Cultuurgoed Trakehnen

HET LEVEND CULTUURERFGOED ‘TRAKEHNEN’

Een van de redenen waarom veel Trakehner liefhebbers zich zo tot dit ras voelen aangetrokken is haar rijke geschiedenis. Natuurlijk, het is in de eerste plaats een waanzinnig mooi paard met vele mogelijkheden. Maar het heeft nèt dat ietsje meer, dat gouden randje dat komt door de eeuwenlange historie die het heeft. Geen ander paardenras kan op zulke vertellingen bogen als juist de Trakehner met de Grote Vlucht vol ontberingen in de winter van ’44 – ’45 als zowel hoogte- als dieptepunt. 

Het was en paardenparadijs, het dorp Trakehnen. De hoofdstoeterij met zijn imposante gebouwen en al die nijverheid erom heen dien het een heel stadje deed zijn. Een bakkerij, een schooltje, een kerk, een eigen begraafplaats… een hele gemeenschap had zich ontvouwen rondom de fokkerij van dat edele paard van Oostpruisische afstamming. 

Helaas is heel veel kapot gegaan in en na de oorlog toen Oostpruisen als onderdeel van Duitsland uit de atlas verdween. Oostpruisen werd verdeeld over Rusland en Polen en “Trakehnen’ ligt nu op Russisch grondgebied niet ver van Litouwen. De grandeur van weleer heeft erg geleden  door de tijd, maar sinds de muur gevallen is en er weer contact is tussen oost en west, zijn er veranderin-gen merkbaar. Regelmatig gaan Trakeh-ner liefhebbers naar de bakermat van hun paardenfokkerij en er bestaat sinds 1993 een vereniging die zich bemoeit met het in stand houden van dit geliefde cultuurgoed. Ze probeert geld bij elkaar te verzamelen voor restauratie werk-zaamheden. Uiteraard is dit een kostbaar en gecompliceerd project, maar de ver-eniging heeft al enkele zeer goede resultaten bereikt. Zo is het ‘Landstal-meisterhuis’ inmiddels  grotendeels ge-restaureerd. Er wordt steeds een onder-deel aangepakt. Nu wil men het ‘torentje’, zo karakteristiek voor Trakeh-nen  restaureren. De vereniging roept iedereen,  die het in stand houden van dit rijke erfgoed ook ter harte gaat, op om een donatie storten op de bankrekening van de vereniging: Help mee aan de restauratie van Trakehnen!
 
Kijk op voor meer informatie over het werk van de vereniging op:
trakehnenverein.de

Bank: Sparkasse Südholstein
Konto: 284726
Bankleizahl: 2305130
Iban: DE68 2305 1030 0000 2847 26
Bic/Swift code: NOLADE21SHO

TCN STAMBOEKDAG 2023 OP ZONDAG 16 JULI AANSTAANDE!


Ons jaarlijkse Trakehner feest gaat gehouden worden op zondag 16 juli aanstaande. Heeft u een Trakehner veulen of een jonge merrie dan kunt u nu inschrijven voor de stamboekdag.
Stuur een mail naar info (apestaartje) trakehnercontact (punt) nl dan krijgt u alle informtie die u nodig heeft voor die leuke dag! Er zullen (tegen betaling) weer boxen beschikbaar zijn voor de merries met veulens. Komt allen om mee te genieten van een nieuwe jaargang in Nederland geboren Trakehners!
Mail of bel voor meer informatie! Bij vragen staat TCN u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!