Trakehner hengstenkeuring 2010

Geplaatst door on 7 november 2010

Bron: De Paardenkrant, door Heleen Cramer

Gribaldi blijft een grote invloed houden


De Trakehner Hengstenkeuring te Neumünster levert het stamboek 13 nieuwe hengsten op. Daarvan werden er maar liefst 6 geprimeerd. Niet eerder kwam de jury tot een zo hoge waardering van bijna de helft van de keuringskandidaten. Het spreekt voor de kwaliteit in de breedte van de top. Gribaldi stelt de kampioen Imhotep en is de grootvader van de 2e Reserve Sieger Millenium.

Van de 51 voorgeselecteerde hengsten vielen er nogal wat uit. Door kleine dingen als een hoefzweer, vastliggen of koorts, zodat de collectie uiteindelijk maar uit 43 hengsten bestond. Jammer voor het stamboek dat budgettair zwaar leunt op de inkomsten van de veiling. Gelukkig bleken de prijzen, mede door de hoge kwaliteit, de  kleinere omzet te compenseren. Duidelijk is dat wel de koper van vandaag in de economische crisis heel kwaliteitsbewust is. Voor echt apart wordt nog steeds goed betaald, maar voor gewoon gaat  de beurs niet meer wijd open. 
De jaargang 2010 laat in de volle breedte de typevariatie zien die er binnen het Trakehner stamboek voorhanden is. Dat moet positief geïnterpreteerd worden, want een ‘bandbreedte’ binnen een kleine populatie als die van Trakehner is en blijft noodzakelijk voor de toekomst van de van de  fokkerij. In de moderne fokkerij geldt vandaag de dag maar een ding: sportprestaties.  Ook is het belangrijk de zogenaamde ‘doppeltveranlagung’, het talent voor zowel het springen als dressuur, aan te houden. Hiermee neemt Trakehnen duidelijk stelling tegen de steeds verdere specialisatie in het in een dressuur- of springrichting fokken bij veel ander stamboeken. Ook hecht men  veel waarde aan het  keuren  van springhengsten al was het alleen maar ter bevordering van het zo noodzakelijke ruggebruik. Het is niet voor niets dat de keuringskandidaten allemaal springmanieren moeten laten zien. Dit vereiste heeft al duidelijk zijn positieve sporen getoond; het is opmerkelijk  te zien hoezeer de Trakehner fokkerij is vooruitgegaan laatste 20, 25 jaar.
Uitstraling

Sieger werd Imhotep  een 1.69/20,5 m metende zoon van  Gribaldi uit een Hohenstein x Schwadroneur-moeder, drie generaties grand prix dressuurbloed. De zeer mannelijke hengst overtuigde van af het eerste moment door zijn klasse en krachtige bewegingen in alle drie de basisgangen. De hengst beschikt over goede verbindingen, goede voeten en onwaarschijnlijk veel uitstraling. Het silhouet doet onmiskenbaar aan zijn vader Gribaldi denken. Maar vooral zijn soevereine optreden tijdens het vrijlopen op zaterdag maakte veel indruk en bezorgde hem een hal vol fans. Wat een fijn karakter en wat een goede en gedragen galoppade. Helaas was de eerder zo stralende zwarte de volgende dag tijdens de proclamatie van de kampioen en later bij de veiling niet helemaal in orde. Hij bleef geïrriteerd naar zijn buik slaan en had moeite met de concentratie. Dat heeft wellicht hem de topprijs gekost, wat wie weet waren enige geïnteresseerden nog wel hoger gegaan dan de  € 300.000 waarvoor hij nu werd afgeslagen. Het voorbod was van de combinatie Joop van Uytert/Paul Schockemöhle. De uiteindelijke koper wenst niet  in de openbaarheid te treden, maar er zijn gesprekken gaande om de hengst alsnog bij Van Uytert op station te zetten. Daarover bestaat echter nu nog geen uitsluitsel. Imhotep, genoemd naar een Egyptische priester die later tot een God werd uitgeroepen  is in  Denemarken gefokt.
Een Duitse eresjerp om de hals van een in Denemarken gefokte hengst, een noviteit. Trakehnen wordt steeds internationaler. Zo waren er naar liefst acht keuringskandidaten uit het buitenland. Drie uit Denemarken en  een uit Frankrijk, Luxemburg, Polen, Oostenrijk en Italië.

 
1e Reserve Sieger
De beste hengst is wellicht de Interconti zoon His Time. Een hengst die zich steeds als een koning presenteert, met veel oprichting, zelfhouding, balans en drie uitgesproken goed basisgangen met veel afdruk en een modern bewegingsmechanisme. Daarbij toont de bruine bij ieder optreden een onwaarschijnlijk cool interieur. Een heel compleet paard. Dat hij ‘slechts’ 1e Reserve Sieger werd heeft te maken met zijn jeugdigheid. Hij is nog erg onaf en  mist  vooralsnog de uitstraling die van de kampioen zo’n eye catcher maakt.  Veilingmeester Uwe Heckmann omschreef hem als “De innerlijke en uiterlijk balans verenigt”. Hij ging voor € 180.000 over de veiling naar Burkhard Wahler van het gerenommeerde hengstenstation Klosterhof Medingen. Direct na de veiling kocht de stoeterijleider van het Landesgestüt Marbach Astrid von Velsen zich voor de helft in. De hengst zal uiteindelijk in Zuid-Duitsland ter dekking komen te staan.

2e Reserve Sieger
De tweede reserve Sieger, Millenium, via zijn vader Easy Game een kleinzoon van Gribaldi, werd de duurst geveilde hengst. Voor € 320.00 gaat de grote zwarte naar de combinatie Gestüt Sprehe/Landesgestüt Moritzburg.   De 1.70/ 21 m metende imponerende zwarte zal uiteindelijk in Sachsen ter dekking komen te staan.  De hengst, uit een Ravel x Consul-moeder beschikt over  veel potentie in de zijn bewegingsmechanisme. Ondanks een wat rommelige voorstelling zaterdag toch overtuigende hij de jury die hem omschreef als “Beschikkend over een hengstmodel als door een goudsmid ontworpen”.  De hengst  heeft kolossaal veel klasse, beschikt over een droomtype met veel beweging en met een extra drafmechanisme. Daarbij heeft hij een in drie generaties overtuigend  sportpedigree.  Hij toonde zich vooral sterk buiten op het asfalt en op de driehoeksbaan. Daarnaast springt hij netjes. Millenium is een echt modern dressuurtype met veel maat en dat leverde een spannend biedersduel op.
Beste springer


De beste springhengst werd eveneens geprimeerd. Tarison is  een zwarte zoon van de enige Trakehner hengst die door Holstein is erkend   Hirtentanz. Hij komt uit een Humanus x Caanitz-moeder en meet 1.65/ 21,5 m. Met  dit echte springpedigree toonde hij zich verrassend goed  in draf. Hij beschikt over verder over een heel functionele galoppade en heel veel vermogen en techniek op de sprong. Hij attaqueert het hout met een super instelling en veel overzicht. Klassiek in het Trakehnertype staand  kon hij een streepje meer halslengte en wat meer moderniteit hebben. Een sympathiek paard dat voor € 59.000 naar Gestüt Hörstein gaat waar hij ongetwijfeld in de veelzijdigheid zal gaan worden uitgebracht.
De ander twee premiehengsten Mescalero (Impetus x Herzzauber) en de fraai gemodelleerde Banderas (Le Rouge x Friedensfürst) blijven in Duitsland waar ze zowel voor de dekdienst als in de sport zullen worden ingezet. Mescalero gaat voor € 35.000  naar Gestüt Drei Kronen  in Kiel en Banderas wordt gestationeerd op het Landesgestüt in Warendorf. Hij werd voor € 65.000 geveild maar blijft daarvoor deels nog in handen van zijn oorspronkelijke eigenaar  Heinrich Ramsrock.
Gekeurde hengsten
Van de zeven gewoon gekeurde hengsten gaan er vier naar het buitenland en zullen daardoor in principe niet voor de Duitse (en Nederlandse) fokkers ter beschikking komen.
De zwarte Gribaldi-zoon All Agility, 1.68/21 m, de volle broer van de reserve Sieger van vorig jaar All Inclusive (moeder van Buddenbrock x El Zid), gaat voor € 40.000 naar Zwitserland. Oostenrijk had een koopje met € 16.000 voor de bruine Grasnitz (Lowelas x Peron Junior), 1.64/21,5 m. en de Oekraïne hoefde ook  niet echt veel te betalen voor het springtalent Olivander (Sky Dancer x Magnan xx).  Een stoeterij daar legde € 21.000 neer voor de 1.70/21,5 metende donkerbruine. Eiskönig, een 1.66/20,5 m  metende zoon van de huidige veelzijdigheidskampioen van Duitsland Songline, gaat voor € 43.000 naar België. De donkerbruine uit een Trocadero-Guter Stern moeder zal gestationeerd worden op het station Quatre Chemin.
Er blijven ook  hengsten in Duitsland al zullen ze niet allemaal direct in de fokkerij terecht komen. Zo gaat de moderne vos Edberg, (Connery x Kaiser Wilhelm) 1.64/20,5  voor € 32.000 naar Hessen waar hij voorlopig een sportcarrière tegemoet zal zien.
Voor de zwarte, zeer Trakehner typische  Windsor zal de sport wel gecombineerd worden met de fokkerij. De charmante 1.66/21 m metende zoon van Ovaro uit een Schiffon x Vivus-moeder werd voor € 75.000 toegeslagen aan het Gestüt Drei Kronen te Kiel.
Welke toekomst de fokker /eigenaar van First Flight Spirit voor ogen heeft, is niet bekend. De hengst werd niet voor de veiling aangeboden. De halfbloed zoon van Cavallieri xx uit een Almox Printz moeder kan heel best springen en  toonde zich ook in zijn bewegingsmechanisme  modern en aansprekend. De vos is een jaar ouder dan de andere keuringskandidaten Het is sinds twee jaar toegestaan om laatrijpe paarden als halfbloeds een jaar langer te geven om zich te ontwikkelen. Dat is zeker geen luxe , want ook nu heeft deze 1,67/20 m  metende vos nog een hele ontwikkeling voor zich.
De veilingprijzen:
De gemiddelde prijs van de gekeurde hengsten lag met bijna € 99.000 een derde hoger dan vorig jaar. Iets waar het  stamboek zeer verheugd over is. De niet gekeurde hengsten brachten ruim € 12.000 op tegen dik €10.000 in 2009. Van 19 verkochte paarde gaan er maar liefst 9 naar het buitenland. Ook de prijzen van de rijpaarden waren goed. Vooral hier is het duidelijk dat er echt kwaliteit geboden moet worden. De topprijs van  € 90.000 was voor de 3 jarige Goldschmidt-dochter Praise Me.

’s Ochtends was  ze uitgeroepen tot nationaal merriekampioene 2010. De zeer getalenteerde,  sterk bewegend bruine had daarin natuurlijk een grote rol. Maar zeker was zij niet alleen verantwoordelijk voor een stijging van € 12.000 ten opzichte van vorig jaar. Er werden gewoon goede paarden aangeboden.
De fokmerries en veulens deden het ook naar tevredenheid. De gemiddelde prijs  van een kleine € 13.000  bij de merries met ligt weliswaar een € 1000  lager dan  in 2009, maar toen had men een relatief hoog gemiddelde. Nu zijn de prijzen weer volgens trent. De veulens brachten  gemiddeld een kleine  € 7000 op tegen € 6500 vorig jaar. Ook hier een kleine stijging en dat is goed nieuws voor het stamboek in deze economisch moeilijke tijden.
Naar Nederlands voorbeeld:
Het belangrijkste en meest gewaardeerde onderdeel van de keuring is altijd het vrijlopen op zaterdag. Dit jaar gebeurde dat voor het eerst naar  Nederlands voorbeeld. De paarden worden in een ovale baan gestimuleerd zich te presenteren in achten voor ze later in  een couloir  op een lang stuk zowel de draf als de galop kunnen ontwikkelen. Men had een Nederlandse delegatie onder leiding van Johan Hamminga gevraagd dit te begeleiden, vanwege hun expertise en ervaring. Verbandvoorzitster Petra Wilm had er van te voren een slapenloze nacht van, want zou het publiek deze verandering accepteren en zou het allemaal goed gaan. Het vrijlopen is immers heilig binnen Trakehnen.
Het ging voorbeeldig. De Nederlandse delegatie, in keurige Trakehner bodywarmers, kweet zich uitmuntend van haar taak. Al snel was iedereen om voor dit systeem. De paarden werden zonder geschreeuw en gedoe,  heel rustig en uiterst vakkundig de gewenste richting ingeleid en iedere hengst kreeg zo de optimale kans zicht te laten zien. Voordeel is dat iedere hengst zich onder dezelfde omstandigheden kan tonen en dat de invloed van de voorbrenger hiermee gereduceerd wordt. Zo heeft de kleine fokker evenveel kans als de profi. Die had er hier  en daar wel  moeite mee zijn hengst uit handen te geven, maar de afspraak was onverbiddelijk: niet mee bemoeien. 
Het werkte en het publiek was evenals enthousiast als de stamboekleiding. Groot voordeel is dat Holstenhalle een verzonken ring heeft, zodat er geen kooi gebouwd hoeft te worden waardoor alles er vriendelijk en elegant uitziet. Er is geen twijfel over dat dit systeem voortaan toegepast zal blijven worden.

——————–
1 x een veulen en meteen de kampioen

Het verhaal van de kampioen Imhotep lijkt op een sprookje. Hij is het 1e Trakehner veulen van de Deense fokster Belinda Pedersen. Ze fokte wel al met Deense warmbloedmerries maar wist niets van en over de Trakehner fokkerij. Het was op aandringen van haar vriendin Lene Nielsen dat ze de merrie Imann Holt kocht (Hohenstein x Schwadroneur). Lene is een actief rijdende amazone en wilde een wel een nieuw rijpaard voor  in de toekomst. Zij had weer een andere  vriendin die de Hohenstein-dochter had. De merries was niet meer bruikbaar in de sport vanwege een blessure en de toekomst zag er somber uit voor de Imann Holt. Als Lene nu Belinda zou weten over  te halen om de merrie te redden dan  was iedereen geholpen.  Lene  zelf wilde eigenlijk niet het hele gedoe aangaan om lid  te worde van een stamboek voor maar één veulen. “Goed”, sprak Belinda, “als jij ervoor zorgt dat de merrie drachtig wordt, dan koop ik haar als we dat zeker weten en is het veulen voor jou. Om een merrie aan te schaffen waarvan ik niet eens zeker weet of ze drachtig kan worden, gaat me iets te ver”. Lene wist al snel welke hengst ze wilde:  Gribaldi. Toen de 19 dagen echo bevestigde dat de merrie opgenomen had, werd de koop gesloten. Na de geboorte  kwam er veel commentaar op de kwaliteit van het hengstje. De Trakehner fokkers die het pasgeboren veulen zagen, waren allemaal zeer enthousiast. De dag nadat Gribaldi overleed ging meteen al de telefoon: De hengst is toch nog niet gecastreerd, want dat lot hing hem in eerste instantie boven het hoofd, omdat Lene immers een rijpaard voor zichzelf wilde…  Gelukkig was dat nog niet gebeurd en besloot men de hengst voor de keuring klaar te laten maken met dit geweldige resultaat.
“Overweldigend en ongelofelijk!” zo beschrijven de vriendinnen het gevoel dat ze hadden  toen ze hun ‘kind’ kampioen zagen worden. De  stralende zwarte kan nu een carrière als vaderpaard tegemoet zien. En de dames zullen nu allebei wel lid  van het Trakehner stamboek willen worden…

Herbstsonne is de 2e Reserve kampioene

Het nationaal merriekampioenschap werd met overmacht gewonnen door de fantastisch bewegende dochter van Goldschmidt uit een Tuareg-moeder. Fokster Imgard Dahmen uit het Rheinlandse Geldern had haar merrie aangemeld bij de rijpaardencollectie zodat de bruine voor maar liefst € 90.000 verkocht werd. Koper is de zeer chique, jonge stoeterij Gut Roest in  Schleswig-Holstein. Vader Goldschmidt is een in Nederland gefokte en gestationeerde hengst is -hij staat bij zijn fokker Toon van Osch op de De Garst  stoeterij in Liessel- en bewijst zich steeds meer als stempelhengst met zeer sterk bewegende en sportieve nakomelingen.
Als 2e Reserve Siegerstute werd de kampioen van het Rheinland, Herbstsonne uitgeroepen. Ze werd gefokt door Twan van der Steen uit Uden. Hij ontving de vererende uitnodiging mee te dingen naar het  nationaal merriekampioenschap  van  Duitsland.  In een sterk veld werd zijn  zwartbruine Herzensdieb x K2 dochter hoog gewaardeerd. Ze is een uitgesproken sportmerrie die zich heel goed liet zien en door de jury geloofd werd om haar hoge kwaliteiten met de 2e Reserve Siegerstute Titel tot gevolg.

Comments

Comments are closed.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!