, want dat is het echt, vindt plaats midden in Hannover. In een heel mooi stadspark in het centrum. Een grote groene oase in een drukke Großstadt. Aan de ene kant loopt de tram, aan de andere kant, verscholen achter bosschages, hoor je de scheepstoeters van vrachtboten op het druk bevaren kanaal en  boven de bomen zie je grote kantoorpanden als dat van de Deutsche Post.
Lommerrijk park
En dan wordt er zomaar, toch iets onverwacht, een groot concours gehouden in een lommerrijk park met glooiingen, grote oude bomen en honore_kopgrasvlaktes ertussen. Langs de buitenrand loopt een galoppeerbaan, en overal zie je vaste hindernissen voor een veelzijdigheids cross. Het is een idyllisch paardenparadijs rondom de manege die er permanent gevestigd is. ‘Am Jadstall 25’ is het adres. En dat is waar de liefhebber van de Takehner-in-de-sport vier dagen in juli zijn hart op kan halen. Het zijn er heel wat, die liefhebbers van de Trakehner.
Veel paarden
En er zijn er ook veel die een Trakehner als sportkameraad hebben gekozen, wat er staan een dikke 400 paarden in het programmaboekje. Ze zijn er weliswaar niet allemaal, maar toch. Ook nog nooit zoveel trailers en veewagens zo dicht bij elkaar geparkeerd gezien. Deelnemers komen uit in dressuur, springen, veel-zijdigheid  en –terug van weg geweest- de enkelspan mensport. Inderdaad, en veelzijdig bruikbaar paard, die Trakehner. Het is niet alleen die veelzijdigheid die het Trakehner Bundesturnier zo leuk maakt. Ook het feit dat je paarden op alle niveaus ziet en, vooral erg aanlokkelijk, zoveel gekeurde hengsten ziet deel-nemen. Er zijn rijpaardrubrieken voor drie- en vierjarigen en dressuurproeven op alle niveaus tot en met het aller-hoogste.

 Aantrekkelijk
marian_bailaWat zo aantrekkelijk is voor de toeschouwers is dat je, al slenterend over het mooie terrein, hier kunt kijken bij het springen,  daar bij een jonge paarden-rubriek en even later door kunt lopen naar dressuurring 3 voor een kür op muziek op intermediaire niveau. Gelukkig deden een aantal Nederlanders dat dan ook. Het alternatief voor het Frankrijk TCN reisje dat niet door ging, was een gezamenlijk bezoek aan dit Bundes-turnier. Een bus huren was niet nodig, maar er gingen een aantal personen- auto’s mutje vol richting Hannover. Een groot geluk, want zo had het Nederlandse team een echte fanclub.

 
hidalgo48Het Nederlandse team
Het team, dat enthousiast aangemoedigd werd, bestond uit: Lena Erlandsen met Goldstern (v. Biotop) en Golden Fiction (v. Biotop), Marian Timmer met Baila (v. Lehndorff’s), Marjolein Stamsnijder met Hildalgo (v. Kasparow) en DH’s Pearl Pleasure (v. Münchshausen)toon_holland en Sandra Vermeulen met Boxberger Knuffel Rock (v. Artistic Rock). Het  team werd keurig  derde in proeven op Z niveau. lenaLena Erlandsen met Goldstern (Biotop x Partout) wisten zelfs de Duitse L/16 proef met stang en trens (Nederlandse Z1) te winnen met een 7,5 gemiddeld. Als equipechef fungeerde Toon van Osch die ondervond dat dat baantje nog niet altijd zo makkelijk was als gemaakte afspraken ‘anders geïnterpreteerd worden’ of er plotseling een ander onderdeel dan verwacht aangekondigd werd.

 
Racen
In ieder geval presteerde Marian Timmer het, alle records brekend, om van gezellig kuierend in spijkerbroek op het terrein, binnen vijf minuten in rijkleding op een gezadeld paard op het hoofdterrein te arriveren voor de prijsuitreiking die ‘ineens’ gepland bleek.
Druk
Lena Erlansen, de stalamazone van Stoeterij de Garst had het druk. De Garst was met vier paarden naar Hannover gekomen. Naast haar twee Z paarden reed ze ook Hokus Pokus in de driejarige rijpaardrubrieken en Honoré bij de vierjarige rijpaarden. Tien starts in 3 dagen, waarvan ze acht keer in de prijzen zat. Lena heeft zich echt niet verveeld in Hannover…
Trakehner kampioenen
honorestandNaast alle ‘gewone’ wedstrijden  zijn  er de smaakmakende de jonge paarden proeven. Hier is altijd veel belangstelling voor. Vooral die van  de  drie- en vierjarige hengsten. We zagen ze afge-lopen oktober in Neumünster gekeurd worden en nu zie je ze onder het zadel. Altijd leuk. Overigens doen aan deze rijpaardproeven niet alleen goedgekeurde hengsten mee. Ieder hengst van  die leeftijd kan zich inschrijven. Wel zijn de rijpaardproeven voor hengsten geschei-den van die voor merries en ruinen. Het is overigens wel een zwaar weekend  voor die jonge dieren, want ze komen meerdere keren in de ring.
 
Zo vader, zo zoon
Het traditionele hoogtepunt van het driedaagse Trakehner Bundesturnier is het rijpaardenkampioenschap. Hierbij zijn er gescheiden rubrieken voor driejarigen en vierjarigen. Ook worden de hengsten  apart beoordeeld van de ruinen en merries.
mareike_reddieBij de driejarige hengsten was het spannend. Vooral voor Arja van der Laarse want de derde goedgekeurde zoon van haar Kasparow, Redecker, liep in de finale mee. En won!
Trotse kampioen bij de driejarige hengsten met een totaal van 8,38 punten werd dus de derde goedgekeurde zoon van Kasparow: Redecker. De zwarte, die zeer op zijn vader lijkt, treedt daarmee in het  voetspoor van Kasparow die destijds als driejarige ook de Bundeskampioen bij rijpaardhengsten werd. Kasparow was toen nog niet gekeurd, maar versloeg in de finale wel diverse gekeurde hengsten. Inmiddels is hij natuurlijk een gerenom-meerde dekhengst die grote zijn kwaliteiten doorgeeft aan zijn kinderen.  Redecker is in ieder geval een plaatje naar zijn vaartje want hij lijkt als twee moderne druppels op zijn pa. Duidelijk is ook dat hij ook diens  uitmuntende karak-ter heeft geërfd.
Zoon
De door Mareike Peckholz gereden Redecker beschikt over drie goede basisgangen, is zeer rittig en heeft bo-venal een fantastisch temperament. De 9 die een van de gastruiters hem gaf, spreekt boekdelen. Redecker, Kasparow x Couleur Fürst is hierdoor gekwalificeerd voor deelname aan het grote Bundes-championat dat eind augustus, begin september in Warendorf wordt gehouden.

Vierjarige hengsten
grand_passionKampioen bij de vierjarige hengsten werd Grand Passion, daarmee het keurings-oordeel van de hengstencommissie be-vestigend. De bruine kampioen van 2007 kreeg zowaar een 10 voor zijn galoppade. Tweede werd hier Perlentaucher (Donau-fisher x Latimer), derde Choral 3 (Hohen-stein x Tolstoi). 

In de rubriek driejarige  merries en rui-nen was het spannend voor Nederland. Toon van Osch van stoeterij De Garst had zijn zelfgefokte Hokus Pokus (Gold-schmidt x Glanzlicht) meelopen in die rubriek. En dat deed de elegante vos-merrie uitstekend, want ze werd tweede. Ook bij de vierjarige merries en ruinen had De Garst een ijzer in het vuur. De zeer Trakehner typische Goldschmidt x Caprimond-zoon Honoré werd uiteindelijk derde en verdiende daarmee de classificatie voor deelname aan het grote Bundesturnier in Warendorf. Voor dit prestigieuze nationale  concours, waar alle stamboeken  aan mee doen, worden paarden door fokkerijleider Lars Gehrmann en zijn team voorgedragen. Honoré mag dus eind augustus/begin september de Trakehner kleuren verdedigen in Warendorf. Gefeliciteerd! Dat geldt natuurlijk ook voor Redecker en Grand Passion. Zij kregen ieder de bovendien de titel ‘Trakehner Champion’.
Andere ‘Champions’
Die titel Trakehner Champion is er ook voor de meest succesvolle deelnemer aan de dressuurrubrieken als die aan de springrubrieken. Trakehner Champion dressuur 2009 is geworden Cést  Bon (v. Distelzar) en Trakehner Champion Springen 2009 is  Hirtentanz (v. Axis).

Heleen Cramer

14 JULI TCN STAMBOEKDAG


U gaat er toch ook bij zijn? Op zondag 14 juli aanstaande organiseren we de TCN Stamboekdag. Op die dag is iedereen met interesse of passie voor het Trakehner paard uitgenodigd om te komen naar Manege Groenewoude in Woudenberg. De details over starttijden kunt u vinden op deze site zodra die bekend zijn. U bent allemaal welkom!Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!