TCN stamboekdag 2021

Geplaatst door on 12 juli 2021

Omdat het vorig jaar zo goed was bevallen hebben we ook dit jaar de opname in de buitenbaan gedaan. Prachtig weer, een geweldige bodem, lekker veel ruimte zodat iedereen alles goed kan zien en alles veilig afgezet zodat de paarden zich goed voelen. Alles weer super voor elkaar in Woudenberg. Dat er tegelijkertijd een vakantieweek is, dat er bosritten zijn, niks lijkt te veel. Het was weer geweldig voorbereid!

De commissie had er ook zin in dus we konden meteen beginnen. Er was maar 1 jonge merrie om gemeten te worden.

Daarvoor moest de stok wel goed uitgeschoven worden, Godiva meet een mooie 175 cm. Een mooi groot paard met wat duidelijk vrouwelijk is en goed beweegt. Haar hals zou wellicht iets beter ingestoken kunnen zijn maar ze beschikt wel over een correct fundament. Ze is opvallend braaf, niet alleen omdat ze thuis is. Godiva woont in Woudenberg, ze is van zichzelf ook een heel braaf en rustig type. Ze laat een heel goed stap zien en werkt mee waar ze kan. Dat allemaal resulteerde in een premie-waardige opname. Als Godiva in de sport, of tijdens een merrietest een goed resultaat haalt zal ze premiemerrie worden.

Haar cijfers:

Type Bouw Fund. Stap Draf Galop Alg.indr. Totaal
8 7,5 7,5 8 7,5 7 7,5 53

Daarna konden we meteen door met de veulens. Als altijd komen die de baan in naar volgorde van leeftijd.

De oudste is All so Easy. Geboren op 23 februari is deze fraaie zwarte al een hele dame. Een mooi veulen, die zelfbewust in de baan komt en die houding makkelijk draagt. Ze kijkt de wereld in alsof niks haar verbaasd, zelf bewust, vrouwelijk en overduidelijk Trakehner. Ze beweegt goed, heeft een moderne look en weet de beweging vanuit de achterhand goed uit te voeren. Een zeer smakelijk veulen met een misschien iets licht maar correct fundament.

In cijfers drukte de jury het als volgt uit:

Type Bouw Fund. Stap Draf Galop Alg.indr. Totaal
8 8 7,5 8 7,5 7,5 8 54.5

Baila’s Bisou is dan aan de beurt.

Uit de heerlijke Lehndorff’s merrie Baila > (officieel heet ze Britney) komt dit geweldige vosveulen. Het is Baila’s laatste veulen, Baila is alweer 20 en gaat genieten van een heerlijke oude dag. Maar met dit merrie veulen geeft ze wel aan een geweldige fokmerrie te zijn. Kavalli, volle broer van Kaiser Milton, tekent voor het vaderschap. Er was verwarring en verbazing over de warme voskleur van Bisou maar dat is natuurlijk goed te verklaren. De moeder van Kavalli is een dochter van Van Deyk, die heeft zijn voskleur meegegeven en heeft ook bij Bisou bepaald dat ze die kleur is. Overigens kwam dat prima uit, de nieuwe eigenaresse, want Bisou heeft al een nieuwe baas, wilde een vosmerrie. Kon niet beter!

Bisou is een geweldig bewegend veulen, heeft maat, is vrouwelijk en beschikt over veel Trakehner flair. Misschien was iets meer ruimte in het voorbeen nog beter geweest maar ze beweegt met tact en erg goed. Ze heeft de “motor”van achter en een goed fundament. Ze heeft met lossigheid de hele baan verkend en genoot van het “uitje” Een top veulen.

Type Bouw Fund. Stap Draf Galop Alg.indr. Totaal
9 7,5 7,5 7,5 9 7,5 8 56

Verder ging het alweer, Pearl Palu kwam in de baan.

Palu is een zoon van Hulapalu uit Perlenkönigin, een Koenigstein merrie. Perlenkönigin is een dame op leeftijd. Toch is dit haar eerste Trakehner veulen. Ze heeft wel al eerder veulens gehad maar dat waren veulens met KWPN vaders. Met Palu levert ze haar eerste Trakehner. Palu is een veulen met een moderne look. Mooi hoogbenig veulen wat er misschien ietsje rauw uitziet, Palu is waarschijnlijk vaak buiten.

Een beetje ribbig maar hij kan wel heel goed stappen. Met ruime beweging neemt hij alles in zich op. Hij heeft heerlijk mooie Trakehner oren en lijkt veel van het karakter van de superbrave Hulapalu mee te hebben gekregen. Zijn fundament is op dit moment nog wat licht en de gewrichten zien we graag wat meer uitgesproken maar hij heeft nog veel ontwikkeling door te gaan. Toch is de verwachting dat het een heerlijk sportpaard gaat worden.

Type Bouw Fund. Stap Draf Galop Alg.indr. Totaal
8 8 7 8 7,5 7,5 7,5 53,5

Voor het volgende veulen was nog geen naam bekend, maar toch is het heel bekend.

Het is een dochter uit de geweldige Kaiser Els. Zij is onder andere de moeder van Kampioenshengst Kaiser Milton en de eveneens goedgekeurde Kavalli.
Dit Kaiser Els veulen is daar een 3/4 zus van. Waar Kaiser Milton en Kavalli Millenium als vader kennen, heeft deze jongedame Easy Game als vader. Ze wordt getoond naast haar draagmoeder.

En het moet even gezegd worden, wat een indrukwekkende merrie dat is! Hanna is een Imperio dochter, volle zus van de hengst Hancock. Een geweldige merrie, niet één waar je van verwacht dat ze draagmoeder is maar ze doet die rol fantastisch. Het veulen is even ziek geweest en is daardoor een klein beetje achter gebleven in ontwikkeling maar ze zal dat snel inhalen. Nu nog is ze overbouwd maar ze toont al wel een heel sportief perspectief. Ze is modern en beschikt over mooie ruime lijnen.

Komt wellicht wat aan type te kort in het gezicht maar heeft een hele beste hals die haar in de sport zeer goed van pas gaat zijn. Haar gewrichten zijn  goed. In gang valt haar galop in positieve zin op. Geen naam misschien maar wel toekomst!

Type Bouw Fund. Stap Draf Galop Alg.indr. Totaal
7 8 8 7,5 8 8 8 54,5

Dan is het tijd voor het snoepje van de week. Hastaloy, spreek uit als Has-ta-loi, geen klemtoon op de y, is nog maar 2 weken oud.

Zij heeft het geweldig naar haar zin. Ze dartelt door de baan en vind het een geweldig avontuur. Het is erg jong om beoordeeld te worden, want waar gaat het heen, maar toch is al wel te zien dat dit dier een sport toekomst tegemoet gaat.
Ze beweegt heel elastisch, zelfbewust en lichtvoetig, de jury verwacht dat dat zo blijft. Ze maakt zich groot in beweging en beweegt graag. Het fundament is licht maar wel correct. De gewrichten zijn goed. Insterburg, die voor het vaderschap heeft getekend, kan trots zijn op deze dartel!

Type Bouw Fund. Stap Draf Galop Alg.indr. Totaal
8,5 8 7,5 8 8 8 8 56

Vervolgens komt de in Litouwen geboren Ice Age dochter met haar veulen de baan in.

Knituoja is een goed ontwikkelde merrie die zich een uitstekende moeder toont en in plaats van onder de indruk te zijn van de omgeving vooral bezig is om te zorgen dat haar kind veilig kan doen wat het wil. En wat wil deze Kinetica? Bewegen! Daar is ze voor gemaakt. Met een prachtige, grote, galop houd ze haar moeder met gemak bij. Het is een heel vrouwelijk en sierlijk overduidelijk Trakehner merrie veulen. Ze draagt zich goed, weet steeds de balans te houden en elke stap is raak. Ze beschikt over een goed fundament.

Ze heeft heel veel weg van haar vader High Motion. Heel herkenbaar heeft hij zijn stempel gezet. De ruiter die deze onder het zadel krijgt gaat genieten, en successen boeken.
De cijfers tonen dat nu al:

Type Bouw Fund. Stap Draf Galop Alg.indr. Totaal
9 8 7,5 8 7 8,5 8 56

Drie merrieveulens dus al met hetzelfde totaal cijfer, dat kan nog spannend worden.

Maar vlak de jongens niet uit, want de zwarte Freeman betreed de baan. Moeder Frühlingskupfer, een Kasparow dochter, is trots op haar kind en dat is terecht. De combinatie met Integer heeft heel goed gepast! Freeman is mooi, duidelijk mannelijk, hengstveulen met een gesloten maar modern lijf. In het fundament een heel klein verbeterpunt maar de gewrichten zijn duidelijk en scherp afgetekend. Hij heeft 3 boven gemiddeld goede gangen waarvan de galop in elke sport heel bruikbaar is maar misschien wel meest geschikt voor de samengestelde sport.

Moeder Frühlingskupfer heeft zelf ook haar sporen in de die sport verdiend en heeft dat met veel plezier samen met eigenaresse Ann Christin Baumann beleefd. Nu is ze dan voor het eerst moeder en dat is meteen een hele rake zet! In Freeman ziet de jury wellicht een toekomst als vader paard. Het advies is dan ook opfokken en klaar maken voor de hengstenkeuring. Dat is natuurlijk allemaal toekomst muziek maar de cijfers liegen er niet om:

Type Bouw Fund. Stap Draf Galop Alg.indr. Totaal
8,5 7,5 7,5 8,5 8,5 8,5 8 57

Daarmee heeft hij de hoogste punten van de dag!

We hebben ook nog een ander merrieveulen van Milenium gezien.

De naam werd opgegeven als Boukje Doutzen WS maar wellicht dat dat nog verandert, het is een mooie naam maar voor een fraaie chique zwarte dame van “Duitschen bloed” is misschien een andere naam nóg mooier. Er wordt nog over nagedacht. Hoe dan ook is deze zwarte een dochter van Milenium uit de Summertime merrie Briska een heel geslaagd veulen. Briska is al 17 maar dat is haar niet aan te zien. Ze ziet er super gezond uit en is, als altijd, een goede moeder.
Het merrieveulen stapt uitzonderlijk goed en kan ook goed galopperen, de draf is goed en mooi van de grond. De hals zou wat beter gepositioneerd kunnen zijn maar ze is volop in de groei, wat gaat daar nog allemaal veranderen? Al met al is het een fraai en zeker vrouwelijk Trakehner veulen met veel pluspunten. In cijfers ziet het er zo uit.

Type Bouw Fund. Stap Draf Galop Alg.indr. Totaal
8 7,5 7,5 8,5 8 8 8 55,5

We hebben van deze geen foto van Nicolien maar de eigenaar Alexander Westland heeft ons een beeld doen toekomen. Dat geeft aan dat het gaat om een dynamisch duo.

Bijna alle paarden werden door de vaardige handen en vlugge benen van Lodi Berk voorgebracht. Hij weet de dieren steeds op zijn best te tonen en geeft de jury de tijd en ruimte om de paarden goed te beoordelen.

Nicolien had deze keer geen veulen mee en kon dus weer foto’s maken. Ze zijn weer erg mooi. Niet alleen tonen ze het uiterlijk van de paarden, hun persoonlijkheid wordt ook vastgelegd.

Al met al een mooie jaargang, heerlijk om te zien dat er zoveel verschillende hengsten zijn gebruikt, alhoewel het aandeel Easy Game/ Milenium natuurlijk wel heel goed zichtbaar is. Toch zijn het allemaal weer veulens om trots op te zijn. Ondanks de corona periode waarin deze veulens gemaakt zijn, is het een collectie om heel blij mee te zijn en op de toekomst gericht. Met deze 9 paarden samen waren we de op één na grootste keuringsplek van het Rheinland. We doen het goed hoor in Nederland!

Comments

Comments are closed.

Trakehner Hengstmarkt 2021

De 59ste editie van de Trakehner Hengstmarkt gaat plaats vinden van 14 t/m 16 oktober. Het zal weer een aangepaste vorm zijn, de herfst is dan weer losgebarsten en we weten allemaal niet wat dat doet met de CoVID19 situatie. Maar er zijn hopelijk toch weer mogelijkheden om de keuring bij te wonen. Er zijn wel veel minder kaarten beschikbaar wat het reserveren etc. moeilijker maakt. We vertellem er in een artikel over de Hengstmarkt meer over. Het hele evenement zal ook deze keer te volgen zijn via de streaming videobeelden door ClipMyHorse.

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!

Vragen? U kunt,als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!