Vrijlopen en de 8baan

Geplaatst door on 16 oktober 2021

Een belangrijk selectie moment is het vrij bewegen in de baan. Daar moeten de hengsten laten zien dat ze ook zonder ondersteuning van trainers en begeleiders zich goed kunnen laten zien.

Dat is een belangrijk punt van in de nieuwe welzijnswet. Paarden moeten zo veel mogelijk op hun eigen aanleg en genen worden geselecteerd. Ze moeten dus zo veel mogelijk gezien en gescoord worden zonder inbreng van de mens. Anders is het gevaar dat je de kunde en handigheid van de trainer keurt, en niet het kunnen of de aanleg van het paard.

In het vrijlopen wordt dus niet alleen gekeken naar de galop. Er wordt vooral gekeken naar wat de hengst doet, kan hij zelf goed bewegen zonder dat zijn hoofd wordt gestuurd? Maakt hij makkelijk wissels als hij op een grote 8 loopt, of overkruist hij? Kan hij bij ruimte ook zijn passen verlengen en daarna weer inkorten. Belangrijke dingen om te weten. De hengsten gaan tenslotte hun inbreng in de fokkerij hebben en we fokken om de Trakehners nóg beter te maken.

Alle jonge hengsten worden de baan in gebracht en even kort opgesteld. Daarna is het “helpers weg” en mag de hengst zijn kunnen tonen. Sommige hengsten genieten echt. Al dagen geen paddock gezien kunnen we even lekker los lopen. Andere vinden het maar spannend en willen liefst de deur uit. Maar allemaal herpakken ze zich, en laten ze hun draf, galopwissels en hun galop zien.

Sommige met bijval van het publiek, andere moeten het doen met minder applaus, maar het geeft een goed beeld. Jammer genoeg deze keer geen grote schermen in het midden van de baan, hoog boven de paarden, waar je ook, als je het even niets ziet door die lange meneer voor je op de stoel, de paarden toch goed kan volgen.

Een paar hengsten vallen op. De schimmel Kadre Blanc blijkt over een prima interieur en galop te beschikken. Maar ook de 2 Blanc Pain’s doen het goed. Hun moeders zijn volle zussen dus ze delen meer genen dan de gemiddelde “halfbroers” Wat opvalt is dat beide moeders 173 of groter zijn, dat moet een vooruit bedacht plan zijn geweest. Het zijn beide ook grote paarden, en ze zijn nog in de groei!

De hengsten met Millennium of Easy Game in de eerste of tweede lijn van de afstamming laten natuurlijk met het grootste gemak hun machtige drafpassen zien. We weten wat we kunnen verwachten van die afstamming, ze kunnen dat allemaal. Met een modern voorbeen indruk maken, maar blijft mooi om naar te kijken!

We hebben (nog) geen foto’s van de paarden van deze editie in het vrijlopen. Als we die kunnen vinden komen ze natuurlijk hier op de site!

Niet zoals andere jaren is er na het vrijlopen een selectiemoment. Dat was altijd wel. Na het vrijlopen komen de hengsten in stapringen van meestal ongeveer 5 a 6 paarden en kregen ze te horen of ze de volgende dag terug mochten komen. Dat is, om de druk op de hengsten te verminderen niet meer zo. ’s Middags komen de hengsten in vlotte stapronde’s binnen en wordt er aangegeven, wie is gekeurd, wie niet. Wie heeft een premie en natuurlijk, wie is de kampioen? Zo kan de keuring in minder dagen afgewerkt worden en hebben de hengsten minder stress worden ze minder moe. Die laatste dag was echt veel voor de nog maar 2,en een beetje, jaar oude hengsten. Maar hoe het ook gaat, Blijft spannend!

Comments

Comments are closed.

Impact - Kampioen Hengstenkeuring 2021

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!

Vragen? U kunt,als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!