Fohlen championat Rheinland 2016

Geplaatst door on 7 augustus 2016

loebnitz-943I0319

Gestüt Loebnitz ligt zo mooi verscholen tussen maisvelden en natuurschoon dat zelfs Duitse navigatiesystemen moeite hebben om het adres te vinden. Maar als je er dan bent dan is het allemaal zeer de moeite waard. Een mooi onderhouden oude boerenhoeve die allerlei aanpassingen heeft ondergaan om een heel prettig paarden bedrijf te zijn. Voor het Veulenkampioenschap was de buitenbaan klaargemaakt. Er waren schaduwtenten en stoelen, het altijd populaire Koffie en koeken die niet weg te denken zijn bij Trakehner evenementen en er waren veel mensen. Sommige waren mee gekomen met de deelnemers andere waren er om wellicht een veulen te kopen. jury-943I0042Want een aantal van de aanwezige veulens waren ter verkoop. Als grote afwezigen mogen we Familie Heinen zien, vaak een groot kanshebber op elk Kampioenschap maar deze keer niet aanwezig. Wie er wel waren, nou heel veel mensen! Nederlandse, Belgische en natuurlijk Duitse fokkers waren met hun hooggepunte veulens gekomen om te strijden om de eer. De keuring voor het kampioensschap wordt gedaan door juryleden van buiten Rheinland, verse ogen kijken dus naar de veulens en bepalen hoe de volgorde gaat zijn. Voor dit kampioenschap waren als juryleden uitgenodigd de ons aller bekende Joop van Uytert en jury van gewest Westfalen Ekkehard Rönnefarth.
hebe-943I0029
Ook op een kampioenschap wordt begonnen met de oudste van het spul. Tulpenburgh’s Hebe, onze eigen TCN Kampioen, beet weer het spits af. Weer lieten moeder en dochter hu geweldige bewegingen met het grootste gemak zien. Hebe is in de laatste weken alweer gegroeid helaas is die groei voornamelijk in de achterhand te zien. Ze was erg overbouws. Voor de bewegingen zit het haar gek genoeg niet in de weg maar het is natuurlijk toch een ander beeld dan een veulen wat nog niet in deze groeifase is beland.

elke-943I0058
Als tweede kwam binnen Elke. Elke is één van de twee Evita dochters die dit jaar ter wereld kwamen. Elke was er met haar surrogaat moeder, een Draversmerrie, en het mag gezegd worden , dat ziet er toch echt anders uit! Maar Elke is gewoon een echte Trakehner,een Windsor dochter. Een mooi veulen precies zoals verwachten van Evita. Chique. harmonieus, goed bewegen ook al was ze erg onder de indruk van haar ‘moeder’ die publiek en partytenten duidelijk niet leuk vond. Elke was nog niet opgenomen in het stamboek waardoor de ‘gewone commissie’  bestaande uit Ute Sanders, Toon van Osch en Beate te Kloot naar voren traden om het veulen te beoordelen, te scheten en te punten. De  kampioenschap jury keek meteen mee, stel dat de nog op te nemen veulens voor de kampioenskeuring in aanmerking kwamen hoefden de paarden niet extra te lopen maar kon alles in één keer afgewikkeld worden. Elke behoort zeker tot de groep veulens met voldoende punten om mee te dingen naar het Kampioenslint!
champ-943I0090
het volgende veulen heeft nog geen naam. De moeder heet Golden Fantasy wat het idee geeft dat het een fokproduct is van onze eigen voorzitter Toon van Osch maar dat is in dit geval niet zo. Hij heeft de merrie ooit als veulen gekocht en een Garts naam gegeven maar ze is een Duits gefokte merrie van Lowelas. Golden Fantasy heeft een geweldig High Motion merrie veulen aan de voet. De chique vos kan erg goed bewegen en laat dat ook graag zien. Ze is modern, hoogbenig en een échte Trakehner. Op de halshouding is wel wat aan te merken, ze maakt met haar uitstraling en beweging grote indruk!
venhorst-943I0137
De Harlem Go dochter die ook nog geen naam heeft én nog nooit een halster heeft gedragen, waardoor ze zonder vlechten en voorbrenger de baan binnen kwam, maakte het gebrek aan opvoeding ruimschoots goed met haar bewegingen. Sterk ondertredend, veel zelfhouding en een overvloed aan Trakehner flair in een overduidelijk vrouwelijke verpakking maakte van deze bruine merrie één van de toppers van de dag.

simone-943I0218
Een merrie die ook genoemd moet worden is Zauberglanz. Ze is een Sir Oliver dochter uit een Hirtentanz gefokt en in eigendom van Simone Bell. Heel sterk beweged, hoogbenig, correct, vrouwelijk, chique alle relevante superlatieven slaan op deze merrie. Een heerlijk merrie veulen wat misschien een beetje voordeel heeft van het feit dat ze in de ‘baby bonus fase’  zit, maar wat ongetwijfeld een klasse paard gaat worden!
chamkop-943I0314Alle merrieveulens werden terug de baan ingeroepen. Jury wikt en weegt en uiteindelijk verzoeken ze 3 merrieveulens de baan uit te gaan. Alle andere veulens worden besproken en worden de sterke punten benoemd. Iedereen krijgt een stalplaat en een lintje. De drie die we later voor de zogenaamde eindring terug zien zijn. Elke, de Evita dochter, Golden Fantasy met haar  naamloze dochter en Zauberglanz, de Sir Oliver.
Van deze drie bleek bij de eindbeoordeling de High Motion dochter zonder naam de beste papieren te hebben ze danste door de baan met veel schwung! Een heerlijk veulen!

Dan na een korte pauze is het tijd voor de hengstveulens. Al snel blijkt dat de dames dit jaar beter bedeeld zijn. De algehele kwaliteit van de aanwezige hengstveulens was ‘gewoon’ te noemen zonder echte uitschieters.
binti-943I0335
Het beste hengstveulen was de voor ons bekende Honoré du Soir zoon van Baila’s Binti, Beau du Soir. Een veulen met een goed formaat, een mooi hoofd en lekkere bewegingen. Wellicht zou hij iets meer grond kunnen pakken maar ook hij is hard aan het groeien waardoor we toch moeten denken dat het een moment opname is. Baila’s Binti doet nog altijd wat schraal aan, ze neemt haar baan als moeder serieus want haar veulen is spekkig en rond, Baila’s Binti geeft alles aan haar kind lijkt het wel.
honore2-943I0408
Ook de andere Honoré du Soir van Toon was aanwezig omdat deze nog moest worden opgenomen. Deze Gracieus du Soir is een grote jongen. Moeder Golden Rose is zelf niet mega groot maar haar zoon is dat wel. Nog een beetje ‘verlegen’  zoals de Duitsers dat noemen toont de zwarte hengst zich aan ons vandaag. Met verlegen bedoeld men dan dat een veulen in de merrie wat weinig ruimte heeft gehad en/ of door een zware geboorte nog niet helemaal recht van lijf en leden is. beau-943I0345Heel vaak komt dat allemaal op orde, bij deze Gracieus is het nog niet helemaal het geval. Wellicht dat dat ook wat invloed had op de gangen. Het is verder een zwarte hengst met een mooi gezicht en een goed lijf.
Beau du Soir kreeg de eer zich het beste hengstveulen van de dag te noemen.

De hele dag hebben we in stralend mooi weer van al deze Trakehner schoonheid kunnen genieten maar toen er een donkere wolk kwam langs drijven vielen er heel kort een paar spetters. Die spetters konden de High Motion dochter niet weerhouden van nóg een keer laten zien waarom zij zich de beste van de dag én dus van het Rheinland mag noemen.
champ-ere-943I0499De kersverse nieuwe voorzitter van het Trakehner Verband, meneer Camp, was zelf aanwezig om de herdenkingsplaat en de erelinten te overhandigen. Silvia Knapstein uit Brüggen van harte gefeliciteerd met je veulen!
champ-voorzitter-943I0490

Comments

Comments are closed.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!