TCN Stamboekdag 2019 in woord en beeld

Geplaatst door on 20 juli 2019

De TCN Stamboekdag was een fantastische dag, we zijn erg blij dat zoveel mensen zijn komen kijken naar onze paarden. Het maakt zo’n dag nóg leuker!  Om 10:30 uur werd er begonnen met meten van de merries en ook al meteen een paar veulens geschetst. Toen de merries, alle drie, gemeten waren konden we meteen beginnen.Als eerste was de Dürrenmatt dochter, Parel, aan de beurt. Parel is een hele fraaie, 6 jarige, merrie die niet de grootste is maar wel veel type toont en goed gebouwd is. Ze is chique en sympathiek met veel uitstraling en een mooi gezicht. De bovelijn is goed maar iets meer lengte in het kruis zou nog beter zijn. Haar galop is goed en ze doet de wissel makkelijk. Doordat ze het toch allemaal wel een beetje spannend vindt laat ze niet overal het lijf los.

Ze kreeg de volgende cijfers: 8 -7 -6,5/7 – 7.5 – 7.5/7.5= 51Kaiser’s CoffeeDe naam verraad de naam van de vader én de moeder, Kaiser Wilhelm is vader, Kappucino de moeder. Waar ze in haar lijf wel uitziet als een merrie is haar gezicht wat hard. De jury noemde haar conditie “rank” en het moet gezegd worden, wat meer spieren en gewicht zouden haar goed passen. De 4 jarige merrie lijkt echter een heel ander paard als ze gaat bewegen. Met een zeer goed achterbeen kan ze een goede beweging tonen die vooral in draf maar eigenlijk in alle gangen goed uit de verf komt. In de bovenlijn zou een wat langer doorlopende schoft beter zijn geweest maar Coffee zal toch een fijn lichtvoetig rijpaard gaan zijn. In cijfers uitgedrukt ziet het er zo uit:

7.5 – 7 – 7.5/8 – 8.5 – 8/7.5 = 54Morgenfee


↑ foto ©Paulien Welling

Maarten Hesselink fokte deze merrie uit een Volbloed Arabische merrie die haar sporen heeft verdiend in de endurance sport. Dat Arabische laat Morgenfee goed zien, een heel vrouwelijk en mooi paard wat ook nog eens heel goed beweegt. Zauberlord tekent voor het vaderschap van de knappe vos. Morgenfee heeft een geweldig mooi oog, is lichtvoetig en heel belangrijk staat op een mooie grote voet. Ze beweegt graag en lichtvoetig en kan vooral in stap veel lengte tonen. De jury was toen Morgenfee nog een veulen was al heel erg gecharmeerd en heeft al plannen gesmeed om haar toen in de kofferbak mee naar Duitsland te nemen. Dat zou nu niet meer passen! De merrie is 165  met een pijpbeen omtrek van 20 cm. We verwachten dat  ze het in de sport erg goed gaat doen. Morgenfee én fokker Maarten Hesselink mogen trots zijn op haar cijfers:
8 – 7.5 – 7.5/ 7.5 – 9 -8/8 = 55.5Dan is het al weer tijd voor de veulens, de oudste komt als eerste de baan in. Het is de Hirtentanz zoon I am Royal Flush uit de Elfado merrie Imagyne van de familie Molendijk. Flush is al in februari geboren dus al een hele vent.Het is niet de meest gunstige leeftijd want hij is wat overbouwd waardoor de beweging niet helemaal uit de verf komt en de hals iets te laag uit de borst lijkt te komen. Hij is wel duidelijk hengst en heeft een mooi oog. Hij heeft vrijwel geen aftekeningen wat voor een Hirtentanz opmerkelijk genoemd kan worden. De fraaie bruine lijkt een toekomst als veelzijdig sportpaard in het verschiet te hebben, met de dressuur genen van Elfado en de springgenen van vader moet hij alles kunnen! En het gaat een heel mooi rijpaard worden!
8 – 7.5 – 7.5/7.5 – 8 – 7.5/8=54MoneymakerMoeder Mondria is haar leeftijd van 20 jaar niet aan te zien, haar veulen is een zeer fraai, overtuigd van zichzelf hengstveulen die brutaal de wereld in kijkt en de ruimte meteen vult. Omdat hij meer bezig is met om zich heen kijken dan met andere dingen, hebben we het idee dat hij nóg beter kan bewegen dan wat hij laat zien. Heel even draaft hij en dat is dan ook meteen heel erg goed. Met een veer in zijn draf en een geweldige zelfhouding. Hij beweegt met tact en een goede knie beweging, heeft een goed correct fundament, een mooie hals en een goed droge achterhand. In galop moet hij meer bergop maar als hij zijn achterhand beter onderbrengt zal dat snel goed zijn. Fokker Erwin Soest toont zijn eerste fokproduct en kan trots zijn op de cijfers!

8 – 7.5 – 7.5/8 – 8 – 7.5/8 =54.5Baila’s Barack
Geweldige naam voor een heel mooi gebouwd en al groot hengstveulen. Moeder Britney is een Lehndorff’s dochter die we beter kennen als Baila van Marian Timmer.  Barack was thuis helemaal goed en in orde, maar tijdens de reis lijkt er iets te zijn gebeurt. Hij lijkt niet te durven bewegen, wil liever niet rekken. Wellicht heeft hij zich omgedraaid in de trailer of heeft hij zich zo proberen vast te houden dat hij stijf is geworden in de spieren. Hoe het ook zij, het zou niet eerlijk zijn de beweging nu te beoordelen. Daarom krijgt de mooie zwarte, met de hele chique witte voetjes, alleen de andere cijfers.
8.5 – 7.5 – 8 de toekomst zal duidelijk maken dat hij een heerlijk sportpaard gaat worden en misschien wel meer.OprahNog zo’n geweldige naam, Oprah, Octavia is de moeder, Kentucky de vader. Oprah is een moderne, mooie merrie die erg goed draaft en duidelijk vrouwelijk is. Ze beweegt vooral in galop mooi bergop, van achter uit, en is altijd lichtvoetig en beweegt met tact. Ze heeft een mooi oog maar haar gezicht is wel wat lang, dat zal in de toekomst allemaal weer in verhouding komen. Oprah die een thuiswedstrijd heeft, is gefokt en in eigendom van Hetty en Rob van Manege Groenewoude. Het gaat zeker een heel fijn paard worden, haar interieur lijkt goed te passen bij haar uiterlijk, vrouwelijk ,vriendelijk en mooi.
7.5 – 8 – 7.5/8 – 8.5 – 9/8.5=57KasparKaspar woont ook op Manege Groenewoude maar heeft een andere eigenaar/fokker. De familie Smeets/Marijnus zijn sinds kort met Trakehners in aanraking gekomen en, net als wij allemaal, als een baksteen gevallen voor onze geweldige paarden. Merrie Kamee is een Summertime dochter die met Kaspar haar Saint Cyr veulen laat zien.  Kaspar laat een zeer gedegen en rustig karakter zien, hij staat heel verzekerd in het leven en lijkt een heerlijk paard! Met een goede krachtige achterhand en een goed fundament kan hij goed bewegen, al zou hij in galop iets meer bergop moeten worden. Hij heeft mooie stevige gewrichten, eigenlijk kan je nu al zien hoe een fijn rijpaard hij gaat worden. Met zijn genen kan je elke sport gaan doen, het wordt hoe dan ook genieten!

8 -7.5 – 7.5/8 – 7.5 – 8/7.5=54EvoriaEen telg uit de Evita dynastie. En weer zijn uitsluitend superlatieven op zijn plaats! Vrouwelijk in alles, Trakehner in alles, goed bewegen, super chique, een geweldig mooi oog, lichtvoetig, vul het maar in, het past allemaal bij deze fraaie Millenium dochter. Voor de kenner van onze bloedlijnen is dat meteen een punt van aandacht. Evoria komt uit Evora, een Insterburg dochter van Evita. Evora heeft hier een veulen van Millenium, die een zoon van Easy Game is, Easy Game is een Evita zoon.
Lijnteelt dus, dat heeft goed uitgepakt! Als we dan toch een klein minpuntje moeten noemen dan kunnen we zeggen dat ze een beetje ingesnoerd is, in het voorbeen, maar ze beweegt er lichtvoetig en goed mee. Evoria was niet met haar eigen moeder in de baan maar met een draagmoeder, ook zij vertoonde enige trots en dat mag, wat een plaatje! Jeanette van der Staak, eindelijk een Trakehner veulen en wat en schot in de roos!

10 -8 -7.5/8 – 8.5 – 8/8.5=58.5Golden IvanhaGolden Rose levert alweer een topproduct af, weer een merrie en weer een hele fraaie. Waar moeder Rose haar leeftijd gaat tonen brengt ze een veulen mee wat beschikt over geweldig goede Trakehner oren maar nog veel meer. Ze beweegt met mooie ruim grijpende passen, met veel “gummi” en het mag gezegd worden, wat arrogantie. Ze is een product uit de Golden fokkerij die allemaal met hetzelfde sausje overgoten lijken te zijn. Ze beweegt ook weer heel goed, maar zou in de bovenlijn en hals wat meer spieren of massa kunnen tonen. Het is een groot en goed ontwikkeld veulen.
8.5 – 7.5 – 7.5/8.5 – 8.5 – 8.5/8 =57GhandiGhandi keek raar rond zijn eigen binnenbaan, alles was anders met de tribune vol met mensen en de jury tafel. Die staat er normaal niet. Ghandi is een heel mooi, misschien iets beknopt hengstveulen. Met dat gebrek aan lange lijnen beweegt hij wel heel lichtvoetig. Het is een veulen om verliefd op te worden. Hij straalt aan alle kanten vriendelijkheid uit. Hij is mooi, goed gebouwd en heeft een goed fundament. Hij stapt goed en ook de andere gangen laat hij prima zien. Al met al een heel plezierig veulen!

8.5 – 7.5 – 7.5/8 – 7.5 – 7.5/8=54,5I am TheyoOm een zeer geliefd TCN lid, wat ons ontvallen is te eren, draagt dit veulen de naam I am Theyo. Familie Molendijk maakt hiermee een mooi gebaar naar Theo Verkuijl. Het hengstveulen is een Adorator zoon uit de kleurrijke Gabun dochter Ivonya. Theyo heeft niet het kleurenpalet van zijn moeder meegekregen en zal wellicht schimmel worden, anders donkerbruin blijven. Theyo is een sportief gebouwd veulen met een mooie rustige uitdrukking. Hij beweegt economisch, geen showbink, geen spektakel, maar wel een goede beweging. Als hij ontspant toont hij een geweldige stap mooi door het lijf heen. Hij straalt aan alle kanten solide sportiviteit uit. De ruiter die deze mag gaan rijden zal er een geweldig paard aan hebben!

8 – 7.5 – 7/8 – 7.5 – 8/8=54FlammenblummePhlox is de vader van het heerlijke merrieveulen, wat als laatste en jongste de baan in stapt. Flame heet ze op stal, officieel heet ze in mooi Duits: Flammenblume. Dit is nu al een sportpaard. Met goede verbindingen is Flame en mooi vrouwelijk veulen. Ze heeft een goed fundament, beweegt krachtig en is vooral in de galop heel goed. Mooi bergop zie je deze al in het parcours, eventing en/of springen rond gaan. Flame is duidelijk een favoriet van haar moeder, want die geeft haar alles aan haar kind. Flame kon trots haar cijfers laten zien aan haar fokker/ eigenaar Ann Kristin Bauman, die zelf niet bij de keuring aanwezig kon zijn.
8 – 7.5 – 7.5/7.5 – 7.5 – 8/8=54


 

 

 

Comments

Comments are closed.

Trakehner Hengstmarkt 2019

HM2019 In november is het weer zover, dan wordt de Trakehner Hengstmarkt/ Hengstenkeuring gehouden in de Holstenhallen in Neumünster. Een evenement wat je als paardenliefhebber een keer gezien moet hebben. Als Trakehner fan is het simpelweg onmisbaar. Wilt u meer weten of met ons mee? Stuur een mail dan sturen we alle informatie.

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!

Vragen? U kunt als altijd bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!