Hannover Interview voor een veelzijdige ruiter

Geplaatst door on 2 februari 2018

We treffen Marcia in Amsterdam waar ze al tijdens haar studie Psychologie is gaan wonen. Direct na haar afstuderen heeft Marcia in Amsterdam werk gevonden en is dus gebleven in de gezelligste stad van ons land. Voor Marcia was de eerste keer Hannover mee met haar moeder, ze reed toen zelf nog geen Trakehner. Later is ze met een Trakehner naar het BT gegaan en heeft daar de allround klasse voor jeugd ruiters gedaan. Dat is een wedstrijd met maar liefst 5 onderdelen. Dressuur, springen, eventing, voorbrengen én een theorierubriek. Dat was een overvol programma!

Marcia verteld over haar ervaring.

Jij bent een voornamelijk Eventing ruiter, je hebt ook mee gedaan in Hannover. Wat vond je er van?
*Hartstikke leuk! Het Bundesturnier is een geweldig concours. Het terrein in Hannover is een prachtige accommodatie, het is zeer professioneel georganiseerd en de sfeer is erg goed. Wat ik er uniek aan vind is dat er niet alleen allerlei disciplines worden verreden, maar dat het ook voor alle niveaus is. Het voelde voor mij als een laagdrempelige manier om eens mee te kunnen doen aan een wedstrijd met internationale allure. Als groom van een eventingamazone had ik al wat mooie internationale wedstrijden meegemaakt, maar nog nooit zelf meegereden. Het was dus extra fijn om in ieder geval zeker te weten dat ik het niveau van de proeven goed aan kon. Daardoor kon ik er optimaal van genieten. Het vormde voor mij ook een opstapje naar andere internationale wedstrijden. Met de Nederlandse Studentenruiters en in de internationale eventingsport heb ik daarna ook op een wat hoger niveau ervaring opgedaan. Het Bundesturnier heeft voor mij daar een belangrijke rol in gespeeld!

Zou je als weer mee doen als je daar de middelen voor hebt?
*Absoluut! Ik had het geluk dat ik een paard reed voor een geweldige eigenaar die mij de kans gaf om mee te doen aan het Bundesturnier. Op dit moment beschik ik helaas niet over de middelen, maar als die zich aandoen zou ik er zeker veel voor over hebben om weer mee te doen. De paarden leren er erg veel en de sfeer is ontzettend goed! Het maakt niet uit of je veel ervaring hebt of het je eerste keer is. Het voelt als een waardevolle minivakantie.



Je hebt meegedaan in diverse disciplines, welke vond je het moeilijkst of juist het leukst?
*Ik ben een allround amazone en hoewel mijn hart het snelst gaat kloppen van een cross, vind ik dressuur en springen ook ontzettend leuk. Ik vond het dus erg leuk dat het mogelijk was om in diverse disciplines mee te doen. Ik deed ook mee aan een allround rubriek voor ruiters onder de 25 jaar. Naast de onderdelen dressuur, springen en cross-country, stonden ook voorbrengen en een theorietoets op het programma. Die laatste was wel wat moeilijk omdat het in het Duits was en ik dat nauwelijks spreek. Gelukkig mocht ik er een woordenboek bijhouden 🙂 Ook met voorbrengen had ik geen ervaring, dus dat vond ik eigenlijk nog het allermoeilijkst. Daardoor heb ik nu nog meer respect voor mensen die dat goed kunnen!

Wat is totaal anders aan het BT vergeleken met een Nederlands concours.
*Iets wat echt heel erg anders is, is de manier waarop de proeven beoordeeld worden. Ik vind het Duitse systeem daarin erg goed. In de dressuur wordt de proef door een vriendelijke dame met een microfoon voorgelezen, voor iedereen. Dat schept een bepaalde rust. Er wordt in de lagere klassen één cijfer gegeven voor de gehele proef, waarbij dus vooral naar het totaalplaatje wordt gekeken. In mijn ogen komt dat de kwaliteit ten goede, omdat er veel aandacht wordt geschonken aan het correct en vriendelijk voorstellen van het paard. In Nederland kun je soms te makkelijk wegkomen met het nauwkeurig rijden van je proef, terwijl de basis onvoldoende op orde is.



Je hebt ervaring met meerdaagse wedstrijden, is dat in Duitsland anders dan ergens anders?
*Duitsland is een echt paardenland. Het welzijn van de paarden staat voorop, dat merk je aan alles. Ik ben bijvoorbeeld ook op een internationaal concours in Amerika geweest. Daar waren meer ‘mensen met paarden’ dan echte paardenmensen. In Duitsland weet men waar ze mee bezig zijn, dat maakt het een fijn land om te rijden. Op een wedstrijden heb ik heb liever een leerzaam parcours dan winkeltjes van de hipste merken, om het maar even gechargeerd te zeggen.

Wat is jouw belangrijkste tip voor een potentiële deelnemer?
*Als je twijfelt, gewoon doen!
Ja, het is ver weg. Maar je bent niet alleen! In Nederland hebben we de luxe dat we elk weekend op wedstrijd kunnen zonder ver te hoeven rijden. Zeker op nationaal niveau is dat anders dan is het best een eenzame sport soms, omdat je natuurlijk altijd moet zorgen dat je paard zo snel mogelijk weer in zijn stal staat. Nu is de stal op de wedstrijd zelf en hoef jij dus nergens heen. Het Bundesturnier is een leuke gelegenheid om meer mensen te leren kennen, van de sport te genieten en de band met je paard te versterken!



De tijd is voorbij gevlogen! Marcia is druk bezet en gaat verder met haar dag. Jammer dat ze op het moment geen Trakehner onder het zadel heeft maar wie weet, volgend jaar is ze er weer bij?

Comments

Comments are closed.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!