TCN Stamboekdag 2022

Geplaatst door on 15 juli 2022

Een Stamboekdag zonder onze voorzitter Toon. Dat was wel wat onwennig. Toon was geveld door, jawel, Corona. Het gaat gelukkig weer wat beter met hem.

Natuurlijk was Ute Sanders (Zuchtbezirk Rheinland) er wel met haar commissie. Arja zou optreden als vertaler zodat de dag toch gewoon door kon gaan.
Er waren niet super veel veulens. Door allerlei oorzaken waren er veulens die niet aanwezig konden zijn. Die zullen later in het seizoen alsnog opgenomen worden. Als Toon weer beter is zal er een kleine rondreis moeten komen om de te jonge veulens alsnog op te nemen in het stamboek

Om 10:30 uur zijn we begonnen met het meten van twee merries die nog moesten worden opgenomen. Dit jaar geen jonge merries maar wel 2 merries die al wat verder op leeftijd zijn.
Het ging om een merrie uit 2007 en 1 uit 2008.

Kleewiese is een zwarte C’est Bon dochter uit een Munchhausen dochter. De trotse eigenaar, Ismay Wissink, wilde de merrie ook graag in het vrij springen tonen. En dat kan. Met een afstamming C’est Bon x Munchhausen denk je niet meteen aan spring-genen maar dat was een foute redenering. Vóór de Munchausen dochter zit namelijk de volle zus van Kasparow.

Kleewiese werd eerder die dag gemeten als 159 hoog en een pijpbeen van 20.5 cm.
Ze springt erg goed en vooral graag. Ze is een mooie merrie en beweegt goed. Haar cijfers waren 8 – 7.5 – 7.5 – 7.5 -7 – 8 – 8.5 wat een totaal maakt van 54 punten. De extra halve punt in de algemene indruk kreeg ze omdat ze liet zien dat ze goed kan springen.

Na het losspringen gingen we naar de buitenbaan. Na de restricties van de afgelopen jaren, i.v.m de pandemie, zijn we de stamboekopnames van de veulens buiten gaan doen, wat zo goed bevalt dat we dat zo blijven doen.

Eerste en ook het vroegst geboren veulen van dit seizoen was Kay, een hengstveulen. Geboren op 24-3. Hij is 1 van de 4 Onyx kinderen die we hebben gezien. Deze Kay is een zoon van de Hofrat dochter, Kyra.
Kay is al bijna veulen af, hij is al groot en een beetje overbouwd. Als je hem ziet weet je wel meteen dat hij een hengst is, hij zit niet in de meest optimale groeifase, de commissie had zijn hals graag ietsje hoger aangezet willen zien. In stap en galop liet hij zich goed zien maar in de draf hield hij zich wat vast. Dat zal in ontwikkeling nog beter worden. Zijn cijfers:
8 -7 -7.5 -8 -7 -7.5 -7.5 =52.5

Dan is de tweede Onyx van vandaag aan de beurt. Kodam is een zoon van Summertime dochter Kamee. Hij heeft een mooie bovenlijn, een goede hals, hij roept direct sympathie op. Oogt vriendelijk met zijn mooie grote ogen en Trakehner type. Zijn lijf is passend in de drie delen en wordt gedragen door een goed en correct fundament. Enige puntje wat de commissie zag was dat ze graag wat meer knieactie wilde zien. Maar deze jongeling is van 30-3 dus ook hij heeft nog wat ontwikkeling voor de boeg.
8.5 – 7.5 – 7.5 – 7.5 – 7 – 7.5 – 7.5 = 53
Kodam is te koop!

De eerste Onyx dochter betreed dan de baan. Good Grace is een dochter van Gundula van Partout. Ze is geboren op 17 april en al flink aan de maat. Zij leek meteen te weten dat het vandaag een belangrijke dag was. Ze liet zich nog beter zien dan haar twee halfbroertjes. Ook zij heeft een prachtige halslijn, is in alles merrie én Trakehner en beweegt met gemak en schwung.
Heel klein dingetje in het fundament, maar met wat zorg en aandacht zal dat zeker beter worden in de toekomst. De cijfers liegen er niet om.
8- 8 -7 -8 -7.5 – 8 – 8 =54.5

Dan is het tijd voor een moeder en dochter die beide moeten worden opgenomen. Ondanks dat de moeder al 15 jaar oud is, is ze nog niet in het stamboek opgenomen. Dat moet eerst voordat ook haar veulen zich een Trakehner mag noemen. Kyra Havannah is een 15 jarige dochter van Insterburg. Ze heeft haar eerste Trakehner veulen van Easy Game aan de voet.

Kyra Havannah meet 165/21, heeft mooie grote voeten alhoewel ze wat plat zijn. Je ziet haar leeftijd maar ondanks dat ziet ze er erg goed uit met een fantastische kleur en appels die bijna van haar af spatten. Ze is opgenomen met deze cijfers. 7.5 – 7.5 – 7.5 – 7 – 7 – 7.5 – 7.5 = 51.5

Dan kijken we naar haar Easy Game dochter, Kyra Joy In haar gezicht is ze niet de meest uitgesproken Trakehner. Maar de commissie weet dat halfzus en Olympisch kampioen Dalera ook geen Trakehner typje was, maar dat dat haar nooit in de weg heeft gezeten. Kyra Joy’s lijf en hals zijn goed gebouwd, ook het fundament is prima. Haar gangen zijn wat wisselend. Stap is oké, galop is erg goed, in de draf zou ze meer kracht van achter kunnen tonen.
In cijfers is dat: 7 – 7.5 – 7.5 – 8 – 7.5 – 8 – 7.5=53

Dan is er weer een Onyx aan de beurt. Weer een merrie, deze keer een heel opvallende. Rob de Wijs, de fokker van Onyx, heeft de bonte merrie van de familie Molendijk gehuurd om Onyx ook daar mee te testen. En dat was een heel geraffineerde zet! Ivory, zoals de vosbonte heet, loopt over van type is heel mooi en harmonieus gebouwd. Wederom zo’n mooie hals, een heel goede bovenlijn, goed kruis en een heel goed fundament. Bewegen kan ze ook goed. Helaas was haar conditie niet helemaal op peil. Na 1 rondje rengalop, in de lekker ruime buitenbaan, had ze haar kruit al bijna verschoten. Maar de commissie had bij het binnenkomen de draf en stap gelukkig al goed kunnen zien. Ze kan heel trots zijn op haar rapport:
8 – 8 – 8 – 8 – 8 – 8.5 – 8.5 =57

En dan is de laatste al weer aan de beurt. Net als vorig jaar heeft Marisa het jongste veulen gebracht. Net als vorig jaar een Insterburg uit de Herbstkönig merrie Happyness. Haynes MM heet deze, en hij is krap 3 weken uit.
Dat hij zo jong is, dat deert hem niet, vol zelfvertouwen komt hij binnen en kijkt wat er voor feest voor hem is georganiseerd. Hij is hengst en dat wil ie weten! Hij overtuigd in zijn gangen is steeds bergop. Hij beweegt lichtvoetig en dat gaat zo blijven, zo zegt de commissie. Hij beweegt ruim en overtuigd mede daardoor de commissie om de volgende cijfers te noteren.
8.5- 7.5 -8 – 8 – 8 – 8 – 8 = 56

Er zijn meer veulens geboren dit jaar maar die konden vandaag niet aanwezig zijn. Daarom is besloten de Arie Timmer Bokaal pas op de sportdag uit te reiken. Dan zijn alle Nederlandse veulens bekeken en opgenomen. Er zal dan aan de hand van de punten worden bepaald wie de Arie Timmer bokaal een jaar thuis mag hebben.

Comments

Comments are closed.

inschrijving TCN sportdag open

11 september aanstaande is de jaarlijkse TCN sportdag, doet u ook mee? Iedereen die lid is van TCN, of een Trakehner onder zadel heeft, kan mee doen. Het is een wedstrijd vooor punten, er kan gereden worden in de klasse B t/m ZZ-Licht. U bent zeer welkom, ook als u alleen komt kijken!

De inschrijving is open!

Stuur een mail naar info @ trakehnercontact.nl als u met uw paard wilt deel nemen.

TCN Sportdag 11 september

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!

Vragen? U kunt,als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!