Nu zijn alle 2022 veulens opgenomen-Lange reis!

Geplaatst door on 17 oktober 2022

Omdat tijdens de TCN stamboekdag diverse veulens nog niet geboren waren, te jong waren of om een andere reden niet aanwezig konden zijn, moest er een nakeuring komen. Dat is deze keer in een reis gevat. Toon, en Ute Sanders, met hulp van aspirant jurylid Tim Vester, zijn op 1 dag langs maar liefst 9 paarden geweest om ze allemaal op te nemen in het stamboek.
8 veulens en 1 nieuwe fokmerrie, het was een lange dag! Toon verteld hieronder wat er allemaal te zien was.

Ute Sander, voorzitster van het Trakehner Stamboek afdeling Rheinland en Tim Vester, lid van de opname commissie, waren ‘s morgens al kort na 6 uur vertrokken uit Hennef.
Rond 8.15 aangekomen op stoeterij de Garst bij Toon van Osch in Liessel werd het eerste veulen meteen voorgesteld.

Amalia

Het betrof het merrieveulen Amalia v. Easy Game uit Amiana van Herzensdieb geboren op 29 april.
Amalia is een groot en modern veulen met vrouwelijke uitstraling. Goede lichaamsbouw en zeer correct en stevig fundament.
Een goede stap en draf, waarbij het voorbeen wat meer zou mogen buigen, maar wel met veel ruimte. De galop diep onder gesprongen met bergop tendens
De punten : type 8 – lichaamsbouw 7,5 – fundament 8 – stap 7,5 – draf 7,5 – galop 8 – algemene indruk 8. Totaal 54,5 punten.
Overigens is de volle broer van dit veulen : All in the Game, aangewezen voor deelname aan de Hengstenkeuring in december.

Hikaru

Het volgende veulen op de Garst is het eerstelings veulen van Hishiko v. All Inclusive x Biotop , die in eigendom is van Pamela Duffy uit Amerika.
Het op 1 juli geboren hengstveulen, genaamd Hikaru , vader Finckenstein, was wat aan de kleine kant, maar beschikt over een super type, een correcte lichaamsbouw en een correct, maar wat licht fundament.
De bewegingen worden met lichtvoetigheid en ruimte getoond.
De punten voor Hikaru : type 8,5 – lichaamsbouw 7,5 – fundament 7,5 stap 8 – draf 8,5 – galop 8 – algemene indruk 8. Totaal 56 punten.

Sweet Dreamer (archiefbeeld van eigenaar)

Vanaf hier werd Toon van Osch aan de commissie toegevoegd, en verder ging de reis naar Afferden, waar Koen Tol en Marlies Brons een volbloed merrie voorstelden voor opname, met een merrieveulen van Millennium bij de voet.
De volbloedmerrie, Sweet Dreamer (Harbour Watch xx X Orpen xx) heeft een zeer goed type, met een mooi gezicht met grote ogen en een moederlijke en rustige uitstraling.
De schouder zou wat schuiner mogen en de hals is wat diep aangezet, maar de bovenlijn en de lichaamsbouw zijn zeer goed met een ruime achterhand en gespierde croupe.
Het fundament is correct met een grote goedgevormde hoef. De bewegingen worden met veel tact getoond
Een merrie met veel uitstraling , die de volgende punten kreeg : type 8 – lichaamsbouw 7,5 – fundament 7,5 – stap 7 – draf 7,5 – galop 7,5 – totaalindruk 8. totaal 53 punten en daarmee premiekwaliteit.

Het merrieveulen, Sweetheart, van Millennium, uit deze merrie is geboren op 19-05.
Een groot en modern veulen, wat een prima type heeft, met mooi gezicht en groot oog en ook een echt meisje is.
Goede halsvorm en bovenlijn. Ietsje strak in het voorbeen, maar heel fijne bewegingen met veel tact en ruimte.
Een sympathiek en goed veulen dat beloond werd met type 8,5 – lichaamsbouw 8 – fundament 7 – stap , draf en galop alle 8 algemene indruk 8. Totaal 55,5 punten.

Hannah

Vanuit Afferden ging de reis naar Enter waar bij stoeterij Enterbrook van Gerrit en Leontien ter Harmsel het reeds afgespeende veulen van Rheinglanz uit Hannah v. Imperio werd geïdentificeerd en opgenomen.
Een op 16-04 geboren, edel veulen, met een correcte bouw en fundament, wat in de paddock samen met de andere afspeners overtuigende bewegingen liet zien.
De afgespeende veulens worden niet verder beoordeeld omdat ze het in vergelijk met veulens die nog bij de moeder lopen in het nadeel zijn.

Easy Game

De volgende was het veulen uit een embryotransfer, en geboren uit een KWPN draagmoeder van eigenaar Herman ter Harmsel.
Het op 29 maart geboren veulen, genaamd Kaiser’s Pride is een dochter van Easy Game x Kaisers Els v. Van Deyck.
Ook dit veulen, wat gestald is op Erve Rutbeek bij Enschede, was al afgespeend en liep in een groep.
Ook hier geen punten gegeven, maar een edel veulen met goed type.

Incredible

Het volgende adres was Joyce en Danny Hullegie – IJmker in Linde.
Hier werd het zeer laat (26-08) geboren hengstveulen, Incredible van Finckenstein uit de halfzus van Ivanhoe, de merrie Iris v. Kasimir voorgesteld.
Een mannelijk veulen, zeer mooi en edel type, met groot oog.
Goede lichaamsbouw, maar iets onderhals in stand, maar niet in beweging. Veel schoft en goede bespiering.
Fundament wat licht en voor nog ietsje naar buiten versteld. Achter zeer correct.
Stap ruim en regelmatig, enkele sterke, ruime en bergop gedragen drafpassen en een goede ruime galop.
Het veulen werd beloond met type 8,5 – lichaamsbouw 8 – fundament 7,5 – stap 8 – draf 7,5 – galop 8 – algemene indruk 8. Totaal 55,5 punten.

Parel

De volgende stop was in Valthe bij Swanny Fraanje. Zij toonde ons het op 22-05 geboren merrieveulen Parel van Herakles uit een moeder van Königstein
Dit veulen heeft een mooi type, een goede lichaamsbouw met voldoende bespiering, waarbij de hoofd-hals aanzet wat lichter zou kunnen. Correct gesteld fundament, wel iets lang gekoot.
Het, in uitstekende conditie verkerende, veulen had er niet zo veel zin in om te doen wat de commissie vroeg en had meer zin in spelen.
Derhalve de volgende beoordeling : type 8 – lichaamsbouw 7,5 – fundament 7,5 – stap, draf en galop allemaal 7,5 en algemene indruk 7,5. Totaal 53 punten.

Federkrone

De reis ging verder naar Borger waar Valeska Pieters ons het op 2 mei geboren hengstveulen, Federkrone van Easy Game uit haar blinde Partout merrie voorstelde.
Het grote veulen was misschien niet zo rastypisch, maar een echte kerel, met een sterke lichaamsbouw en gespierd lichaam. Hele goede verbinding middenhand- achterhand.
Een correct en zwaar fundament, waarbij een hoef ietsje steil was, maar een echt hengstenbeen.
In stap hield deze energiebundel zich nog wat vast, maar draf en galop waren sterk en ruim met veel “grundschwung” zoals de Duitse commissieleden dat noemden.
Hij werd beloond met de punten type 7,5 – lichaamsbouw 8 – fundament 7 – stap 7 – draf 8 – galop 8 – algemene indruk 8 – totaal 53,5 punten, en het advies om hem nog een tijd hengst te laten en te bekijken hoe hij zich verder ontwikkelt.

Kalendra Graeca

Tenslotte naar ons laatste adres bij Arja van der Laarse in Zevenhuizen in Groningen waar de merrie Kassiopeia van Kasparow, in eigendom van Petra van den Berge, ons na haar 4 sterren eventing carrière haar eerste, op 21-06 geboren, merrieveulen liet zien van de volbloed Asagao xx.

Dit aansprekende veulen, Kalendra Graeca heeft een mooi en vrouwelijk type, met een edel gezicht en mooi groot oog.
Een iets zware hoofd-hals aanzet maar verder een mooi gevormde hals en prima bovenlijn. De schoft mag zich nog wat meer ontwikkelen, maar de lendenpartij en croupe zijn goed ontwikkeld en gespierd en de verbinding middenhand-achterhand is sterk.
Een iets fijn, maar passend en correct fundament. Het veulen toont een sterke draf met goede knieactie en zeer goed achterbeengebruik.
De punten voor dit veulen waren type 8 – lichaamsbouw 7,5 –
Fundament 7,5 – stap 7,5 – draf 8 – galop 7,5 – algemene indruk 8. Totaal 54 punten.
Ute was onder de indruk dat de merrie, zelf ook gefokt door Petra, altijd maar 1 eigenaar heeft gehad, geboren en getogen, in de sport uitgebracht, en nu in de fokkerij ingezet, allemaal onder bezielende leiding van haar grootste fan en eigenaar Petra. De nu 17 jarige merrie is voor het eerst moeder en doet dit ook al zo goed!

De commissie, onder leiding van Voorzitster Ute Sander, was zeer te spreken over de dag en vooral de getoonde veulens.
Na 685 km rijden van zuid naar noord en terug, konden Ute en Tim rond 22:30 uur de reis terug naar huis vanuit Liessel aanvaarden.


Comments

Comments are closed.

Hengstmarkt 2022 van 1 t/m 3 december

de 60ste editie van de Trakehner Hengstmarkt zal gehouden worden van 1 t/m 3 december. Het is een lustrum dus is er een extra mooi avond programma. Op donderdagavond zal de Spaanse Rijschool een show ten tonele voeren. Nóg meer reden om naar Neumünster te gaan dit jaar!

Trakehner Hengstenkeuring 2022 1 t/m 3 december

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!

Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!