Hitte! Hoe help ik mijn paard?

Geplaatst door on 25 juli 2018


Paarden zijn geëvolueerd om beter bestand te zijn tegen koud weer dan dat ze zijn uitgerust om de hitte het hoofd te bieden.
Zelfs in rust kunnen extreme zomeromstandigheden ertoe leiden dat paarden oververhit raken en zich ongemakkelijk gaan voelen, dit kan in ernstige gevallen ontwikkelen tot zonnesteek of oververhitting. Nu ook in Nederland extreme hitte heerst 30°C of meer moeten we onze paarden goed in de gaten houden.
In het wild kunnen paarden zichzelf tegen de elementen beschermen door naar een plek te gaan die ver weg is van de slechtste weersomstandigheden. Bergen, geulen en dichte begroeiing geven maken zeer goede beschutting en windschermen, en de kuddeomgeving biedt voldoende bescherming om wilde paarden comfortabel te houden.

In paddocks en op stalterreinen heeft ons gedomesticeerde paard mogelijk vaak niet de mogelijkheid om een ​​natuurlijke schuilplaats te vinden, dus moeten wij ervoor zorgen dat het paard niet uitgedroogd of oververhit raakt op deze hete dagen.

Hier zijn enkele nuttige tips om het paard (en u zelf) koel te houden in deze tropische dagen:


1) Voldoende schoon, koel water is een belangrijk onderdeel van elke dag maar in dit weer het allerbelangrijkste! Paarden drinken meer dus zorg dat er voldoende vers het liefst koel water is. Controleer of het water schoon is en er geen vogelpoep of misschien wel een dode muis in terecht komt. Het is uiteraard ongezond en paarden kunnen dan stoppen met drinken. Let op dat als u een grote ton of kuip gebruikt ook de veulens of ponies bij het water kunnen ook als die half leeg is.

2) Zorg ervoor dat u uw paard binnenhoudt of verplaats het paard naar een paddock of weiland met schaduw en bescherming tegen de hete middagzon. Directe stralingswarmte maakt het veel warmer dan wat het weerbericht aangeeft!


3) Spons of spuit uw paard niet nat in de brandende zon, doe dat in de schaduw, zo heeft uw paard het langst voordeel van het verkoelende bad. Vooral natmaken van hals, buik en benen geeft verlichting. Als het paard het vervelend vindt om het hoofd nat te laten worden, laat het dan achterwege, stress maakt de hitte erger.

4) Als het paard moet worden gereden of getraind op een erg warme dag, zorg er dan voor dat vroeg in de ochtend te doen en let extra goed op de cooling down na de training.

 

5) Verkoelende bandages of “icepacks” om de benen zorgen voor een versneld koelproces. Icepacks mogen echter nooit direct op de huid van het paard aangebracht, er moet altijd iets tussen het ijs en de huid zitten, ook ijs kan brandwonden veroorzaken.


6) Als het paard klaar is met werken en afgekoeld is, biedt het dan kleine slokjes koel water om ze te helpen bij het herstellen en de dorst te lessen. Een grote emmer koud water in één keer kan koliek veroorzaken.

7) Paarden zullen sneller transpireren bij warm weer, belangrijke lichaamszouten gaan daarmee verloren die onmisbaar zijn voor het herstel. Het is verstandig om elektrolyten aan water toe te voegen (of als een paard ze liever opneemt in voer de elektrolyten in bijvoorbeeld slobber aan te bieden) Voor wedstrijdsituaties is het het beste om de pasta vorm te gebruiken, dan weet u zeker dat de verloren mineralen en zouten aangevuld worden, als er dan snel weer een piekbelasting gevraagd wordt heeft het paard geen tekorten en zal beter presteren. Elektrolyten is geen vervanging voor een goede conditie, het is een hulpmiddel om die goede conditie in stand te houden.

8) Zieke of oude paarden kunnen wat meer moeite hebben om koel te blijven, help het oudere of herstellende paard door het een plek te geven in de schaduw, liefst waar de wind vrij toegang heeft, en spons het dier geregeld af. Eventueel kunt u een elektrische ventilator aanzetten om de lucht te laten circuleren, dit werkt ook meteen om vliegen weg te houden.

9) Paarden met witte neuzen (en benen) zijn gevoelig voor zonnebrand, het is belangrijk om dagelijks te zorgen voor bescherming. Zinkzalf of een zonne- brand- crème met SPF 50 helpt goed als zonne- brand- preventie. Als uw paard een halster moet dragen zorg dan dat dat een zacht halster is, met dit weer gaat de huid al snel lijden onder hard geworden leer of nylon, een bontje (hoe tegenstrijdig dat ook klinkt want warm) kan dan uitkomst brengen. Halsters af is nog beter.10) Paarden hebben last van vliegen en insecten tijdens warm weer, een vliegenkap op het hoofd om de ogen te beschermen en een hele lichte deken kan helpen om met dat ongemak om te gaan. Insectenwerende middelen zijn er ten over maar moeten dan steeds opnieuw worden aangebracht. De paarden ’s nachts buiten doen en overdag binnen in een koele stal houden kan dan de beste oplossing zijn.

 

Comments

Comments are closed.

trakehner Contact Nederland

veulen

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!

Vragen? U kunt als altijd bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!