Op het harde

Geplaatst door on 15 oktober 2020


©Stephan Bischoff


36 staan er in het boekje, maar 33 hengsten zijn verschenen. Al die 33 hebben zich op de harde bodem laten zien. Het was droog en niet al te koud. Er waren niet veel mensen, geheel naar verwachting. Iedereen behalve een enkele dwarsligger droeg een mondmasker. Iedereen probeerde afstand te bewaren.

Er is door de organisatie een scheiding tussen deelnemers en publiek aangebracht. De stallen zijn niet open, de deelnemers kunnen niet naar de paar standjes die er zijn, het publiek kan niet naar de stallen.


©Stefan Lafrentz

Opvallend afwezig is de fokleider Lars Gehrmann. Hij wordt geplaagd door wat complicaties van een eerdere knieoperatie. Het maakt dat hij amper kan lopen en staan, waardoor hij verstek moet laten gaan. Hij wordt vervangen door andere wijze mannen waardoor de keuring wel door kan gaan.

Als altijd zijn eerst de hengsten aan de beurt die vreemd bloed dragen.

1) Osterwunder met een Arabische vader is een outcross te noemen. In de bovenlijn, lendenen en kruis, is dat Arabische te zien. Misschien is het ook wel dat Arabische wat hem nog niet rijp maakt. Hij heeft duidelijk nog ontwikkeling door te maken.

2) Limao is een Ostinato xx zoon. Hij is daarmee een halfbloed en het moet gezegd worden, dat is te zien. De hoofd / hals partij heeft wat te wensen over en de draf komt er niet mooi uit. Erg benieuwd wat hij morgen boven “het hout” laat zien!

3) Decaprio dan, hij is en Cousteau zoon uit Delikata. Zijn moeder is al hengstenmoeder, ze bracht eerder Delikat die gekeurd is en de veelzijdigheidssport is in gegaan. Decaprio lijkt meer een dressuur profiel te hebben. Hij beschikt over een goed fundament en is al best ontwikkeld voor zijn 2,5 jaar.

4) Jegier, een Pools gefokte atleet. Hij vond het moeilijk om met zijn gedachten bij de keuring te blijven, keek naar alles en vergat dat er ook nog stil gestaan, gestapt en gedraafd moest worden. Zijn bloed schreeuwt Springen! Dat gaan we morgen zien van hem.
5) Conopka valt uit

6) Tanzkönig, Fairmont Hill tekent voor het vaderschap van deze fraaie donkere. Gefokt door Panker, wat garant staat voor mooie, goede paarden die zeer tot de verbeelding spreken. Een fijn paard, wat graag en goed beweegt. Als hij gaat bewegen maakt hij zich groot en laat de “motor” van achteruit het werk doen.

7) Barneystein de naam is het niet helemaal, maar dat is makkelijk aan te passen. Hij is de enige Finckenstein zoon van deze jaargang. Met een Summertime moeder lijkt zijn toekomst in de grote ring te liggen, waarschijnlijk de dressuurring. Hij komt wat Trakehner type tekort, vooral in het gezicht. Een paard met mooie lange lijnen, daar gaat een ruiter blij mee zijn!

8) Hollister betreed dan de baan. Hij toont zijn Millenium genen, die achter zijn vader Freiherr von Stein zitten. Hij draaft zoals je verwacht uit die lijn. Hij zou mooier gesloten zijn achterhand onder kunnen brengen. Hij let op, weet wat hij moet doen.

9) Despino Deze foto doet de hengst geen recht, maar we willen toch een indruk geven waar het kan. Deze zwarte is de eerste Helium van een hele rij Helium zonen die we gaan zien. Hier ook de Millenium gangen. Grote passen, berg op, het fundament is hier en daar een beetje slordig maar zijn gangwerk maakt veel goed.

10) Orest ook een Helium die ook goed kan lopen. De O verraad al dat hij nauw verwant is aan Onyx. De O familie is niet heel breed maar geeft altijd goede paarden. Ze zien er goed uit, hebben maat en bewegen goed. Met 170 is deze Helium flink aan de maat.
11) Van Dameron kunnen we nog geen beeld tonen. Hij is ook een Helium zoon. Hij ziet wat er om hem heen gebeurt, is daarin geïnteresseerd maar blijft toch bij de les. Hij draaft erg goed, het harde lijkt hem niks te doen. Overzicht en rust. Fijn paard!©Stefan Lafrentz

12) Deze Helium zoon gooit hoge ogen. Rheinglanz!  Hij is groot en beweegt erg goed. Het Trakehner-zijn druipt van hem af. Deze naam goed in de gaten houden, hier gaan we meer van horen!

13) Malwenstolz is een Hirtentanz, en dat kan je zien. Drie hoge witte benen en een vlek onder zijn buik. Hij heeft een Heops moeder wat betekent dat ‘spring’ op ‘spring’ gestapeld is. Heel benieuwd hoe deze de hindernissen gaat doen morgen! Gerard heeft onder andere deze voorbereid, dus springen dat kan ie!


©Stephan Bischoff

14) als iemand in uw omgeving eens vraagt “hoe ziet een Trakehner er eigenlijk uit?” dan kan u deze foto laten zien. Gaspard is een adembenemend mooi paard. Hij is niet heel groot maar zal nog wel groeien. His Moment tekent voor zijn vaderlijn, dat is sport! Echt een plaatje!

15) Ook deze His Moment is nog niet heel groot, hij meet 164, maar hij maakt het in type en beweging gauw goed. Schläplitzer is zijn naam. Een Langels paard dus, gefokt op Hämelschenburg. His Moment x  Exclusiv x Freudenfest x Enrico Caruso. Naar verwachting zal hij in zijn rol groeien en zijn genen gaan doorgeven.

16) Cool Moment ook een His Moment zoon. Deze keer uit een Silvermoon moeder. In ontwikkeling moet ie nog wat bij komen maar hij kan ook nu al erg goed bewegen. Stapt ontspannen en draaft makkelijk.

17) Sinatra   vernoemd naar “old Blue Eyes” maar deze hengst hengst heeft geen blauwe ogen! Honoré du Soir is de vader en Sinatra heeft een Herzruf moeder. Hij heeft de maat van zijn vader en een mooie bovenlijn.

18) Iniesta is niet de meest mannelijke naam en ook de hengst mist wat macho uitstraling. Natuurlijk is hij ook nog jong, maar nu komt hij nog niet over als een een vererver. Waar hij wel op mag bogen is een super moederlijn. Die i in zijn naam komt van Oma Inschi’s Songline. Een super merrie. Impetus is de vader, de hengst woont in Staffelde. Wellicht gaat hij nog verrassen.

19) Hanke, is niet alleen de naam van de fokker, de hengst draagt die naam ook. En stel dat er gewed kon worden op de uitslag dan zou deze Ivanhoe zoon niet veel geld op brengen. Hij is verre weg favoriet. En terecht! Meer “Trakehneriger” kan je ze niet fokken. En dan kan ie ook nog heel goed lopen! Als hij gaat bewegen wordt hij alleen maar mooier. Hij beweegt bergop en betoverd iedere paarden liefhebber. (hij is echt zo mooi als op de foto)

20) Habanero is een ook een Ivanhoe zoon. Ook hij kan goed bewegen, hij draaft met veel schwung maar doet een tikje ouderwets aan. Iets hoogbeniger zou hem nog beter maken. Wie weet groeit hij er nog in?
21) de derde Ivanhoe zoon New Hope blijft afwezig.

22) Elano is de eerste Kentucky zoon. Hij overtuigde tijdens de eerste bezichtiging in het springen. Daar zijn we dan ook heel benieuwd naar! In het gezicht doet hij een beetje rijpaard-achtig aan, maar een sterk fundament, maat en correctheid maakt hem een lekker paard.


©Stephan Bischoff

23) En daar is ie dan, de zwarte parel met een oranje randje! Onyx laat zich goed zien, hij ziet er geweldig uit! Hij weet wat er verwacht wordt en doet het erg goed. Hij heeft veel bot en massa, het is niet te missen, dit is een hengst!

24) Rauschenberg is een hengst waar je eigenlijk eerst moet gaan noemen wat ie allemaal niet heeft, want dat is bijzonder!  Geen Kostolany, geen Millenium, geen Caprimond, geen …. nou noem ze maar op. Een heel mooi in elkaar gestoken bloedplaatje. Lossow x Laurel x Stradivari x Habicht. Helemaal Trakehner en toch een outcross, knap gefokt!


©Stephan Bischoff

25) Halcon heet deze zwarte. Een heel goed lopend paard. En dat is niet gek want het is een Millenium zoon. De enige Millenium zoon deze editie. En dat is bijzonder want voorgaande jaren waren er altijd minstens 5 Milleniums bij. Halcon heeft een Münchhausen moeder, dat moet wel sport worden!  Deze Halcon is zoals u ze verwacht. Groot, super bewegen, donker en sterk. Het bekende recept.

26) Ook van Pothos kunnen we geen beeld tonen. De vos is een zoon van Phlox die op zijn springen is geselecteerd. Morgen hopelijk meer over deze hengst.

27) Hatton Cross is aan de beurt. Rheinklang met een Caprimond moeder. Beide vaderdieren zijn herkenbaar. Goed lopen en voor sport gemaakt met een flink scheut Trakehner “saus” er over. En dan ook nog een goed achterbeen die hij mooi onder de massa zet.

28) Königsklang  is ook een Rheinklang zoon. Deze schimmel gaat verder terug op Interconti (vandaar de kleur) en op Tambour. Een prettig bewegend paard wat al heel compleet aan doet voor zijn nog jonge leeftijd. Als hij wat meer ruimte zou pakken, met zowel de achter als de voorhand, zou het nog beter zijn. Wellicht dat hij dat morgen en zaterdag op het zand wel laat zien.

29) de derde Rheinklang zoon, Guarneri, heeft afgezegd.

30) en dan beginnen de Schwarzgold zonen binnen te komen. Het is heel moeilijk deze uit elkaar te houden, zo op de eerste dag. Allemaal groot, donker met veel hengstuitstraling en een halspartij die daar bij past. Weinig aftekeningen en goeie koppen. De eerste die de baan betreed is Heatwave, hij komt uit Denemarken. Zijn moeder en de moeder van nummer 20 zijn volle zussen, het is dus een familie aangelegenheid!


© Stephan Bischoff

31) Speedmaster het is eigenlijk copy-paste wat hier boven staat. Groot, donker, goed bewegen, niet heel erg zoet maar ja “Boys will be Boys”

32) Ivenack u ziet het, weer wat hierboven staat! Deze keer is Schwarzgold bloed gebruikt bij een Vivus merrie. Ook die combinatie blijkt een groot, donker, goed bewegend paard te geven!
Wat wel opmerkelijk is bij deze is het volgende. In 2018 was er, als altijd, een verloting. Daarmee is op de hengstenkeuring altijd een veulen te winnen. Voor het eerst was het in 2018 een keer een hengstveulen. Het hengstveulen werd gewonnen en in het feestgedruis van dat moment is er een hele groep mensen om de winnaar heen gekomen en daar werd besloten, deze gaan we samen laten opgroeien en dan kijken wat het wordt. Er werd een Konsortium opgericht met de wel heel opmerkelijke naam Konsortium Siegerhengst 2020. Het is gedurfd maar ja, wie weet? Ivenack is ook nog eens de volle broer van de reservehengst van dat jaar, Instagram. We gaan het zien!

33) Kaiserpreis, wat zou dit zijn? Heel goed! Een Schwarzgold, nu uit een Syriano x King Arthur moeder. Deze K lijn  is de zelfde lijn waar de onvergetelijke Kissinger uit kwam. De door Gräfin Dohna gefokte lijn waar ook kampioensmerrie Kossima uit komt. Karakter en al die andere Schwarzgold eigenschappen, mooi paard!

34) Halifax is er weer één van het Zwarte goud, deze is uit Denemarken gekomen. Met een moeder als Halle Berry (van Aston Martin) kan je rustig zeggen dat hij een heel beste bloedlijn heeft. Had ik al gezegd dat deze groot , donker, goed bewegend en brutaal is?


35) De 4 jarige Easy Game zoon Avalons Easy heeft verstek laten gaan.


©Stephan Bischoff

36) En dan de hekkensluiter, Sir Elton. Ook hij is 4 jaar en zal dus, behalve aan de hand, ook onder het zadel zijn kunnen moeten tonen. Op het harde deed hij het keurig. Hij zou voor het mooie zijn achterbeen beter onder de massa kunnen zetten. Dit is dus ook een Millenium maar omdat hij een jaar ouder is, is dat toch anders. Eens kijken wat deze volle broer van de Siegerhengst Sir Sansibar (en premie hengst Sir Samoa) ons nog meer gaat laten zien.

Morgen zien we ze vanaf 9:30 uur allemaal terug in de kooi om het springen te beoordelen. Morgen meer!

 

 

Comments

Comments are closed.

TCN Stamboekdag 2021

Het was weer een supergezellige en leuke dag. De regen was vóór en ná het programma, de sfeer was dus opperbest. Veel mensen zijn komen kijken. TCN verheugd zich in zoveel aandacht en interesse in het geweldige Trakehner ras. In de loop van de week volgt meer nieuws en berichten over dit evenement. Bent u er niet geweest dan kunt u zich toch een goed beeld vormen, volgend jaar komt u toch ook kijken?

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!

Vragen? U kunt,als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!